Emeklilik yaşı 65 oluyor

21.04.2006 - 10:26 | Son Güncelleme :

Sosyal Güvenlik Reformu yasa tasarıları jet hızıyla Meclis` te kabul edildi. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı`nı Sosyal Güvenlik Kurumu olarak tek çatı altında birleştiren kısmı Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete`de yayımlandıktan sonra, emeklilik ve genel sağlık sigortası ile ilgili kısmı ise l Ocak 2007` de yürürlüğe girecek. Yasayla getirilen düzenlemelerden bazıları şöyle:

Emeklilik yaşı 2036`ya kadar değişmeyecek
Kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı, ilk defa 2007`den itibaren sigortalı olanlarda 2036`ya kadar değişmeyecek. 2036` dan itibaren kademeli olarak her iki yılda bir yaş artırılarak 2048` de kadın ve erkek için 65 yaşta eşitlenecek.

8 Eylül 1999 ile 31 Aralık 2006 arasında SSK sigortalısı olan kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduklarında 7 bin gün prim ödemiş olmak koşuluyla emekli olabilecekler. SSK`lıların emeklilik için gereken 7 bin gün prim şarti, 2007` de işe başlayacaklarda 7 bin
100 gün olacak. 2008`den itibaren her yıl 100 gün artırılacak. 20 yıl sonra 9 bin güne ulaşarak, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ile eşitlenecek.

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar ise hak kazandıkları kademeli emeklilik hükümlerine göre daha önce emeldi olabilecekler. Kademeli emeklilik hükümlerine göre kadınlar, 20 yıllık sigortalılık süresini doldurmak koşuluyla, sigorta başlangıç tarihlerine göre 5 bin ila 5 bin 975 gün arasında prim ödeyerek 40-56 yaş arasında; erkekler ise 25 yıllık sigortalılık süresini doldurmak koşuluyla, sigorta başlangıç tarihlerine göre 5 bin ila 5 bin 975 gün arasında prim ödeyerek 44-58 yaş arasında SSK`dan emekli olabiliyorlar.

Mevcut emeklilerin maaşında düşüş yok
Mevcut emeklilerin maaşlarında herhangi bir düşüş olmayacak. Emekli aylıkları her altı ayda bir TÜFE artış oranında artacak. SSK ve Bağ-Kur`da yüzde 2,6; Emekli sandığında yüzde 3 olan aylık bağlama oranı, işçi, memur ve esnaf için 2007-2015 arasında yüzde 2,5; 2016`dan itibaren yüzde 2 olacak. Aylık bağlama oranı düşürüldüğünden, yasa yürürlüğe girdikten sonra emekliliğe hak kazanacakların emekli aylıkları, mevcut sisteme göre daha düşük olacak, îlk defa 2007` de sigortalı olup 9 bin gün prim ödeyen sigortalıya yüzde 54,5 oranında aylık bağlanacak, îlk sigortalılık tarihi ilerledikçe aylık bağlama oram düşecek, sigortalılık süresi uzadıkça oran yükselecek.

Erken yaşlanan daha erken emekli olacak
50 yaşını dolduran ve erken yaşlandığı tespit edilenlere, yaş dışındaki koşulları sağlamaları halinde yaşlılık aylığı bağlanacak. İş kazası veya meslek hastalığı sonucu kazanma gücünün en az yüzde 60`ını kaybedenler malul sayılacak. En az 10 yıldan beri sigortalı olup, toplam 1800 prim ödemiş olanlara malullük aylığı bağlanacak. Bakıma muhtaç derecede malul olunması halinde sigortalılık süresi için beş yıl, prim ödeme için 900 gün yeterli olacak.

Tüp bebek masrafı toplam iki kez karşılanacak
Normal tıbbi yöntemlerle çocuğu olamayan 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının iki kez tüp bebek tedavi masrafları kurum tarafından karşılanacak.

Erkekler de evlenme yardımı alacak
Evlenmeleri nedeniyle aylığı kesilen eş, çocuklar ile anneye ödenen evlenme yardımındaki çifte standart yeni yasayla gideriliyor. Evlenme ödeneği, yetim aylığı almakta olan erkek çocuklarına da ödenecek Anneye evlenme yardımı ödenmeyecek. Evlenmeleri nedeniyle aylıkları kesilen eş ve çocuklara, aldıkları aylıklarının bir yıllık tutarı, evlenme ödeneği olarak ödenecek.

Tüm çocuklara sağlık sigortası
Herkes zorunlu Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Gücü olmayanın primim devlet karşılayacak. Anne ve babası prim ödemese bile 18 yaşından küçüklere ücretsiz sağlık hizmeti verilecek. Ayakta tedavide 2 YTL katilim payı alınacak.

Erkeklere emzirme parası ödenecek
Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısı doğum yapan sigortalı erkeğe, doğum sonrası altı ay boyunca her ay, o tarihte geçerli olan asgari ücretin üçte biri tutarında emzirme yardımı verilecek.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.