Dünya piyasalarında sular durulmadı

07.02.2008 - 09:03 | Son Güncelleme :

ABD ve Avrupa ekonomilerinin resesyona gireceğine ilişkin kaygılar dünya piyasalarında yeni bir dalga yarattı

ABD ve Avrupa ekonomilerinin resesyona gireceğine ilişkin  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci11.jpg" align="right" vspace="5">kaygılar dünya piyasalarında yeni bir dalga yarattı.

RADİKAL
 
Önceki gün önce ABD`de açıklanan ISM hizmet endeksinin 2001 yılından bu yana en düşük seviyesine inmesi, ardından Avrupa`da da hizmet sektör endeksinin zayıflaması bu bölgelerde resesyon kaygılarını artırdı. ABD borsalarında yüzde 3`lere varan keskin düşüşler görülürken, Asya`da ise kan kaybı yüzde 5`lere ulaştı. Avrupa borsaları ise dünyadaki bu çöküşe rağmen gün boyunca mevcut seviyelerini korumaya çalıştı.

Türkiye dünyaya uydu

Türk piyasaları ise günün ilk yarısında dünya piyasalarındaki çöküşe ayak uydurdu. Sabah saatlerinde 42.812 puana kadar gerileyen İMKB Bileşik endekse ikinci seans Avrupa borsalarının artıya geçmesi yüzünden toparlandı. Buna rağmen borsa günü 1033 puan değer kaybıyla 43.317 puan seviyesinden kapattı. Hisse senetleri dün ortalama yüzde 2.33 gerilemiş oldu. Dün toplam işlem hacmi ise 1 milyar 601,7 milyon YTL düzeyinde gerçekleşti.

Uluslararası piyasalardaki dalgalanma yüzünden günün bir diğer hareketli piyasası ise döviz oldu. Sabah güne yüzde 1.4`lük çıkışla 1.1950 YTL`den başlayan dolar kuru öğleden sonra gelen zayıf satışlara karşın günü 0.7 YKr artışla 1.1870 YTL`den kapattı. Serbest piyasada avro ise 0.7 YKr`lik çıkışla 1.7360 YTL`ye çıktı.

Piyasanın yeni gösterge kâğıdı olan 7 Ekim 2009 vadeli tahvilin faizi ise gelen sınırlı da olsa satışların etkisiyle bugün valörlü yapılan işlemlerde 0,12 puanlık çıkışla yüzde 16,55`den işlem gördü.

Londra aldı, kur 1.1950 oldu
 
Dün sabah Londra kaynaklı gelen panik döviz alımları sonucunda dolar kurunun 1,1950 YTL`ye kadar yükseldiğini belirten para yöneticileri bu seviyeden önce yerli, ardından yine yabancıların satışa yöneldiğini söyledi. Bankacılar dün Türkiye`de piyasada yaşanan dalgalanmaya yönelik ise şu değerlendirmelerde bulundu:

Önceki gün ABD borsalarının yüzde 3`lere varan büyük oranlarda kan kaybetmesi yüzünden Türkiye`de de sabah panik işlemler yapıldı. Londra kaynaklı yüklü döviz alımlarıyla dolar kuru 1.1950 YTL`ye ulaştı. Ancak burada tutunamadı.

Avrupa borsalarındaki zayıf toparlanma da Türk piyasalarındaki baskıyı önemli ölçüde hafifletti. Önce yerli yatırımcılar, ardından Londra`nın da katıldığı yabancı yatırımcılar döviz satmaya başladı.

Dolar açısından 1.1950 YTL kritik seviye. Teknik olarak bu seviye aşılırsa 1.21 gündeme gelecek, sonrasında ise 1.2380, 1.2400 ve kritik seviye olan 1.25 YTL`yi konuşabiliriz. 1.25 kırılırsa 1.28-1.30 gündeme gelebilir. Ancak lirada güçlü bir düzeltme olacağını söylemek için henüz erken. 1.20`lerin üzerinde daha önce de sıkça yaşadığımız gibi yerli yatırımcılardan satış gelecektir. Risk almak istemeyenler için portföylerin yüzde 20`si döviz olabilir.

`Sert dalgalar sürecek`

Dün Asya borsalarının ABD ve Avrupa`daki beklentilerin çok altında kalan hizmet sektörü verilerinin resesyon kaygılarını artırmasının ardından iki haftanın en büyük düşüşlerini yaşadığına dikkat çeken bir yabancı bankanın üst düzey yetkilisi şu değerlendirmede bulundu:

Dünyada gelen haberler ve açıklanan ekonomik verilere bağlı olarak sert fiyat hareketleri yaşanıyor. Türkiye`de bundan nasibini alıyor. Mart, nisan ayı gibi şirketlerin 2007 yılsonu bilançolarının açıklanacağı ve krizin mali sektör kuruluşlarına olan bilançosunun görüleceği hesaplanıyordu. Bu nedenle bu tarihten sonra dalgalanmanın azalacağı hesapları yapıyorduk.

Ama şimdi global oyuncular uluslararası banka ve finans kuruluşlarının tüm zararını 2007 yılsonu bilançosunda göstermediğini bu nedenle 2008 ilk çeyrek bilançolarının beklenmesi gerektiğini tartışmaya başladı. Bu da piyasadaki belirsizlik ve dalgalanmanın en azından yılın ikinci yarısına kadar süreceği beklentisini kuvvetlendiriyor yorumunda bulundu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.