Enflasyon ve faizler nereye gidiyor?

04.02.2008 - 09:13 | Son Güncelleme :

Enflasyon hedeflerinin sadece para politikasının etkisi dışındaki <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349isenflasyon.jpg" align="right" vspace="5">unsurlara bağlı olarak hedeften çok büyük ve uzun süreli sapmalar görülmesi ve orta vadeli hedeflerin anlamsız kalması durumunda hedefte bir revizyon kaçınılmaz gözüküyor.

Baturalp Candemir / REFERANS GAZETESİ
 
 ...Politika faizlerinin yılın son çeyreğinin başından itibaren ölçülü olarak indirildiği varsayımı altında enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla,2008 yılı sonunda yüzde 1,5 ile 4,9 arasında (orta noktası 3,2) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Merkez Bankası (MB) Enflasyon Raporu Temmuz 2007 Eylül ayında, Para Politikası Kurulu (PPK) beklenenden önce faiz indirimlerine başlıyor. Enflasyon beklentilerinde bir gerileme olmamasına ve global piyasalardaki dalgalanmalara karşın yapılan indirim, Merkez Bankası`nın kendi enflasyon tahminlerini öne çıkardığını ima ediyor.

 ...2008 yılının ilk aylarında politika faizlerinin ölçülü olarak indirildiği ve sonrasında bir süre sabit tutulduğu varsayımı altında, enflasyonun 2008 yılı sonunda yüzde 2,5 ile 5,7 arasında (orta noktası 4,1), 2009 yılının üçüncü çeyreğinde ise yüzde 1,7 ile 5,5 (orta noktası 3,6) arasında gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. MB Enflasyon Raporu, Ekim 2007
PPK faiz indirimlerine başladıktan bir ay sonra MB tahminlerini yukarı çekiyor. Ancak, yüzde 4`lük hedef yakalanabilir görüldüğü için 2008`de faiz indirimlerinin devam ettiği bir rota çiziliyor.

...gıda ve enerji sektöründeki fiyat artışları varsayımlarımıza kıyasla daha kalıcı olmuştur. Bu gelişmeler,enflasyonun önceki raporlarda görülen düzeyin üzerinde seyretmesine neden olduğu gibi aynı zamanda petrol ve gıda fiyatlarına ilişkin varsayımlarımızın yukarı yönlü güncellenmesi gereğini doğurmuştur. 2008 yılı sonunda enflasyon büyük bir olasılıkla yüzde 4 hedefin üzerinde gerçekleşecektir. Bu çerçevede 2008 yılı sonunda yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 arasında (orta nokta 5,5), 2009 yılı sonunda ise yüzde 1,8 ile 5,5 arasında (orta nokta 3,7) gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Tahminler üretilirken, 2008 yılında politika faizlerinde sınırlı bir indirim yapılacağı varsayılmıştır... MB Enflasyon Raporu, Ocak 2008

Enerji fiyat ayarlamalarının bu yıla sarkması 2008 tahminlerini, petrol fiyat varsayımının yükseltilmesi de hem 2008, hem de 2009 tahminlerini yukarı çekiyor. Bu gelişmelere bağlı olarak, enflasyonun yüzde 4`lük hedeften uzaklaşmaması için faiz indirimlerine ara verileceği sinyali veriliyor.
 
Kredibilitenin önemi

Yüzde 4 gibi iddialı bir hedefin belirlenmiş olmasıyla birlikte, 2006 Mayıs-Haziran dalgalanmasının yol açtığı kredibilite kaybını telafi etmek için faizlerin fazlaca yükseltilmek durumunda kalınması, para politikasının manevra alanını oldukça daraltıyor.

Hemen her ülke, artan gıda ve enerji fiyatlarından olumsuz etkileniyorken; enflasyon Euro bölgesinde yüzde 3,2`ye, ABD`de yüzde 4,1`e yükselmişken, hala yüzde 4`lük hedefe sadık kalınmasının haklı nedenleri olabilir: Örneğin, hedefinin yakalanmadığı her yıl hedefin değiştirilmesi kredibilite kaybına yol açabilir; ya da hükümetler rahatlayarak üzerlerine düşenleri yapmaktan kaçınabilir.

Ancak, kısa ve orta vadede kimsenin hedefin yakalanacağına inancı olmadığı bir durumun da pek Merkez Bankası`nın kredibilitesine katkıda bulunduğunu söyleyemeyiz. Ekonomistler, enflasyon hedefinin para politikasının etkileyemediği bazı mal ve hizmet kalemlerine bağlı olarak hedefi aştığı, ya da enflasyondaki gerçek gidişatın çekirdek enflasyon göstergelerine bakarak takip edilebileceği konusunda para otoritesiyle aynı düşünceleri paylaşıyor olabilir. Ancak, enflasyon hedeflemesinde esas önemli olan, her gün onbinlerce kontratın altına imza atanların para otoritesine ve onun orta vadede hedefi yakalayacağına inanması. Aynı manzaraya bakıp iki yıldır hedef yakalanamıyor, bu yılki hedefin yakalanacağına MB de dahil olmak üzere inanan kimse yok; hangi kalem enflasyonu yukarı çekiyorsa, MB o kalemleri dışarıda tutan bir takım endeksler üreterek onlara bakıyor, bu arada TÜFE hep hedefin iki katı civarında demek de mümkün.
 
Yeni endeks açıklanmıyor

TÜFE`nin içinde para politikasının etkisi olmayan kalemler olduğu bilinmesine karşın, enflasyon hedefinin TÜFE üzerine koymanın gerekçesi, herkes tarafından kolay takip edilebilir olması. Aynı düşünceyle, piyasalardaki karar alıcılardan orta vadeli kontratlarını TÜFE`deki değil de, TÜFE`den gıda, enerji, altın ve tütün fiyatlarının dışlandığı bir endeksten takip etmesini beklememek gerek. MB`nin işlenmiş gıda enflasyonundaki hızlanmanın ardından, ortaya attığı işlenmiş gıda fiyatlarını da dışlayan yeni fiyat endeksini TÜİK açıklamıyor bile.

Enflasyon hedefleri sadece para politikasının etkisi dışındaki unsurlara bağlı olarak hedeften çok büyük ve uzun süreli sapmalar görüleceğinin belirlenmesi ve orta vadeli hedeflerin anlamsız kalması durumunda değişecektir. 2008 Yılında Para ve Kur Politikası 18 Aralık 2007
2008 sonunda yukarıda ifade edilen şekilde bir revizyon bekliyoruz.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.