Ekonomide Moral Ayi.

28.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Mart ayi enflasyonla mucadeleprograminin basarisi acisindan donemec olusturacak. Cuma gunu yapilacak Petrol Ofisi ozellestirmesini, iki GSM ihalesi izleyecek. Bu ihalelerin gerceklestirilmesi enflasyonla mucadele programinin basariya ulasma sansini kuvvetlendirecek. Mart ayinin ilk kritik gunu 3 Mart. Cuma gunu hem Petrol Ofisi`nin ozellestirmesi yapilacak hem de subat ayi enflasyon verileri aciklanacak. Petrol Ofisi icin ihaleye katilan 4 grubun kiyasiya cekismesi ve sirketin yuzde 51`i icin 1.5 milyar dolar civarina kadar cikmasi bekleniyor. Iki yil once yapilan ihale 1.11m ilyar dolara sonuclanmisti. Cuma gunu subat ayi enflasyon verileri de aciklanacak. Ocak ayinda yuzde 5.8 olan toptan esya fiyat artisi moralleri bozmustu. Subat ayinda enflasyonun yuzde 3.5-4.5 araliginda cikmasi bekleniyor. Enflasyonun bu ay dusus sinyali vermesi ekonomide morallerin biraz daha duzelmesini saglayacak. Gecikecegi aciklanan GSM ihaleleri de Turkiye`de incelemelerde bulunan IMF Heyeti`nin israri uzerine yeniden mart ayina alindi. Ulastirma Bakanligi ihaleleri bu hafta aciklayacagini duyurdu. Ihalede minimum bedel 650 milyon dolar olarak belirlendi. Ancak yine cetin mucadele icinde gececek iki ihalede toplam gelirin 1.5 milar dolari asmasi bekleniyor. Bir sure sonra halkaa cilacak olan Turkcell icin 20-25 milyar dolar duzeyinde deger bicilmesi cep ihaleleri icin talebi arttiran onemli bir unsur. Ozellestirme Idaresi Baskanligi 21 martta Tupras`in yurtdisinda tanitimina baslayacak. Dunyanin onde gelen merkezlerinde yapilacak road- showun ardindan sirketin halka arzi gelecek. Cuma gunu borsada 45 binl iradan kapanan Tupras`in piyasa degeri 5 milyar 925 milyon dolar duzeyinde. Sirketin yuzde 15`inin satisindan yaklasik 900 milyon dolar gelir elde edilecek. Bu uc ihalenin ve halka arzin basariyla gerceklestirilmesi hukumeti buyuk olcude rahatlatacak. Enflasyonla mucadele rahatlatacak. Enflasyonla mucadele programina gore bu yil 7.6 milyar dolar gelir elde edilmesi bekleniyor. yine programa gore bunun yuzde 20`si Turk Telekom`un satisindan elde edilecek. Dolayisiyla Telekom haric ozellestirmelerden 6 milyar dolar gelir bekleyen hukumet, her sey yolunda giderse bunun 4 milyar dolara yakin bir bolumunu 1.5 ay icinde saglayacak. Ayrica enerji dagitim ihalelerinin sonuclandirilmasiyla yaklasik 1.8 milyar dolarlik bir gelir elde edilecek. Programa gore bu yil Petkim ve THY`nin de ozellestirilmesi ongoruluyor. Butun bu ozellestirmelerin yapilmasi durumunda Telekom`un ozellestirilmesi haric 7 milyar dolarin uzerinde gelir elde edilecek. Ozellestirme, enflasyonla mucadele programinin onemli ayaklarindan biri. Butce disiplinini saglamaya calisan hukumet, faiz odemelerinden kaynaklanan acigin bir bolumunu ozellestirmeyle kapatmayi amacliyor. Hukumetin marttaki ihalelerdeki basarisi moralleri yukseltecek, enflasyonun dusurulecegine duyulan inanci arttiracak. (YENI BINYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
993 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.