Doğan Yayın Holding altı ayda yarım katrilyona dayandı...

30.07.2003 - 08:49 | Son Güncelleme :

Doğan Yayın Holding ve bünyesindeki 23 şirketin toplam net satışları 451 trilyon lira oldu. Bu arada holding ve halka açık şirketlerinin ilk altı aylık vergi öncesi kârlarının toplamı 83.3 trilyon liraya ulaştı


Doğan Yayın Holding (DYH) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, gruba bağlı halka açık şirketlerden Hürriyet, Milliyet ve DBR`nin yılın ilk yarı sonundaki vergi öncesi kârının yılın ilk çeyreğine göre 5 kat artış göstererek 54 trilyon liraya ulaştığını söyledi. Yalçındağ, DYH bünyesindeki 23 şirketin toplam net satışlarının 451 trilyon liraya, halka açık şirketlerin de 216.8 trilyon liraya yükseldiğini belirtti.

DYH`nin kârı
Yalçındağ, Özel hesap uyguladığımız DYH`nin konsolide olmayan, kendi faaliyetlerinden elde etmiş olduğu vergi öncesi kârı 29.3 trilyon liradır. Böylelikle DYH dahil halka açık tüm şirketlerimizin 30 Haziran itibariyle vergi öncesi kârlarının toplamı 83.3 trilyon liraya yükselmiştir. Aynı şekilde yılın ilk çeyreğinde 3 trilyon lira olan vergi karşılığı, ikinci çeyrekte 5 kat artarak 19.3 trilyon liraya ulaştı dedi.

Dinamik yönetim anlayışı
Yalçındağ`ın açıklaması şöyle:
İlk 3 ay ile ikinci 3 ay arasındaki kâr artışının 5 kat oluşu, grubumuzun dinamik yapısını göstermektedir. 2001 krizinde grubumuz nasıl hızlı hareket etmiş, giderleri yeniden yapılandırarak gereken önlemleri süratle almış ise şimdi de savaş sonrası büyümeye başlayan ekonomide aynı dinamizmi göstermiş, gelir maksimizasyonunu sağlamıştır. Bunun en önemli nedeni DYH`nin iştirakleri aynı sektörde faaliyet gösteren ilk ve tek holding olmasıdır. Bu durum karar alma sürecimizi olumlu yönde etkilemekte ve hızlandırmaktadır. İkinci 6 ayda da bunun meyvelerini en çabuk toplayan grup olacağımızı düşünüyorum.

Reklamda yüzde 17 büyüme
Yılın ilk 6 ayında sektörün reklam gelirinin yüzde 7 büyüyerek 400 milyon dolara ulaştığını belirten Yalçındağ, İkinci 6 ayda da reklam harcamalarının artarak, 855 milyon dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bu, dolar bazında yüzde 17 artış anlamına gelecektir dedi.
Yalçındağ, yılın ilk 6 ayında, 400 milyon dolarlık toplam reklam harcamalarının, 157 milyon dolarının DYH şirketleri tarafından elde edildiğini ve DYH`nin payının da yüzde 39.25 olduğunu kaydetti.


`Sektörde örnek modeliz`
`Doğan Yayın Holding olarak ödün vermeden takip ettiğimiz yönetim ilkelerine her an sahip çıkıyoruz` diyen Yalçındağ, Bu hedef ve ilkeleri tam olarak uygulayarak, gerek işletme prensipleri, gerek sosyal sorumlulukların yerine getirilmesi, gerek bağımsızlık, gerek etik ilkelerin hayata geçirilmesi konularında sektörümüzde örnek model oluşturuyoruz dedi. Yalçındağ şunları söyledi:

Bağımsız kalmak
Bütün şirketlerimiz kârlılık esasına göre çalışmaktadır. Çünkü kârlılığı, bağımsızlığımızın olmazsa olmaz şartı olarak görüyoruz. Bağımsızlıktan sağladığımız güçle, ülkenin sorunlarına yönelik konuların takibinde yayıncılığın gereklerini yerine getiriyoruz.

Sosyal sorumluluklar
Şirketlerimizin ana hedefi, elde ettiğimiz kârı, devletle, hissedarlarımızla paylaşmak, çalışanlarımızın hayat standartlarını yükseltmek ve vakfımız aracılığıyla çeşitli alanlarda topluma karşı sosyal sorumluluklarımızı yerine getirmektir.

Şeffaflık
Holding olarak konsolide bazda bağımsız denetim kuruluşları tarafından düzenli olarak denetleniyor ve sonuçları kamuya açıklıyoruz. Buna ilaveten grup bünyesinde yürütülen her türlü faaliyet çeşitli ortamlarda yerli - yabancı yatırımcılarımızla paylaşılmaktadır. Bu da bizi en şeffaf ve kurumsal yönetilen grup haline getirmiştir.

Etik ilkelere sahip çıkmak
Sektörün büyüğü olarak, mesleki etik ilkelerin tam olarak uygulanması konusunda başlattığımız öncülüğü daha da pekiştirmek ve sektörümüzü her türlü şüphenin üzerinde bir yere çıkarmak, ana hedeflerimiz arasındadır.

Grup içi iletişim
Grup olarak benimsediğimiz tüm bu ilkeleri, yönetim prensibimizin bir parçası olarak, iletişim, katılım ve ortak sorumluluk duygularımızla tüm çalışanlarımızla paylaşmaktır.


`Yolsuzlukla mücadelede kararlı olunmalı`
Mehmet Ali Yalçındağ, yolsuzlukla mücadelede hükümetin daha kararlı olması ve gerekli hukuki düzenlemeleri yapması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
Bu döneme olumlu olarak damgasını vuracak çok önemli bir gelişme de yolsuzluklarla mücadele konusunda hükümetin inisiyatifi ile başlayan ve devletin bütün organlarınca hakim olan kuvvetli iradedir. Hükümetin yolsuzluklara karşı başlattığı mücadelenin genişleyerek sürdürülmesini destekliyor ve bunun Türkiye`nin her konuda önünü açacağına inanıyoruz. Yolsuzlukla mücadelede daha süratle hareket edilmesi, yolsuzluk yapanların adalet mekanizmasındaki yargılama süresinin hızlandırılması gerekmektedir. Türkiye ancak bu kararlı ve hızlı tutumla dürüst olmayanları cezalandırabilecek ve dürüstlerin aleyhine çalışan bu gayri ahlaki ve haksız rekabeti normal mecraına çevirebilecektir. Yolsuzlukla mücadelenin sadece ekonomik hayatta değil siyaset ve medya alanlarında da hepimizi rahatsız eden bu çarpık durumu düzeltecektir. İşte o nedenle hem siyasileri hem hükümeti hem bürokrasiyi hem de bağımsız kurumları yolsuzlukla mücadelede daha cesur ve daha kararlı olmaya davet ediyoruz.


En az yüzde 5 büyüme olur
Yalçındağ`ın ekonomiyle ilgili beklentileri de şöyle:
2003 yılında büyüme oranının en az yüzde 5 gibi gerçekleşmesini bekliyoruz. Kamu mali disiplininin devam etmesi şartıyla enflasyon beklentimiz yüzde 20 civarındadır. Faizlerin daha aşağılara çekilmesi bir zorunluluktur. Bütün bunlara bakarak, grup olarak, şu değerlendirmeyi yapıyoruz: Türkiye`ye yabancı sermaye akışı 2004 yılından itibaren önemli boyutta artma potansiyeline sahiptir. AB ilişkilerinde 2004 sonrası oluşacak yeni ekonomik prensiplerin IMF programını aratmayacak kriterleri beraberinde getirecek olması ekonomik istikrar açısından ek teminattır. 2003 yılı ilkbaharından itibaren mali piyasa göstergelerinde gözlenen kalıcı iyileşme, büyüme ve kapasite kullanımındaki olumlu beklentilere destek niteliğindedir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.