Faturalı soygun!

22.03.2002 - 11:17 | Son Güncelleme :

Devletin eli Ayşe Teyze`nin tenceresine kadar uzanıyor. Yediğimiz, içtiğimiz her şeye vergi ödüyoruz. Tüketici derneklerine göre Türkiye`deki katmerli vergi sistemi, muz cumhuriyetlerinde bile yok

Yıllardan beri tartışılmasına karşın devlet, vergi tabanını yaymayı başaramıyor. Sık sık yeni düzenlemeler yapılsa da köklü bir değişiklik olmadığı için hep vergi verenden daha fazlasını almaya yönelik uygulamalar olarak kalıyor. Hayat pahalılığı altında ezilen ve kıt kanaat geçinen vatandaş da devletin vergide adalet sağlayarak, tenceresinden elini çekmesini istiyor. Uygulamanın faturalı soyguna dönüştüğünü belirten Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Mehmet Sevim, `Böyle vergi sistemi muz cumhuriyetlerinde bile yok` dedi.

Aile bütçesini zorluyor

Vergiler, aile bütçelerine de büyük yük oluşturuyor. ATO`nun araştırmasına göre, Ayşe Hanım Teyze bir tencere türlünün malzemeleri almak için toplam 16 milyon 230 bin lira harcarken, değişik oranlarda toplam 1 milyon 851 bin 400 lira da vergi ödemek zorunda. Yani 12 ekmek parası vergi için ödeniyor. Batılı birçok ülkede, sıradan vatandaşların hayat standardını belirli bir seviyede tutabilmek için evli, bekar, çocuklu gibi durumlarına göre özel geçim indirimleri ve ödemeler aldığına dikkat çekilen araştırmada, `Türkiye`de indirim bir yana, artık aile bütçesini ciddi biçimde sarsan uygulamalar bulunmaktadır` deniliyor.

Vergi fiyattan fazla

Vergi yükü aile bütçesini sarsmakla da kalmıyor. Benzin ve otomobildeki vergiler, vatandaşı çileden çıkaracak cinsten. Bir süre önce kaldırılan Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu`na rağmen, maliyeti 328.680 lira olan kurşunsuz benzinden, 740.685 lira Akaryakıt Tüketim Vergisi ve 192.456 lira KDV alınıyor. Toplam 933.320 liralık vergiden sonra benzinin pompa satış fiyatı 1 milyon 262 bin liraya ulaşıyor.

Otomobilde de benzer uygulama bulunuyor. Fabrika çıkış fiyatı 5 milyar lira olan bir otomobile (2000 cc, 1600 kg) yüzde 40 KDV, yüzde 24 Ek Vergi, Taşıt Alım Vergisi, Çevre Koruma Fonu, Tescil Harcı, Eğitime Katkı-Deprem Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi de ödendikten sonra 13 milyar 861 milyon liraya sahip olabiliyoruz.

Türkiye`de temel mallara sürekli zam yapıldığı için vergiler de gittikçe katmerleniyor. Ülkemizdeki vergi sistemi, çağdaş ülkelerdeki değerleri taşımıyor. İnsanların zorunlu ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmuyor. Gıda ürünlerinden ulaşıma, cep telefonundan eğitime, bütün temel ürünlerde ve kamusal hizmetlerde ağır vergi yükü bulunuyor. Bu durum halkta büyük tepkilere yol açıyor. Vatandaş `Zaten zor geçiniyoruz, artık bu gidişe dur demenin zamanı geldi` diye konuşuyor.



--------------------------------------------------------------------------------



Vergiler katmerli

Mehmet Sevim (TÜKODER Başkanı): Türkiye`de devletin her şeye vergi uyguladığı yetmediği gibi, artık sık sık oranları da yükseltmeye başladı. Bu nedenle her zamda vergiler katmerli hale dönüştü. Böyle bir vergi sistemi muz cumhuriyetlerinde bile yok. Artık buna vergi toplamak değil, faturalı soygun demek daha doğru olur.

Çağdaş ülkelerde insanların zorunlu ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, gelirlerine göre vergi alınıyor veya değişik indirimler uygulanıyor. Vatandaşın ihtiyacı olan temel ürünler ve kamusal hizmetlerde çok yüksek vergiler bulunuyor. Bunlar olmazsa olmaz hizmetlerdir ve vergileri de makul seviyelerde olmalıdır. Elektriği suyu kullanmıyorum diyemezsiniz. Ekmek yemiyorum diyemezsiniz. Bu yüzden TÜKODER olarak bu fahiş uygulamalara karşı dava açtık. Zorunlu tüketim mallarından alınan vergilerin en aza indirilmesini istiyoruz. Devlet bunca vergiyi toplarken, verdiği hizmet de eksik ve ayıplı hizmet.

Bir lokma vatandaşa bir lokma devlet babaya

Devlet, vatandaşın ekmeğini bölüşüyor. Ücretlilerin alın teri karşılığı kazandığı ücretin yaklaşık yüzde 40`ına vergi, fon ve prim kesintileri olarak, daha cebine girmeden el koyan devlet, harcanan her kuruştan

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.