Dolar yıkıldı, altın-petrol rekor kırdı

28.02.2008 - 09:34 | Son Güncelleme :

Euro-dolar paritesi 1.5118 sent ile tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Dolardaki kaybın sebebi ise faizde indirim beklentisiydi.

Altın
Doların yerlere serilmesi yatırımcıyı yine altına yöneltti. Yükselen enflasyondan da korunmak isteyenler altını 963 $`a çıkardı.

Petrol
Durgunluk ortamında enflasyonda artış yaşanması yatırımcıyı ürküttü. Petrol fiyatları 102 doları geçip yeni bir rekor kırdı.

ABD Merkez Bankası`nın (Fed) faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ile dün rekor üstüne rekor kırılan uluslararası piyasalarda, petrol, altın ve Euro tarihi seviyelerine yükseldi. Fed yetkililerinin önceki gün ABD`de açıklanan üretici fiyat endeksinin son 26 yılın en yüksek seviyesine yükselmesine rağmen Öncelik enflasyonda değil, büyümeye odaklandık açıklamaları ile dolar uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetti. Euro-dolar paritesi 1.5118 sente kadar yükselerek rekor kırarken, stagflasyon (durgunluk içinde enflasyon artışı) korkuları ile dün ABD ham petrolü 102.08 dolara kadar yükselirken, Brent tipi petrol ise 101.50 dolara kadar tırmanarak tarihinin en yüksek seviyelerini test etti. Doların hızlı değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki rekoru takip eden altın fiyatları ise dün 963.60 dolar ile rekorunu yeniledi. Önceki gün Almanya`da tüketici güven endeksinin şubat ayında da arttığı açıklaması ile 1.49 seviyelerine doğru hareketlenen Euro, dolar karşısında değer kazanmaya dün de devam etti. ABD Merkez Bankası`nın geçtiğimiz eylül ayından beri faiz oranlarını 2.25 puan düşürerek, faizleri yüzde 3`e geri çekmesi ardından ABD ekonomisinde durgunluk endişelerinin artması yeni faiz indirimleri için kapıyı araladı. Fed yetkililerinin yaptığı açıklamalarda `enflasyon risk ancak büyüme bizim için öncelikli` mesajları ardından Fed`in 18 martta yapacağı faiz toplantısında bankanın yarım puanlık faiz indirimi yapacağına ihtimal verenlerin oranı yüzde 88`e yükselirken, doların uluslararası para birimleri karşısında gerilemesi de hız kazandı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.