Fenerbahçe 1 milyar dolarlık şirket oldu

12.02.2008 - 13:51 | Son Güncelleme :

Borsanın yüzde 25,56 düştüğü son 1.5 ayda hisseleri yüzde 52 yükselen Fenerbahçe`nin piyasa değeri ise 1 milyar doları aştı

Borsanın yüzde 25,56 düştüğü son 1.5 ayda hisseleri yüzde 52 <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/fenerbahce.gif" align="right" vspace="5">yükselen Fenerbahçe`nin piyasa değeri ise 1 milyar doları aştı. Fenerbahçe böylece borsadaki 322 şirket arasında en değerli 40`ıncı şirket oldu.
 
Ufuk KORCAN / REFERANS GAZETESİ

Yaptığı flaş transferlerle yeşil sahalarda başarılı bir performans gösteren Fenerbahçe, taraftarının yanısıra yatırımcısının da yüzünü güldürüyor. ABD ekonomisinin durgunluğa (resesyon) gireceği endişeleriyle tüm dünyada piyasalar altüst olurken Fenerbahçe hisseleri yılbaşından bu yana yaptığı yüzde 52,27`lik tırmanışla 322 şirket arasında borsanın en çok kazandıran ikinci hissesi oldu.

Fenerbahçe hisselerinde artan alımların etkisiyle şirketin değeri de 1 milyar 21 milyon dolara ulaşırken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yılbaşından bu yana yüzde 25,56 değer kaybetti. Böylece Fenerbahçe borsanın en değerli 40`ncı şirketi olmayı başardı. Fenerbahçe, Şubat 2004`te 200 milyon dolarlık piyasa değeri ile halka açılmıştı.

Son günlerde hızlı yükselişiyle göz kamaştıran Fenerbahçe hisseleri İMKB`nin yüzde 1,46 gerilediği dün yüzde 9,24 değer kazanarak tarihi zirvesi olan 50.25 YTL`ye ulaştı.

Fener hisselerindeki çıkışın etkisiyle Galatasaray dün yüzde 4,76, Trabzonspor ise yüzde 5,71 yükseldi. Piyasa değeri 1 milyar doları geçen Fenerbahçe, reel sektörde faaliyet gösteren dev şirketleri de solladı. Fenerbahçe milyar doları aşan piyasa değeri ile 3.7 tane Beko Elektronik, 4 tane Vestel, 2.6 tane Demirdöküm, 6 tane Boyner, 7 tane de Karsan ediyor. Fenerbahçe 1 milyar dolar değeri ile borsadaki diğer kulüpleri de geride bıraktı. Fenerbahçe`nin değeri, Galatasaray ve Trabzonspor`u 5`e Beşiktaş`ı ise 17`ye katlamış durumda.

Dünkü kapanış rakamlarına göre Galatasaray`ın piyasa değeri 182 milyon dolar, Trabzon`un 188 milyon dolar, Beşiktaş`ın 59.5 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Halka açılırken Galatasaray`a 132, Beşiktaş`a 94, Trabzonspor`a ise 98 milyon dolarlık değer tebsit edilmişti.
 
Halka arz söylentisi

Fenerbahçe hisselerinde yaşanan hızlı yükselişin Fenerium`un halka arzına ilişkin söylentilerin etkili olduğu da borsa kulislerinde söylenenler arasında.

Geçtiğimiz yıllarda Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım`ın forma gibi Fenerbahçe`nin lisanslı ürünlerini satan Fenerium`un bir marka haline geldiğini ve hisselerinin ileride halka arz edilebileceğini söylemesinin bu konuyla ilgili beklentileri yeniden gündeme getirdiği belirtiliyor.

Öte yandan Fenerbahçe`nin halka arzında taraftarın anı maksadıyla çok sayıda hisse almasının hissenin likiditesini azalttığı ve hissede satış baskısı yaşanmasının önüne geçtiği düşünülüyor.

Beşiktaş dışında borsada işlem gören diğer kulüp hisselerinin de Fenerbahçe gibi global dalgalanmalarda yatırımcısına kalkan olduğu görülüyor. Fenerbahçe hisselerindeki alımların diğer kulüp hisselerinde de yükselişlere neden olduğu ifade edilirken Galatasaray Sportif AŞ hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 12,24, Trabzonspor hisseleri ise yüzde 42 değer kazandı. Bu süreçte Beşiktaş ise yatırımcısına yüzde 7,57 kaybettirdi.
 
Yüksek temettü ilgisi

Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor`un yatırımcılarına yüksek temettü garantisi vermesinin hisselerin performansında etkili olduğu söyleniyor. Kara Kartal`ın borsadaki şirketi Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ ise diğer kulüp şirketlerinden farklı olarak bünyesinde hem kâr hem de zarar kalemlerini bir arada tutuyor. Yatırımcısına yüksek temettü vaadetmemesi nedeniyle Beşiktaş hisselerine yabancı yatırımcı ilgisinin oldukça düşük kaldığı ifade ediliyor.

Fenerbahçe`nin halka arz edilirken toplam giderlerinin gelirlerinin yüzde 10`unu aşmayacağını taahhüt etmesinin özellikle yabancı yatırımcı Fener hisselerine olan ilgisini artırıyor. Süper Lig yayın gelirleri, stadyum gelirleri, medya ve reklam gelirleri, isim hakkı ile ilgili gelirler ve futbol takımı performans geliri Fener`in borsadaki şirketinin ana gelir kalemlerini oluşturuyor.

Şirketin gider kalemleri ise; futbol takımı kira gideri, stad kira gideri, lisans giderleri ve genel yönetim giderleri.

Fenerbahçe gibi son günlerde değer kazanan Galatasaray hisselerinde ise çağrı beklentisinin etkili olduğu söyleniyor. Bilançosunda futbolcu lisanslarının yer aldığı Futbol AŞ ile Sportif AŞ`yi birleştirme çalışmaları devam eden Galatasaray`ın bu işlemi yapabilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) diğer ortaklara çağrı yapma zorunluluğu getirmişti.

9 aydır çağrı için finansman arayışında olan Galatasaray`ın bu işlemden vazgeçmesi halinde de hisselerin bu karardan olumlu etkileneceği belirtiliyor. Çünkü Sportif AŞ ile bilançosunda giderlerin de olduğu Futbol AŞ`nin birleşmesi sonrasında şirketin temettü veriminin azalacağı vurgulanıyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.