Dunya Rahat Bir Nefes Aldi.

23.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Amerika`da gectigimizcuma gunu sean baslamadan aciklanan tuketici enflasyonunun beklenenden iki kat fazla gerceklesmesi ve FED haziran ayindan beri periyodik olarak bes kez yaptigi faiz artirim oraninin artacagi endisesi, uzun suredir devam eden `piyasalarin asiri degerli` oldugu kaygilari ile birlesince Amerika borsalari tarihiin en buyuk dususlerinden birini yasadi. Nasdaq Bilesik endeksi`nde durum daha korkutucuydu. Endeksin gun sonundaki kaybi 355 puan olurken yuzde 9 oraninda bir dusus gercekti. Nasdaq`in haftalik kaybi boylece yuzde 25 olarak gerceklesti. 2000 yili Mart ayinda gordugu tarihi zirvesinden de yuzde 34 oraninda uzaklasmis oldu. Amerikan borsalari haftanin ilk islem gunune bazi teknoloji sirketlerinin bilancolarinda yuksek kar rakamlari ackilamasi ve gectigimiz hafta yasanan kayiplara yonelik gelen tepki alimlariyla yukselerek basladi. Yatirim uzmanlarinin ve fon yoneticilerinin dusus trendinin bitmis olabilecegi aciklamalariyla da destek bulan alimlarla Nasdaq Bilesik endeksi gunu 217 puanlik bir artisla 3 bin 539 puanla noktaladi. Dow ise gunu daha sakin bir yukselisle 276 puan, S&P 500 ise 44 puanlik bir cikis hareketiyle sona erdirdi. Avrupa piyasalari da pazartesi gunune Amerika`da yasanan bu tedirginlikle basladi. `Global kriz olur mu` endisesiyle baslayan satislar sonucu Londra borsasi`nin temel gostergesi olan FTSE 100 endeksi seans icinde son alti ayin en dusuk rakamina inerek yuzde 4.15 oraninda bir deger kaybi yasadi. Almanya Xetra Dax endeksi`nde yuzde 2.66, Paris CAC 40 endeksinde ise yuzde 4.83`e varan kayiplar gozlendi. Amerikan piyasalarinin pazartesi gunu gelen tepki alimlari ile yuksek acilmasinin ardindan Avrupa borsalari`da toparlanarak gunu baslangic seviyelerine yakin yerlerden noktaladilar. Frankfurt Xetra Dax yuzde 0.38, Paris CAC 40 yuzde 0.03 ve Londra FTSE 100 yuzde 2.9 oraninda deger kayiplari yasayarak gunu bitirdiler. Uzmanlar yatirimcilari henuz trendin dondugune dair, kesin isaretlerin gorulmemesi nedeniyle uyarirken, alim ve satimlarda temkinli olunmasi gerektigini gorusundeler. Gectigimiz haftayi 3 bin 321 seviyesinden tamamlayan Nasdaq Bilesik endeksi`nin bu hafta Persembe gunu itibariyle kapanisini 3 bin 643 seviyesinden gerceklestirdi. Boylece 322 puan yukselisle haftayi tamamlayan endeks yatirimcisina yuzde 9.6 oraninda deger kazandirmis oldu. Dow ise bu yukselise biraz daha temkinli olarak ayak uydurdu. Bir onceki hafta kapanisi olan S&P 500 haftayi bin 434 puanla kapatti. Avrupa borsalari da Amerika`daki gelsimelere endeksli bir hafta gecirdi. Frankfurt Xetra Dax ise Persembe itibariyle 7 bin 157 puandaydi. Paris CAC 40 haftanin en cok kazandiran borsasi olurken kapanisini 6 bin 234 puandan gerceklestirdi. Haftalik getirisi yuzde 2.8 civarinda olustu. (BORSAMATIK)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.