Dikkat! Yükselişin hazmı gerek

21.07.2008 - 12:56 | Son Güncelleme :

Uzmanlar, kısa sürede yaşanan bu yükselişin hazmedilmesi gerektiğini belirtiyor

İMKB`nin son 2 yılın en düşük seviyelerini gördüğü 2   <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsaimkb.jpg" align="right" vspace="5">Temmuz`dan bu yana, endeksi taşıyan bankacılık hisseleri ortalama yüzde 28,7 yükseldi. Uzmanlar, kısa sürede yaşanan bu yükselişin hazmedilmesi gerektiğini belirtiyor. 

Sefer YÜKSEL / REFERANS GAZETESİ
 
Global piyasalarda yaşanan krizin yeniden hortlaması ve içeride AK Parti`ye açılan kapatma davası ile Ergenekon gözaltılarının yarattığı olumsuzluklarla temmuz ayı başında 32 bin 687 puana kadar gerileyerek son iki yılın en düşük seviyelerine düşen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nı (İMKB) dipten bankacılık hisseleri aldı.

İMKB`nin 32 bin puana kadar gerilediği 2 Temmuz ile 18 Temmuz tarihleri arasında bankacılık hisseleri kelimenin tam anlamıyla ralli yaptı. Söz konusu dönemde Bankacılık Endeksi yüzde 28,7 yükselirken, İMKB de yüzde 14,2 değer kazanarak cuma kapanış itibarıyla 37 bin 946 puana yüseldi. Bankacılık hisselerinin yükselişinde, son dönemde yaşanan yabancı girişleri etkili olurken, özellikle uluslararası yatırım bankası JP Morgan`ın Türk bankaları için yazdığı olumlu rapor etkili oldu.

Ancak, uzmanlar, bankacılık hisselerinin son dönemde çok hızlı yükseldiğini ve bu hızlı yükselişin ardından kâr realizasyonu geleceğini belirtiyorlar. Orta ve uzun vade için bankacılık hisselerinde potansiyelin bulunduğunu ifade eden uzmanlar, kısa vadede hızlı yükselişin hazmedilmesi gerektiğini ve bankacılık hisselerine satış gelebileceğini kaydettiler. 

38 bin 500 üst sınır

Bankacılık hisselerinin fiyat/kazanç oranlarının çok düşük seviyelere geldiğini belirten A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, dolayısıyla ilk tepkinin de bankacılık hisselerine gelmesinin normal olduğunu söyledi. Türkiye piyasasında likit kağıtların banka hisseleri olduğu için bu hisselere alım geliğini ifade eden Salar, Bono faizlerindeki düşüş de bankaların bono portföyleri açısından bir avantaj. Ancak bankacılık hisseleri kısa zamanda çok hızlı yükseldi.
 
Bu yükselişi hazmetmemiz gerekiyor. Genel olarak 38 bin 500 seviyesinin kısa vade için yükselişin üst sınırı olduğu kanatindeyim. Buna bağlı olarak da endekste yükseliş olmayacağı için banka hisselerinde de bir miktar realizasyon bekliyorum diye konuştu.
 
Yükselişte Denizbank lider

İMKB`nin son 2 yılın en düşük seviyesini gördüğü 2 Temmuz tarihinden itibaren hisseleri en fazla yüselen banka Denizbank oldu. Söz konusu dönemde Denizbank hisseleri adeta uçarak YTL bazında yüzde 156,1 getiri sağladı. Denizbank hisselerinin bu denli yükselmesinde halka açıklık oranı düşük olan şirkette ana ortak Dexia`nın alımları etkili oldu.

Denizbank`ın halka açıklık oranı yüzde 0,15`ler seviyesinde bulunuyor. Bankacılık endeksinde, söz konusu dönemde hisse fiyatı en fazla yükselen ikinci banka ise Akbank oldu. Akbank hisseleri bu dönemde yüzde 42,1 yükselirken, Finansbank hisseleri yüzde 37,8, Garanti Bankası hisseleri ise yüzde 32,1 değer kazandı.
 
En fazla işlem hacmi Garanti`de

150 dolara dayanan petrol fiyatlarının yeniden düşüş trendine girmesi, yurtdışı borsalarda yaşanan toparlanmalar ve içeride Hazine`nin zorlu geçmesi beklenen itfalarını sorunsuz atlatması ve AK Parti`nin kapatılmayacağına yönelik beklentilerin artmasıyla Türkiye piyasalarına yeniden ciddi miktarda bir para girişi yaşandı.

2-18 Temmuz tarihleri arasında en fazla işlem hacmi Garanti Bankası hisselerinde yaşandı. Söz konusu dönemde 3 milyar 701 milyon YTL ile Garanti Bankası hisseleri işlem hacmi rekoru kırdı. İşlem hacmi sıralamasında Garanti Bankası`nı 2 milyar 390 milyon YTL ile İş Bankası hisseleri izledi. Aynı dönemde Vakıfbak hisselerinde 808.4 milyon YTL, Akbank hisselerinde 491.6 milyon YTL, Yapı Kredi hisselerinde ise 710 milyon YTL işlem hacmi gerçekleştirildi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.