Dolarda bir sürpriz olur mu?

11.07.2008 - 17:24 | Son Güncelleme :

Döviz piyasaları son birkaç gündür sakin günler geçiriyor. ABD dolarının bu duruma etkisi şüphesiz oldukça büyük

Döviz piyasaları son birkaç gündür sakin günler geçiriyor. ABD <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349paradolar11.jpg" align="right" vspace="5">dolarının bu duruma etkisi şüphesiz oldukça büyük. Doların bazı döviz birimleri karşısında ralliye geçmesi ve bazı kurlara göre de düşüş eğilimi göstermesi, oluşan sakinlik üzerinde etkili olmuş olsa gerek.

Çeviren; Tolga Kamiloğlu

Yine de tüm dünya piyasalarında çalkantılar yaşanıyor. ABD’den  ve İngiltere’den gelen kötü haberlere rağmen ABD doları belki bir sürpriz yapabilir.

Avrupa bölgesi daha mı şanslı?

Euro son zamanlarda dolar karşısında epeyce bir güçlenme eğilimi gösterse de, bu durum aslında Avrupa bölgesi ekonomisinin genel manzarasını çok açık yansıtmıyor. Mayıs ayında Fransa ve İtalya’daki sanayi üretimi ciddi oranda düşüş gösterdi. Keza Almanya ve İspanya’da da durum pek farklı sayılmazdı. Açıklanan rakamlara dayanarak Avrupa bölgesinde gayrisafi milli hasılanın birinci çeyrekte yüzde 0.7’lik büyüdüğü, yılın ikinci çeyreğinde de sabit kaldığı söylenebilir. Gelen veriler gösteriyor ki, ABD ekonomisi Avrupa ekonomisi ile kıyaslandığında, iki ekonominin birbirinden farklı oranlarda büyüyor.  Peki kazançlı çıkacak taraf hangisi? Galiba Avrupa bölgesi,ABD’ye göre daha avantajlı....

İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 5’te sabit tutması, İngiltere’nin büyük esnemesi olarak algılanabilir. Uykudan yeni kalkmış birinin esneyip kendine gelmeye çalışması gibi... Faiz oranlarının düşürülmesi bazı İngiliz yatırımcıların yüreğine mutlaka bir su serpmiştir. İngiltere Merkez Bankası’nın bu girişimi de gayet proaktif yani İngilizlerin lehine bir durum olarak görülebilir. Bir zamanlar İngiliz Merkez Bankası, piyasa tahminlerini yapan en dinamik merkez bankası olarak algılanırdı; fakat Ağustos 2007’de Mervyn King’in düşüşüyle bu etkinliğini kaybetti diyebiliriz. Konut piyasasına baktığımızda İngiltere’nin de ABD’ye benzer özellikler taşıdığını görüyoruz. İngiltere’de de ABD’de olduğu gibi  konut piyasası ve mortgage sektörü işgücü piyasasına doğrudan bağlı.

Diğer taraftan Japon yenine baktığımızda da ABD hisselerindeki oynaklığa rağmen hala atakta olduğunu görüyoruz. Yen, ABD borsasının tüm kaprislerine rağmen hala atılım gösterebiliyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.016 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.