Ek Taşıtlar Vergisi gece yarısı baskınıyla getirildi

31.07.2003 - 08:46 | Son Güncelleme :

Anayasa Mahkemesi`nin iptal ettiği, ek Taşıtlar Vergisi gece 02.30`da yeniden Meclis`ten geçti. 1 Nisan`dan sonra taşıt alanlar da vergi verecek

Anayasa Mahkemesi`nin eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal ettiği ek Taşıtlar Vergisi (ek Motorlu Taşıtlar Vergisi) kapsamı genişletilerek önceki gün saat 02.30`da ani bir baskınla hurda otomobillere ÖTV indirimi öngören yasaya eklenerek Meclis`ten geçirildi. 1 Nisan`dan sonra taşıt alanlar da ek vergi ödeyecek.
Ek taşıt vergisinin gündüz saatlerinde tartışılmasından kaçınan ve komisyonlarda geçecek süreyi kazanmak isteyen iktidar, yasada yeni madde ihdası öngören bir değişiklik önergesiyle bir taşla iki kuş vurmuş oldu.
Hükümetin 1.1 katrilyon gelir beklediği düzenleme çerçevesinde mükellefler ek verginin ilk taksitini eylül ayı sonuna kadar, ikinci taksitini ise kasım ayı sonuna kadar ödeyecekler. Mahkemenin iptal kararından önce ilk taksiti ödemiş olan mükellefler için de ikinci taksit ayı kasım olacak.
Bu arada Anayasa Mahkemesi`nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği 2003 Mali Yılı Bütçe Kanunu hükümlerini yeniden düzenleyerek ilgili kanunlara ekleyen yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda değiştirilerek kabul edildi.
Belediyelere ve il özel idarelerine genel bütçe gelirlerinden payın şubat ayından 2003 yılı sonuna kadar yüzde 6 yerine yüzde 5 pay verilmesine ilişkin Bütçe Kanunu hükmü de tasarı ile ilgili yasaya geçici madde olarak eklendi.
Tasarı, milletvekili lojmanlarının yer aldığı taşınmazı, sonradan üzerine yapılmış eklentileriyle birlikte Emek İnşaat ve İşletme Anonim Şirketi aracılığıyla satmaya ve diğer işlemleri yaptırmaya Maliye Bakanı`nı yetkili kılıyor.

CHP iptal davası açacak
CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özyürek, hükümetin Anayasa Mahkemesi`nce iptal edilen ek Taşıtlar Vergisi`ni kapsamını genişleterek yeniden getirmesini, Hükümet aracı olanı yolunacak kaz gibi görüyor diye eleştirdi. Özyürek bu maddenin iptali için yeniden dava açacaklarını söyledi. Özyürek, Yasanın Resmi Gazete`de yayımlanmasından sonra iptal davası için Anayasa Mahkemesi`ne gideceğiz dedi.


ÖTV indirimiyle otomotivde hedef aşılacak
Meclis`ten geçen yasayla 20 yaşın üzerindeki kara nakil vasıtalarını hurdaya çıkaranlar, aynı cinsten, 1600 cc`yi geçmeyen yeni bir araç almaları halinde bu yıl için 3.5 milyar, 2004 için 4.5 milyar lira daha az Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödeyecek.
Yasanın otomotiv sektörünün hedeflerini yakalamasını, hatta aşmasını sağlayacağını belirten Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar Toplam binek ve hafif ticari pazarında 270 binin üzeri satış rakamlarına ulaşılması mümkün olabilecek dedi. Aybar, yasanın devlete yıl sonuna kadar yaklaşık 64 milyon euro (yaklaşık 104.1 trilyon lira) ek vergi geliri getirmesini beklediklerini vurguladı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.