Deprem ülkeleri Ductal`i kaptı, Türkiye bekliyor

09.11.2001 - 10:38 | Son Güncelleme :

La Farge, Bouygues ve Rhodia, Ductal adıyla 8-10 kat dayanıklı bir beton geliştirdi. ABD, Japonya ve Güney Kore, Ductal için pilot bölge olurken Türkiye mevzuat nedeniyle bu betonu kullanamıyor.

Çimento devi La Farge, Manş Tüneli müteahhitlerinden Bouygues ve kimyasallarda uzman Rhodia`nın birlikte geliştirdiği dayanıklı beton Ductal`i inşaatlarda kullanmak için ABD, Japonya ve Güney Kore pilot ülke oldu. Bu ülkeler gibi çok yüksek deprem riski taşıyan Türkiye`nin Ductal`i ne zaman isteyeceği ise belirsiz. Çünkü inşaat mevzuatının elden geçmesi gerekiyor. Boğaz Tüp Geçiti, İzmit Körfez Geçişi ve 3. Boğaz Köprüsü projelerinin deprem riski yüzünden bu teknolojiye muhtaç olduğu bildiriliyor. Çünkü Ductal`li yapılar normal betona göre 8 ila 10 kat daha dayanıklı hale geliyor ve süneklik kazanıyor. Beton, çelik ve başka bazı kimsyasal bileşimlerle üretilen Ductal`in malzeme maliyeti yüksek. Ancak, toplam inşaat maliyetini etkileyen diğer malzemelerin kullanımını azalttığı için toplam maliyeti düşürüyor. Ductal Uygulama Geliştirme Direktörü Agah Durukal, ürünün Türkiye`de kullanımı için hem mevzuatın değişmesi gerektiğini hem de sertifikasyon sürecinin diğer ülkelere göre daha uzun zaman alacağını söyledi. Bu yüzden Ductal`in mevzuatüstü bir anlayışla bu mega projelerde kullanımının sağlanması öneriliyor.

İstanbul`da yapılacak Boğaz Tüp Geçit Projesi 1.1 milyar dolara mal olacak ve Japon firmaların ağırlıklı olduğu bir konsorsiyumun inşaata başlaması bekleniyor. Projeyi Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) kredilendirecek. Şimdi depreme dayanıklı projeler konusunda çok büyük deneyime sahip Japonlar`ın başta Ductal olmak üzere en son teknolojileri Boğaz`da da uygulayıp uygulamayacakları merakla bekleniyor.

La Farge Başkanı Bertrand Collomb, Ductal`in Türkiye`deki Tüp Geçit ve diğer büyük projelerde uygulanıp uygulanamayacağı şeklindeki soruya, ‘‘Biz sadece üreticiyiz ve tedarikçiyiz. İnşaat firmalarının politikalarını ya da ülkelerin politikalarını etkilemek için herhangi bir girişimimiz olamaz. Ancak, Ductal`in sizin ülkenizdeki projelerde uygulanabilmesi için büyük projeleri almış ya da alacak firmalar bize başvurursa destek veririz’’ dedi.

BatImat 2001`de çevre ve güvenlik öne çıktı

Paris Yapı Malzemeleri Fuarı BATIMAT 10 Kasım`a kadara açık kalacak. Fuar 2 yılda bir kuruluyor. Bu yıl 240 bin metre kare alana kurulan fuarda 2 bin 500 stand kiralandı. Bir önceki BATIMAT Fuarı`nı 500 bin kişi ziyaret etmişti. Ziyaretçilerin yüzde 20`si 120 farklı ülkeden katılmıştı. Türkiye`deki en büyük yabancı sermaye yatırımları arasında yer alan La Farge, BATIMAT`a global ölçekte katıldı. La Farge, bu yıl dünya çimento sektöründe bir ilki daha gerçekleştirdi ve Dünya Doğal Hayatı Koruma Örgütü (WWF) ile ortak bir çevre girişimi başlattı. BATIMAT`a bu yıl ekonomik krizin de etkisiyle az sayıda Türk firması katılabildi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.