Enerjide çözüm kömürden çıktı

24.08.2006 - 12:01 | Son Güncelleme :

 Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı kömür rezervlerini harekete geçirerek azaltmayı hedefliyor. `Türk tipi` yatırım olarak adlandırılan modelle Afşin-Elbistan`daki iki termik santralın yanına, 5 milyar dolarlık yatırımla iki santral daha kurulacak. Enerji Bakanı Hilmi Güler diğer iki santralın kömür üretim tesislerini modernize etmeyi de içeren yatırım projesinin Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri, hatta en büyüğü olduğunu söyledi.

Devletten harcama yok
Hilmi Güler düzenlediği basın toplantısında, Afşin`de kurulacak C ve D santrallarıyla ilgili açılan ihale hakkında bilgi verdi. Güler`in verdiği bilgiye göre, santrallar için kamudan kaynak çıkmayacak. Özel sektörün santraldaki elektrik üretiminde kullanacağı kömürden devlet rödovans hakkını (Kârlı görülmediği için belli bir derinliğin üzerindeki madenlerin işletme sözleşmesi ile özel madencilik şirketlerine devredilmesi uygulaması) alacak.
Beş yılda kurulacak santral, daha erken bitirilirse, aradaki sürede rödovans bedelinin yüzde 50`si şirketten alınmayacak. 30 yıllığına verilecek santral işletimi, istenirse 50 yıla çıkarılabilecek. Güler, yatırım paketini Cumhuriyet tarihinin en önemli ve en büyük projelerinden biri olarak nitelendirirken, Tevazuyla söylüyorum. Aslında en büyük de diyebiliriz dedi. Güler, Türkiye`nin altını üstüne getiriyoruz. Kömür, maden, jeotermal kaynaklarımızı yeryüzüne çıkararak devletimizin zenginliğine zenginlik katmak istiyoruz. Bu bizim yerli kaynaklara verdiğimiz önemin bir göstergesi. Elektrikte yüzde 52 olan yerli kaynak oranını yüzde 85`e yükselttik. Nasıl elektriğe zam yapmadığımızı soruyorlar. İşte böyle dedi.
Enerji Bakanı Güler, Cebimizden bir kuruş çıkmayacak. Yatırımcı rödovans karşılığı elektrik üretecek. Bundan sonra İrlanda modeli gibi Türk modelinden de söz edilecek dedi.
Afşin-Elbistan havzasında yapılacak yatırımla Türkiye`nin elektrik üretiminin yüzde 18`inin buradan karşılanır hale geleceğini kaydeden Güler, C ve D santrallarının kurulmasının 5 yıl süreceğini bildirdi. Güler, en fazla elektrik veya elektrik karşılığı para veren ile erken bitirme taahhüdünde bulunanın ihaleyi kazanacağını belirtti.

Linyitin yüzde 40`ı
Hilmi Güler, bölgede yapılacak 5 milyar dolarlık yatırımla Türkiye`nin 8.3 milyar tonluk linyit rezervinin yüzde 40`ının kullanılır hale geleceğini söyledi. Türkiye`nin kömür rezervinin 2.8 milyar tonluk kısmının Afşin-Elbistan bölgesinde olduğunu vurgulayan Enerji Bakanı Hilmi Güler, şu bilgileri verdi:
Burada sadece elektrik de elde etmeyeceğiz. Külünden çimento fabrikaları yararlanacak. En son teknoloji kullanılarak çevre kirliliği önlenecek. Bölge ağaçlandırılacak. Yapım sırasında 15 bin kişi çalışacak. Buradan 75 bin kişi geçinecek. Sürekli olarak da 8 bin 500 kişi istihdam edilecek. Bu yolla 40 bin kişi sürekli ekmek yiyecek. Kömüre ulaşmak için çıkarılacak toprak, 50 tonluk kamyonlarla, 100 milyon kamyon taşımasına karşılık gelecek. Hem parasal, hem operasyon büyüklüğü bakımından Cumhuriyet tarihinin en önemli yatırımlarından bir tanesi.

`Türk tipi yatırım modeli`
Türkiye`nin enerjide dışa bağımlılığını azaltabilecek kömürün yıllardır ihmal edildiğini kaydeden Enerji Bakanı Hilmi Güler, Türk tipi yatırım modeliyle kömür sahalarını termik santralda kullanmak üzere ihaleye çıkıyoruz dedi.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Sefer Bütün de ihalelerin yerli ve yabancı tüm şirketlere açık olduğunu söyledi. Bütün, C ve D santralı için başvuran şirketlerle 14 Eylül`de bilgilendirme, 22 Kasım`da açıklama toplantısı yapacaklarını, 23 Ocak 2007`de de teklifleri alacaklarını söyledi. Çöllolar kömür sahasının işletmesi için açılan ihalede 7 Kasım`da tekliflerin alınacağını kaydeden Bütün; B santralına yıllık 17 milyon ton kömür verecek saha için aralarında Akson, Japon Hitachi ve Türk-Rus ortaklığı olan Limeks`in bulunduğu beş şirketin şartname aldığını açıkladı. Bütün, 25 yıldır üretimde olan A santralının da Dünya Bankası kredisiyle rehabilite edileceğini söyledi. Bu iş için 10 Ekim`de son tekliflerin alınacağını belirten Bütün; Demir Eksport, Unit Int., Doğuş, Köseoğlu Maden ve Özdoğu`nun şartname aldığını kaydetti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
995 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.