Enerjisa`ya 1 milyar euro kredi

15.07.2008 - 16:42 | Son Güncelleme :

Sabancı Holding A.Ş ve Österreichische Elektrizitätswirtschafts-Aktiengesellschaft (Verbund) ortaklığı olan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş, IFC, Akbank ve WestLB AG koordinasyonundaki uluslararası finans kurumları ve Avrupa Yatırım Bankası ile 1 milyar euroluk kredi anlaşması imzaladı.

AA

Söz konusu finansman paketi Türkiye Serbest Enerji piyasasına satış yapan bir özel sektör şirketinin imza attığı en büyük uluslararası finansman anlaşması olarak değerlendiriliyor.

Enerjisa`nın finansman paketi kapsamında yer alan birinci faz yatırımlarını Seyhan, Ceyhan nehirleri üzerinde ve Çambaşı`nda gerçekleştirilecek toplam 10 hidroelektrik santral ve bandırma doğal gaz kombine çevrim santrali olmak üzere toplam 1.920 megavat kurulu güçteki projeler oluşturuyor.

Bu paket kapsamında kurulacak santraller ile Enerjisa yıllık 12 bin GWh (Gigavattsaat)elektrik üreterek 3,6 milyon müşteriye enerji saylayacak.

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü, kredinin imza töreninde yaptığı konuşmada, ortakları Verbund ile enerji sektöründeki çalışmaları kararlılıkla sürdürdüklerini vurguladı.

Dördüncü, Türkiye`nin büyüyen bir ülke olduğunu ve büyüyen bir ülkenin en büyük ihtiyacının da elektrik ihtiyacı olduğunu belirterek, Biz Türkiye`nin geleceğine sanayisine ve refahına güvenerek bu sektörde kendimizi konumlandırıyoruz dedi.

YATIRIM GÜVENCE ALTINA ALINIRSA OLUMLU KATKISI OLUR

Verbund Üst Yöneticisi (CEO) Michael Pistauer ise konuşmasında, finansal pazarın zorlu koşullar içinde olmasına rağmen bu kadar güçlü finansal kuruluş ve bankanın, Sabancı ve Verbund`un stratejik hedeflerine olan inanç ve güveni sonucunda kredi anlaşmasının imzalandığını dile getirdi.

Avusturya`nın en büyük enerji elektrik üreticisi ve taşıyıcısı olan Verbund`un Viyana Borsasına kote olduğunu hatırlatan Pistauer, şirketin yaklaşık 18 milyar avro düzeyinde piyasa değeri bulunduğunu vurguladı.

Sabancı ile gerçekleştirdikleri ortaklığa değinen Pistauer, 2012`ye kadar olağanüstü bir çalışma gerçekleştirileceğini ve 10 hidroelektrik santrali kurulacağını, Türk ortaklarının artık birinci konuma çıkacak kapasitesinin söz konusu olduğunu söyledi.

Türkiye`ye güvendiklerini ve büyüyeceğine inandıklarını ifade eden Pistauer, ülkenin hedeflediği ekonomik büyüklüğü gerçekleştirebilmesi için altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyduğunu, enerji sektöründe artan ihtiyacın giderilmesinin de bunlardan birini oluşturduğunu ve bu desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

Michael Pistauer, kendisine Türkiye`deki siyasi gelişmeler ve bunların yatırımları olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine dair sorular sorulduğunu anlatarak, Hayır... Biz siyasi gelişmelerden hiçbir şekilde etkilenmeyeceğiz. Siyasi tartışmalar, dünyanın her yerinde oluyor. Türkiye`deki ekonomik büyümeye, enerji yatırımlarına destek vermek, dağıtım üzerinde çalışmalar yapmak istiyoruz diye konuştu.

Türkiye`de elektrikteki fiyatlamaya ilişkin bir soru üzerine de Pistauer, fiyatların liberalleşmiş elektrik piyasasında oluşacağını ve arz-talebin gücüne bağlı olarak fiyatın oturacağını kaydederek, yatırımın çok büyük önem taşıdığını ve yatırım güvence altına alındığında bunun fiyatlamaya olumlu katkısı olacağını söyledi.

2012`YE KADAR 2.500 MEGAVATLIK GÜCE ULAŞILACAK

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı ve Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Hakman da 1 milyar avroluk kredi paketinin, güncel piyasa koşulları dikkate alındığında serbestleşen Türkiye elektrik sektöründe liderlik yolunda ilerleyen Enerjisa`ya gösterilen güvenin önemli bir işareti olduğunu vurguladı.

2015 yılına kadar yüzde 10 pazar payına ulaşmayı ve en az 5 bin megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini anımsatan Hakman, bugün imzalanan anlaşma ile 1.920 megavatlık kapasite için finansman sağlayarak önemli bir adım attıklarını, bu adımın Türkiye enerji sektörü ve liberalleşme açısından da büyük önem taşıdığını ifade etti.

Hakman, finans kuruluşlarının herhangi bir devlet garantisine ihtiyaç duymadan ve önemli piyasa riskini üstlenerek böyle bir anlaşmaya imza atmalarının Sabancı ve Enerjisa`ya olduğu kadar Türkiye`deki liberal enerji piyasasına duydukları güveni gösterdiğini kaydetti.

Soruları da yanıtlayan Hakman, 1.920 megavatlık kurulu güç yatırımlarında Bandırma`daki doğal gaz kombine çevrim santralinin payının 920 megavat olduğunu ve bunun 2010 yılının ikinci çeyreğinde devreye girmesinin planlandığını, diğer 10 hidroelektrik santralinin ise ağırlıklı olarak 2011 ve 2012 yıllarında devreye gireceğini kaydetti.

Sağlanan kredi finansman paketi desteğiyle hayata geçirilecek 1.920 megavat ile birlikte 2012 yılına kadar yaklaşık 2.500 megavatlık kurulu güce ulaşacaklarına işaret eden Hakman, piyasadaki koşullara rağmen hedefledikleri kredi miktarını sağladıklarını, alınan kredi ile projelerin yüzde 60`ının finansmanının sağlanacağını, geriye kalan yüzde 40`ının ise öz kaynaklardan karşılanacağını bildirdi.

Selahattin Hakman, şu anda Başkent EDAŞ`ın finansmanı ile ilgili verilen bir karar bulunmadığını, finansman üzerinde çalışmaların sürdüğünü ve uzun vadede muhtemelen benzer yapı olacağını söyledi.

ANLAŞMA, BİR KİLOMETRE TAŞI

Dünya Bankası kuruluşu olan IFC`nin Güney Avrupa ve Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat ise imzalanan kredi anlaşmasının, Türkiye`deki enerji sektörünün özelleşmesinde önemli rol oynayacağını, sanayinin büyümesi ve ekonominin gelişmesinin önündeki en büyük engellerden olan elektrik üretim kapasitesindeki yetersizliğin giderilmesine katkıda bulunacak bu özel sektör fonunu yaratmaktan son derece memnun olduklarını vurguladı.

Enerjisa`nın sağladığı finansman desteğiyle hayata geçirilecek projelerin başarısı sayesinde enerji için özel yatırımların cazip hale geleceğini ifade eden Mavaddat, Sabancı ve Verbund`un enerji yatırımları bizim stratejilerimizle paralel. Eminim ki bu anlaşma, Türkiye`nin gelişmesi için bir kilometre taşı olacaktır dedi.

Akbank Kurumsal Bankacılık Bölümü Genel Müdür Yardımcısı Cem Mengi de, Enerjisa`nın sağladığı finansmanın sadece Türkiye`deki piyasalar için değil yurt dışı piyasalar için de örnek teşkil edeceğini vurguladı.

Cem Mengi, anlaşma ile Enerjisa`nın ucuz ve yüksek tutarlı bir finansman imkanı, bankaların da teminat ve çevre koşulları açısından arzu edilen kaliteyi yakaladığını, Akbank`ın çevreyle uyumlu, temiz ve ekonomik olmaları kadıyla tüm santral projelerine destek vermeye hazır olduğunu dile getirdi.

Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Özel Sektör Kredi Direktörü Alain Terraillon da, bankanın AB`nin finansman kolu olduğuna değinerek, Türkiye`de çalışma yetkisini tamamen aldıklarını ve İstanbul`a Eylül ayında tekrar geleceklerini bildirdi.

TARİFELERE GÖRE YATIRIM YAPMIYORUZ

Enerjisa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernhard Raberger de fiyatlamaya ilişkin sorular üzerine, tarifelere göre yatırım yapmadıklarını ifade ederek, Enerjisa olarak liberal ortamda en rekabetçi fiyatları sunmayı arzuladıklarını, elektriği bekledikleri karlılığı sağlayacakları fiyatlarla satmayı düşündüklerini ve otomatik fiyatlandırmanın uzun vadeli görüşlerini etkilemediğini, bu konuda arz ve talebin önemli olduğunu söyledi.

Enerjisa CFO`su Özlenen Aydın ise 1 milyar avroluk krediye ilişkin sorular üzerine, 12 yıl vadeli kredinin faiz oranının libor artı 1,95 faiz oranıyla başlayacağını ve 4 yıl geri ödemesiz olacağını bildirdi.

Verilen bilgiye göre, şu anda 4 hidroelektrik ve 4 doğal gaz santrali bulunan, kurulu gücü 455 megavat olan Enerjisa, Türkiye elektrik talebinin yüzde 2`sini karşılıyor. Birinci faz yatırım planı, toplam kapasitesi 1.920 megavat olan bir doğal gaz santrali ve 10 hidroelektrik santralinden oluşan Enerjisa, ayrıca 2015 yılına kadar 2.855 megavat daha kapasite eklemeyi planlıyor. Aralık 2007 itibariyle Enerjisa`nın toplam aktif değeri 966 milyon dolar seviyesinde.

1 MİLYAR AVROLUK KREDİ...

IFC çatısı altında 463 milyon avro tutarında sağlanan 12 yıl vadeli finansman paketinin 158 milyon avroluk kısmı IFC tarafından, 305 milyon avroluk kısmı ise IFC ve WestLB koordinasyonu ile uluslararası bankaların katılımıyla sağlandı.

Finansman paketine, KFW IPEX-Bank GmbH, Bank Austria Creditanstalt AG, Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen AG, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, WestLB AG, ING ve Société Générale Bank yetkilendirilmiş lider düzenleyici olarak katıldı.

Akbank, 12 yıl vadeli 402 milyon avro tutarında paralel kredi sözleşmesini National Bank of Greece`in katılımı ile gerçekleştirdi. Avrupa Yatırım Bankasının (EIB), aynı pakete 135 milyon avro ile katılımıyla kredi tutarı 1 milyar avroya tamamlandı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.