Doların ateşi çıktı!

11.02.2008 - 14:11 | Son Güncelleme :

Uluslararası piyasalarda devam eden tedirginlikler doların içeride güne hızlı bir başlangıç yapmasına neden oldu

Uluslararası piyasalarda devam eden tedirginlikler doların  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349dolar13.jpg" align="right" vspace="5">içeride güne hızlı bir başlangıç yapmasına neden oldu. Dolar, bankalararası piyasada 1.23 YTL`nin üzerini gördükten sonra hafifçe gevşeyerek 1.2230/60 YTL`de dengelendi.

HÜRRİYET

Dolar cuma günü bankalararası piyasada  1.2040/1.2050 YTL`den günü tamamlamıştı. Böylece dolardaki değer artışı 10:00 itibariyle yüzde 1.6 olarak gerçekleşti.

PİYASADA ŞİMDİ DE `TÜRBAN` SIKINTISI! Tıklayın…

Hareketi değerlendiren uzmanlar, yurtdışı piyasalardaki çalkantının içeriye de yansıdığını belirtiyor. Özellikle sabah Asya borsalarında yaşanan düşüşler Avrupa için düşük açılış beklentileri kurların haftaya yükselişle başlamasına neden oldu.

BANKALARARASI PİYASADA DOLARIN EN YÜKSEK SATIŞ FİYATI 1,2330 YTL

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları satışta en yüksek 1,2330 YTL seviyelerinde bulunuyor.

Serbest piyasada haftaya yükselişle başlayan döviz, bankalararası piyasada da saat 09.10 itibarıyla alışta en düşük 1,2220 YTL, en yüksek 1,2280 YTL, satışta en düşük 1,2270 YTL, en yüksek 1,2330 YTL seviyesinde bulunuyor.

"ARTIK YÜKSELİŞ BAŞLADI"

Anadolu Yatırım Teknik Stratejisti Halil Reçber, doların artık taban oluşumunu tamamladığını ve yukarı hareketin başladığını belirtti. Reçber, "Kurda 1.20 YTL üzerindeki hareketler artık daha rahat gerçekleşiyor. Bundan sonra 1.25`in kırılma ihtimali yüksek. Hafta sonuna kadar 1.28 ve ardından 1.30`lu seviyeler test edilebilir. Dolarda yeni hedef ise 1.35 seviyesi olacaktır" diye konuştu.

Reuters`a konuşan bir döviz yöneticisi, kredi piyasalarına ilişkin endişelerin yine artığını belirtirken, "bugün iyi bir piyasa olmayacağı belli" diye konuştu.

"TÜRBAN TARTIŞMALARI BAŞLADIKTAN SONRA BORSADA DEĞER KAYIPLARI ARTMAYA BAŞLADI"

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) haftaya 633,63 puan azalarak
yüzde 1,51 kayıpla başladı, buna karşılık döviz ve faiz yükseldi.

Finans Yatırım Yurt içi Satış Birim Müdürü Şevket Keresteci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda dövizde bir hareketlilik olduğunu ve bunun piyasaları "rahatsız" ettiğini vurgularken, yurt dışının eksi olduğunu ve Türkiye`nin de dışa bağımlı olarak devam ettiğini söyledi.

Keresteci, yurt içindeki gelişmelerin çok fazla dikkate alınmadığını
belirterek, şunları kaydetti:

"Borsa, 40 bin seviyelerini zorluyor. Normal şartlarda 40 binde tutunması gerekiyor. Ama dövizin ciddi derecede hareketliliği bizi biraz rahatsız etti. Borsa, yurt dışındaki gelişmelere bağlı olarak 41-43 bin seviyelerinde gidip gelecek. Bir rahatsızlık söz konusu. Borsa, zor günler geçiriyor. Yatırımcı için hoş günler geçirmiyoruz. Dövizi takip etmek lazım."

Türban tartışmalarının son birkaç gündür fiyatlara yansıdığını, bunun "rahatsızlık yarattığı" için yansımasının olumsuz olduğunu ifade eden Keresteci, "Cuma gününden beri türbanı biraz fiyatlandırmaya başladık" dedi.

Şevket Keresteci, şu aşamada Borsanın 40 bin puanının altının görmeyeceğini tahmin ettiğini, işlem hacminin artmasını beklediklerini söyledi.

25 OCAK

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay da, borsadaki yaşaşan düşüşe ilişkin, "Türbanın üniversitelerde serbest bırakılması yönündeki hareketler, yurt dışı piyasalardan daha agresif bir düşüş yaşamamıza sebebiyet veriyor" dedi.

Borsadaki düşüşe ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede Uskuay, gelişmelere dikkatli şekilde bakıldığında, Türkiye`nin, dünyada en fazla düşen borsa ve en fazla reel faiz veren ülke konumuna geçtiği noktanın, türban tartışmalarının başladığı nokta olduğunu dile getirerek, "25 Ocak tarihine kadar İMKB, dünya borsalarıyla paralel hareket ederken, türban tartışmaları başladıktan sonra, değer kayıpları artmaya başladı" diye konuştu.

Uskuay, ortalama yurt dışı piyasalarda gelişmekte olan ülkelerdeki borsalar yüzde 12,44 değer kaybederken, İMKB`de bu kaybın, yüzde 26 seviyesine ulaştığını aktardı, "Buradaki iç gündem, dış gündem maddelerine baktığımız zaman da, Türkiye`deki iç gündeme ilişkin, yani türban tartışmalarına ilişkin riskler, bu bu farkın oluşmasına sebebiyet veriyor" dedi.

Bunun sadece piyasa ile borsa ile kalmadığını, faizlerde de bir yükseliş görülmeye başladığını kaydeden Uskuay, dolardaki yükselişin 1,2245 seviyesine ulaştığını, bunun pariteden bağımsız bir hareket olduğunu bildirdi.

Uskuay, "Cumartesi günü yasalaşan türban, türbanın üniversitelerde serbest bırakılması yönündeki hareketler, yurt dışı piyasalardan daha agresif bir düşüş yaşamamıza sebebiyet veriyor" görüşünü savundu.
42 bin-46 bin arasında oluşan taban hareketinin, aşağı yönde kırılmış durumda olduğunu belirten Uskuay, piyasalarda düşüşün, daha devam edebileceğini ve bu düşüşün daha agresif bir hal alabileceğini ifade etti.

Uskuay, yurt dışı piyasalarda ise Çarşamba günü ABD`den gelecek 2008 yılı Ocak ayı Perakende Satış Verilerinin önemli hareketlere sebebiyet verebileceğini kaydetti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.