Emekli olmak isteyenler dikkat! Zamsız borçlanma için sadece 2 gününüz kaldı

28.12.2023 - 08:31 | Son Güncelleme :
Emekli olmak isteyenler dikkat! Zamsız borçlanma için sadece 2 gününüz kaldı | Genel Haberler

Asgari ücrete gelen yüzde 49.11 oranındaki zamla birlikte doğum, askerlik, avukatlık stajı, doktora veya tıpta geçen uzmanlık borçlanması gibi ücretlerde de artışlar yaşandı. Artıştan etkilenememek için 1 Ocak 2024 tarihinden önce borçlanma işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yetersiz olanların başvurduğu askerlik, doğum, avukatlık stajı ve doktora veya tıpta geçen uzmanlık süresi borçlanmasında zamsız tarifeden yararlanmak için sadece 2 gün kaldı. 2 gün içinde borçlanma işlemleri yapılmazsa yüzde 49,11 oranında zamlı olarak yapılacak.

BORÇLANMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIYOR?

Borçlanma işlemleri ister Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidilerek istenirse de e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Haberin Devamı
DOĞUM BORÇLANMASI TAVANI 2160 GÜN

Doğum borçlanmasında her bir çocuk için 720 gün borçlanılabiliyor. Başka bir deyişle her çocuk için 2 yıllık süre borçlanılıyor. 3 çocukla sınırlandırılan borçlanma böylece 6 yıl ve 2160 güne çıkıyor.

BORÇLANMA ÜCRETLERİ NE KADAR?

Doğum, askerlik, avukatlık stajı, doktora veya tıpta geçen uzmanlık borçlanması için 2023 yılı tarifesi günlük en düşük 143 lira, günlük en yüksek 1073 liraydı. 2024 yılı için günlük en düşük 213,2 lira, günlük en yüksek ise 1600 lira oldu.
Aylık bazda baktığımızda 2023 yılında en düşük aylık borçlanma 4292 lira, en yüksek aylık borçlanma 32 bin 193 liraydı. 2024 yılında en düşük aylık borçlanma 6399 lira, en yüksek aylık borçlanma 48 bin 4 lira oldu.

2024 TARİHİNDEN ÖNCE YAPILAN BORÇLANMA AVANTAJLI

1 Ocak 2024 tarihinden önce borçlanma yapacak kişiler yüzde 49.11 oranında daha uyguna prim gün sayılarını doldurmuş olacak. Başka bir deyişle 6 aylık askerlik borçlanması yapacak birisi 2023 yılında borçlanırsa en düşük 25 bin 750 lira ödeyecekken, 1 Ocak 2024 tarihinde borçlanma yaparsa 38 bin 394 lira ödeyecek. Yani cebinden sadece 1 gün için 12 bin 644 lira fazla para çıkmış olacak.

EMEKLİLİK ŞARTLARINIZI KONTROL EDİN

Emeklilik aşamasına gelenler kontrollerini sağlayarak SGK'ya başvuru yapıp emekli olabilir. Yaş, prim gün, hizmet süresi şartlarını sağlayanlar emeklilik başvurusunda bulup kısa sürede maaşını alabilir. Burak TAŞÇI - Hurriyet.com.tr


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.