Enflasyon hortluyor

22.02.2008 - 09:25 | Son Güncelleme :

Dünya ekonomisi, küresel merkez bankalarının kâbus senaryosu olarak ifade edilen yükselen enflasyon ve yavaşlayan ekonominin kıskacına girmeye başladı. Aralarında ABD, AB ve Japonya`nın bulunduğu dünyanın en büyük ekonomilerinde 2007 yılı yavaşlayan ekonominin yanı sıra enflasyonun hızla yükselişe geçtiği bir dönem olarak geride kaldı. Ancak yapılan tahminlere göre 2008 ekonomik olarak 2007`yi aratacak. Özellikle artan enerji fiyatları ve ABD`de patlak veren kredi krizinin küresel stagflasyona (durgunluk sürecinde enflasyon yaşanması) hatta yeni bir global resesyona neden olacağından korkuluyor.

AB YAVAŞLAYACAK
Avrupa Komisyonu, AB Bölgesi`nin ekonomik büyüme oranının 2007`de olduğu gibi 2008`de de gerilemeye devam ederken enflasyonun da yükselişini sürdüreceğini belirtiyor. Komisyon üyelerinin verdiği bilgilere göre enflasyon AB Bölgesinde ortalama 2.6 olarak gerçekleşecek. Bu rakam daha önce 2.1 olarak tahmin edilmişti. Yapılan açıklamalara göre enflasyon oranında yaşanan artış hızı 1999 dönemini yakaladı. Diğer yandan bu yıl AB 15 ülke ekonomilerinin yüzde 1.8 oranında büyüyeceği belirtiliyor. Bu rakam da daha önce yüzde 2.2 olarak duyurulmuştu. AB Komisyonu Ekonomi ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Joaquin Almunia yaptığı açıklamada, Ekonomik olarak büyümenin düştüğü ve enflasyonun arttığı bir ortamda bulunuyoruz. Ancak elimizde bulunan mekanizmalarla yıl içerisinde enflasyonu frenlerken büyümeyi de ateşleyebiliriz. Bu anlamda AB Bölgesi için tam anlamıyla bir stagflasyondan söz etmemiz söz konusu olamaz dedi. AB Bölgesi`nde yaşanan düşük büyüme yüksek enflasyon akımına ABD`de kapıldı. Son verilere göre ABD`de tüketici fiyat endeksi (TÜ- FE) ocak ayında yüzde 0.4 oranında arttı. Böylece yıllık bazda ABD`de TÜFE oranı yüzde 4.3 olarak belirlendi. AB Bölgesi`nin ekonomik lokomotiflerinden Fransa`da ocak ayı itibarıyla yıllık enflasyon, son 11 yılın en yüksek düzeyine çıktı.

ÇİN`DE ŞAŞIRTAN ENFLASYON
Fransa Ulusal İstatistik verilerine göre, ocak ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 3.2 olarak gerçekleşti. Ülkede 2007 enflasyonu da 2006`ya kıyasla yüzde 2.6 oranında artmıştı. Yüksek enflasyon rüzgarından dünya ekonomisinin dinamosu olarak bilinen Çin de etkilenmeye başladı. Çin İstatistik Bürosu`nun rakamlarına göre ülkede ocak ayı TÜFE oranı yüzde 7.1 ile son 11 yılın rekorunu kırdı. Büro`nun Çin`in büyümesinin 2007`deki yüzde 11.4`e kıyasla 2008`de yüzde 10 olacağını tahmin etmesi, Asya bölgesinde bulunan diğer ülkeleri de olumsuz etkileye bileceği ifade ediliyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.