Fed'in faiz artışı kesin ama beklentileri muğlak

12.06.2018 - 14:52 | Son Güncelleme :
Fed'in faiz artışı kesin ama beklentileri muğlak | Genel Haberler

Moody's Analytics Direktörü Sweet: "FOMC'nin politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1,75-2,00 aralığına yükseltmesini bekliyoruz" - "Fed yetkililerinin mayıs toplantısından bu yana yaptığı konuşmaları göz önüne alındığında faiz projeksiyonlarının daha şahin olmasını bekliyorum. Bu yıla yönelik medyan faiz oranının üç yerine dört faiz artışına işaret edeceğini düşünüyorum" High Frequency Economics'in Başekonomisti O'Sullivan: "Üç faiz artışında kalınmasının daha olası olduğunu düşünüyorum.”

Amerikalı ekonomistler, ABD Merkez Bankası’nın yarın faiz artırmasına kesin gözüyle bakarken, noktasal grafiğe ilişkin beklentileri farklılık gösteriyor.

Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet ve High Frequency Economics'in Başekonomisti Jim O'Sullivan, yarın bitecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin beklentilerini, AA muhabiriyle paylaştı.

Haberin Devamı

Sweet, güçlü iş gücü piyasası, yükselen enflasyon ve hızlanan büyümenin Fed'e yeşil ışık yaktığını belirterek, "FOMC'nin politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1,75-2,00 aralığına yükseltmesini bekliyoruz" dedi.

Büyümenin ikinci çeyrekte hızlanacağının verilere halihazırda yansıdığına işaret eden Sweet, büyümeyle düşmeye devam edecek işsizliğin Fed’in gelecek dönemde alacağı kararları zorlaştıracağına işaret etti.

SONUÇ BİLDİRİSİNDE ZAMAN AŞIMI

Sweet, FOMC Sonuç Bildirisi'nin bu doğrultuda güncelleneceğini kaydederken, "Toplantı sonrasında yayınlanan bildiride yer alan 'federal fonlama oranı bir süre daha uzun vadede öngörülen oranların altında kalmaya devam edecek' ibaresi zaman aşımına uğradı. Fed halihazırda uzun vadeli denge faiz oranının 50 baz puan üzerine çıkılacağının sinyalini veriyor." değerlendirmesini yaptı.

Bildiride, risklere yönelik tanımlamanın değişmesinin de mümkün olduğuna işaret eden Sweet, küresel ticaret savaşı endişelerinin yanı sıra İtalya ve İspanya'da yaşanan siyasi dalgalanmaların aşağı yönlü riskleri artırdığına dikkati çekti.

“FAİZ PROJEKSİYONLARININ DAHA ŞAHİN OLMASINI BEKLİYORUM”

Sweet, ekonomik projeksiyonlara da değinirken, mart ayında yüzde 3,8 olarak açıklanan 2018 medyan işsizlik oranı tahminin 0,1 ya da 0,2 puan düşürüleceği öngörüsünde bulundu.

Haberin Devamı

Öte yandan, enflasyon beklentilerinde kayda değer bir değişiklik beklenmediğini kaydeden Sweet, noktasal grafik hakkında,"Fed yetkililerinin mayıs toplantısından bu yana yaptığı konuşmaları göz önüne alındığında faiz projeksiyonlarının daha şahin olmasını bekliyorum. Bu yıla yönelik medyan faiz oranının üç yerine dört faiz artışına işaret edeceğini düşünüyorum. 2019 'a yönelik faiz artırım beklentisi ise üçte kalacak" öngörüsünde bulundu.

''ÜÇ FAİZ ARTIŞINDA KALINMASI DAHA OLASI”

High Frequency Economics'in Başekonomisti Jim O'Sullivan da Fed'in faiz artıracağına dair hiçbir şüphesi olmadığını belirterek, "Politika faizi yüzde 1,50-1,75 aralığından yüzde 1,75-2,00 aralığına yükseltilecek" dedi.

Piyasaların bu kararı halihazırda fiyatladığını ifade eden O'Sullivan, yatırımcıların asıl odak noktasının noktasal grafik olacağını vurgularken, şözlerine şöyle devam etti:

“Noktasal grafiğin bu yıl için üç mü yoksa dört mü faiz artışına işaret edeceğine kıl payıyla karar verilecek. Mart toplantısında üç faiz artışı öngören üyelerden sadece biri tahminini dört faiz artışına yükseltirse medyan faiz beklentisi dört faiz artışına işaret edecek. Bu gayet mümkün ancak üç faiz artışında kalınmasının daha olası olduğunu düşünüyorum.”

O'Sullivan, enflasyon ve büyüme projeksiyonlarında da fazla değişik beklemediğini kaydederken, bu yılki işsizlik tahminin ise yüzde 3,8'den yüzde 3,6'ya çekileceği öngörüsünde bulundu.

Meslaktaşı Sweet gibi, "federal fonlama oranının bir süre daha uzun vadede öngörülen oranların altında kalmaya devam edeceğine" yönelik ibarenin FOMC Sonuç Bildirisinden çıkarılacağını düşünen O'Sullivan, ayrıca para politikasının destekleyici olduğuna yönelik cümleyi daha şahin hale getirecek ufak bir değişikliğin olası olduğunu dile getirdi.

FOMC'nin Sonuç Bildirisi ve ekonomik projeksiyonları yarın Türkiye saati ile 21.00'de açıklanacak. Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısı ise 21.30'da başlayacak.

AA


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.015 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.