Faizler Parasutsuz Dusuyor.

09.06.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Merkez Bankasi`nin gecenhafta baslattigi kararlar izisi dun de bankalararasi TL piyasasinda gecelik faizlerde alt kotasyonlari 10`a puan dusurdugunu aciklamasiyla devam etti. Boylece gecelik faiz limitlerinde alt sinir 51-76 seviyesine indirildi. Merkez Bankasi gecen hafta, Haziran ve Temmuz aylari icin doviz devirlerini urdurdugunu duyurmus, bu kararinin hemen ardindan da INterbank`ta kotasyonlari 3`er puan dusurerek 61-76 sinirina cekmisti. Bu kararlar doviz uzrinde satis baskisi olustururken, faizlerin dusus trendine girmesini saglamisti. Butun bunlar da enflasyonun dusecegine isaret etmisti. Bono faizlerinde dusus trendi hizlanirken, dun Ziraat Bankasi`nin butun vadelerde 3`er puanlik faiz indirimi de genel kararlari destekler nitelikteydi. Bono faizleri dun Cuma`ya gore ortalama 3-3.5 puan gerileyerek yuzde 87-82 bandina oturdu. Gecen haftadan bu yana 10 puana yaklasan dususler oldu. Bankacilar bono faizlerinin dokuz aylik ihale oncesi bu seviyelerini koruyabiecegini ifade ediyorlar. Piyasada en aktif islem goren 2 Aralik adeli kagidin bilesik faizi 81. 13`e, 17 Subat`ta 85.82`ye, 27 Ocak vadeli kagitta ise 86.22`ye geriledi.
Hazine`den 9 aylik ihale: Hazine bugun 9 ay vadeli bono satacak. Hazine`nin, en son 18 Mayis`ta duzenledigi 9 ay vadeli bono ihalesinde faiz orani yuzde 91.15 olmus ve 750 trilyon 296.4 milyar liralik bono satilmisti. Bu arada Hazine`nin yarin, 22 trilyon 686.6 trilyon lirasi anapara, 1 trilyon 13.8 trilyon lirasi faiz olmak uzere, toplam 23 trilyon 700.4 milyar lira ic borc geri odemesi bulunuyor. Ayrica 10 Haziran`da da, 2800 trilyon 14.1 milyar lira tutarinda geri odeme yapilacak. Bu odemenin 137 trilon 94.9 trilyon lirasi anapara, 142 trilyon 919. 2 trilyon lirasi da faizden olusuyor. Merkez Bankasi, sabah alt kotasyonlari 10`ar puan dusurdugunu acikladiktan sonra doviz alimi yaparak mudahalede bulundu. Cuma gunu ise beklenenin tersine dolar almayarak piyasayi sasirtmisti. Kotasyon indirim kararindan sonra doviz fiyatlarinda hafif bir yukselme yasandi. Sonra satislar geldi. Uc gunluk devaluasyon bu satislarla binde 1.5`a kadar geriledi. Merkez Bankasi mudahalesiyle binde 2.7`e cikti. Mudahale sonrasinda bankalarin dolar satislari 258.780 liraya kadar yukseldi. Merkez Bankasi ogleden sonra ikinci tur alim daha yapti. Bankacilar alim mudahalesinin 258.800 liradan basladigini soyledi. Doviz interbankinda son iselm 258.800 lira uzerinden gerceklesti. Dolar Tahtakale`de kapanista 259.300 liradan el degistirdi. Cuma gunune gore fiyatini 1.800 lira binden artirdi. (SABAH)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.