Dolarda düşüş sürecek mi?

29.05.2018 - 10:17 | Son Güncelleme :
Dolarda düşüş sürecek mi? | Genel Haberler

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile finans çevreleri ve yatırımcılarla görüşmek üzere Londra’ya uçarken, Türkiye’de dolar düşüşe geçmişti. Dolardaki düşüşün devam etmesi, önümüzdeki hafta 4.50’nin altına inmesi bekleniyor. 4.47-4.48 seviyesi öngörülüyor.

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, son dönemde döviz cephesinde yaşanan hareketliliği değerlendirdi. İşte Selvi'nin yazısı...

Dolarda geçen hafta 5 TL’yi tartışıyorduk, bu hafta ise düşüşü konuşuyoruz. Ekonomi yönetiminde önemli gelişmeler yaşanıyor. Perde arkasında yaşananları aktaracağım ama asıl bundan sonrasına ilişkin perspektifi yansıtmaya çalışacağım.

Haberin Devamı

Dolardaki yükseliş Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Londra ziyaretinin ardından başladı. Artışın ekonomik verilere dayanmadığı, siyasi karar olduğu söylendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan meydanlarda, ”Kurla murla bizi vuramazsınız. Bu manipülasyonlarla bizi vuramazsınız” diye o odağa meydan okuyor. Burada dış güçler ipine sarılacak değilim. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Londra ziyaretinin hemen ardından devreye sokulan algı operasyonunu görmeyecek kadar da kör değilim.

İKİ MESAJ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bloomberg TV’deki röportajında iki mesaj verdi:

1- Başkanlığı kazanacağı ama Meclis’te karışık bir tablo olması durumunda ne yapacağının sorulması üzerine Erdoğan, ”Sizin dediğiniz anlamdaki bir neticeye göre hazırlıklarımız şüphesiz olacaktır. A, B, C planlarımız var” demişti.

2- Erdoğan aynı söyleşide Merkez Bankası’nın bağımsızlığıyla ilgili soruya, ”Tabii ki Merkez Bankası bağımsızdır. Ancak Merkez Bankası bu bağımsızlığı alıp, yürütmenin başındaki Cumhurbaşkanı’nın verdiği sinyalleri bir kenara koyamaz” karşılığını vermişti.

Bloomberg TV Erdoğan’a A, B, C planının detaylarını ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunda yeni sorular sormadı. Ama ekonomi ajansları, Erdoğan Meclis’te çoğunluğu sağlayamazsa tekrar seçime gidecek, yeni dönemde Merkez Bankası bağımsız olmayacak diye analizler yayınladı. Analiz yapmadan önce sorsaydınız ya...

Haberin Devamı

LONDRA MERKEZLİ SÖYLENTİLER

Sadece bu analizlerle yetinmediler. Geçen hafta piyasalar üzerinde müthiş bir algı operasyonu yürütüldü. Londra merkezli olarak piyasalara kriz havası pompalandı.

1- İran’a ambargo nedeniyle Türkiye’ye 49 milyar dolar ceza kesildi.

2- Bankalardaki döviz mevduatına el konulacak.

3- Türkiye’de vatandaşlar dövizlerini çekmek için bankalara hücum etmişler.

Her işi FETÖ’ye bağlayanlardan değilim. Ancak izlediğim FETÖ’cü hesaplardan bu söylentilere destek veren sistematik tweet’ler atıldı.

DOLARIN ATEŞİNİ DÜŞÜRECEK ADIMLAR

Piyasalarda panik havası oluşturmak için her şeyi yaptılar. Ama başaramadılar. Bu arada doların ateşini düşürecek adımlar peş peşe geldi.

1- Perşembe günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın yaptığı görüşme ile hafta başında alınan kararlar devreye sokuldu.

2- Türkiye’nin 200 kilometre hızla duvara toslayacağı hesaplarının yapıldığı sırada ekonomi yönetimi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in başkanlığında acil koduyla toplandı.

3- Merkez Bankası’nın 7 Haziran’daki toplantıyı beklemeden 300 baz puanlık artış yaptı.

4- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 26 Mayıs’ta Erzurum’da verdiği mesajlar uluslararası finans çevreleri açısından etkili oldu. Erdoğan, “Ülkemiz ‘serbest piyasa ekonomisi’nden geri dönmeyecektir” dedi. “Mali disiplin konusunda hiçbir sıkıntı yok” güvencesini verdi.

5- Ekonomi yönetimi ise Londra’ya uçmadan bir gün önce İstanbul’da yatırımcılar ve iş dünyası ile bir araya geldi.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile MB Başkanı Murat Çetinkaya, iş dünyasına güven aşılayıcı mesajlar verdi. Para politikasında sadeleşme mesajının mürekkebi kurumadan hayata geçirildi. Merkez Bankası politika faiz oranını eşitleyen adım attı.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, çarşamba sabahına kadar Londra’da iş ve finans dünyasından 100-150 kişilik bir grupla bir araya gelecekler. Uluslararası piyasalara güven verecekler. Böylece Londra’da yanan dolar ateşi, yine Londra’da söndürülmeye çalışılacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.