Ek vergide iptal, geliri artırabilir

24.07.2003 - 09:23 | Son Güncelleme :

Anayasa Mahkemesi`nin Ek Taşıtlar Vergisi`ni, 11 Nisan`dan sonra araç alanları kapsamadığı için iptal etmesi, kapsamın genişletileceği yeni yasanın yolunu açtı

Anayasa Mahkemesi, Ek Motorlu Taşıtlar ve Ek Emlak Vergisi`nin iptali istemiyle açılan davada, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi`ne (MTV) ilişkin maddeyi iptal ederken Ek Emlak Vergisi`nin iptal istemini reddetti. Kararın, 11 Nisan`dan sonra alınan araçları kapsamaması Anayasa`nın eşitlik ilkesine aykırı gerekçesine dayandırılması, hükümete daha fazla gelir olanağının yolunu açtı.
Hükümet, kapsamı 11 Nisan`dan sonra alınan araçları da kapsayacak şekilde genişletecek düzenleme yaparsa daha fazla araç ek vergi kapsamına girecek. Anayasa Mahkemesi, dün CHP`nin ek vergilerin iptali istemiyle açtığı davayı karara bağladı. Yüksek Mahkeme`nin 11 üyesinden 7`si, kanunun taşıt sahiplerinden ek vergi alınmasına ilişkin maddesinin iptali yönünde oy verdi.

Taşıta kritik gerekçe
İptal oyu kullanan 7 üyeden 5`i, Deprem sonrası çıkarılan ek vergiler ekonomik sıkıntı nedeniyle haklı görüldü. Şimdi böyle bir durum yok görüşünü savundu. Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç ve üye Yalçın Acargün, yasanın yürürlüğe girdiği 11 Nisan`dan önce trafiğe kayıtlı araçların sahiplerinin ek vergi ödemesinin öngörüldüğünü, bunun 11 Nisan`dan sonra taşıt alanlarla eşitsizlik oluşturduğunu, Anayasa`nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek karşı çıktı.
Mahkemenin, bu oy dengeleriyle, sadece tarih sınırı koyulmasının eşitliğe aykırı olduğunu belirtmesi, hükümete, yeni yasal düzenleme yapma imkanı yarattı. Toplam 1 katrilyon 750 trilyon lira gelir beklenen ek vergiler içinde asıl gelir 1.1 katrilyonla ek MTV`den gelmesi bekleniyordu.
Eğer hükümet, 2003`te trafiğe kaydolan tüm taşıtları kapsayacak yasal düzenleme yaparsa hem ilk taksidi ödemekten kurtulacak, hem de ek verginin ikinci taksidine kavuşacak. Kılıç, iptal gerekçesi nedeniyle bu yorumun doğru olduğunu belirterek, Ek taşıt vergisi konusunda, eşitliğe uygun yeni yasal düzenleme gelirse biz onay veririz dedi.
Doç. Dr. Ali Dursun Ulusoy ise düzenleme olmazsa mükelleflerin idareye şimdi başvurup paralarını isteyebileceğini idare reddederse, ret kararından sonraki 60 gün içinde mahkemeye başvurabileceklerini söyledi.


`Gerekeni yaparız`
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise Karar şeklini öğrenmek lazım. İptal gerekçesini gördükten sonra gerekeni yaparız. Bu iptalden yüzde 6.5`lik faiz dışı fazlaya halel geleceğini sakın kimse aklından geçirmesin. Benim alacağım ek tedbirler iptal edilirse elbette gelirim azalır. Ek tedbirleri alacağız farkı kapatacağız dedi.


Konseyden büyükşehir vergisi önerisi
Vergiyle ilgili sorunların çözümü için oluşturulan Vergi Konseyi`nin Unakıtan`a sunduğu reform taslağında kentlerde oturanlardan yeni vergiler alınması önerildi. Önerilerden bazıları şöyle: Büyükşehirlerdeki işletmeler, serbest meslek erbabı ve ev sahiplerinden yüzde 3 - 5 büyükşehir vergisi alınmalı. Büyükşehirlerin konaklama tesislerinde kalanlardan konaklama bedelinin yüzde 3 - 5`i oranında konaklama vergisi alınmalı. Okul ve fabrika servisleri ile kargo araçlarından özel bir kent vergisi alınmalı.


`İlk taksit iade edilemez`
Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, Yüksek Mahkeme`nin aksi kararı olmadığı sürece, Ek Taşıt Vergisi`nin ilk taksidinin iadesinin mümkün olmadığını bildirdi. Arıoğlu, mahkeme kararları geriye yürümediğinden, ek vergiyi sadece itirazi kayıtla ödeyenlere iade yapılabileceğini belirtti. Arıoğlu, iptalden dolayı oluşan 700 trilyon liralık açık nedeniyle yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.