Cumhurbaşkanı bu yasayı da onayladı

26.02.2014 - 15:09 | Son Güncelleme :

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK düzenlemesine ilişkin yasayı onayladı.

<ımg hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/abdullah_gul_4.jpg" align="right">Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK düzenlemesine ilişkin yasayı onayladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu`nun yapısında tartışmalı değişiklikler içeren ve komisyon ile genel kurul aşamalarında Meclis`te sert kavgalara neden olan yasal düzenlemeyi onayladı. Gül, alışılmadık şekilde yasayı onaylanmasıyla ilgili açıklamada da bulundu. Milliyet`ten Aydın Hasan`ın haberine göre; Gül, yasanın tartışmalı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilmesinin uygun olacağı görüşünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı`ndan bugün yapılan açıklamada,; 6524 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89`uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104`üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir denildi. Cumhurbaşkanlığı, yasa onaylarını genellikle akşam saatlerinde açıklıyor. Bugünkü onayın öğlen saatlerinde, Milli Güvenlik Kurulu toplantısı öncesinde açıklanması dikkat çekti. Yasa onayı açıklamasının altına ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız ayrıca aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulmasını istemişlerdir denilerek, Gül`ün açıklaması not düşüldü. Gül`ün açıklaması şöyle:

Bakanı uyardım

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununda değişiklik yapan Teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmasından sonra her safhasını özellikle Anayasaya aykırılığının bulunup bulunmadığı bakımından incelettim ve Teklifte 12 maddede yer alan 15 hususun Anayasayla açıkça çeliştiğini gördüm ve Adalet Bakanını çağırıp uyardım.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

15 husus değişti

Bunun üzerine TBMM Adalet Komisyonu ve Genel Kurul safhalarında uyarılarım dikkate alınarak, Teklifin ilk hâlinde bulunan; HSYK Daire Başkanlarının belirlenmesi, HSYK’ya tetkik hâkimi ve müfettiş atanması, gönderilmesi ve görevlendirilmesi, HSYK üyelerine disiplin cezası verilmesi, yönetmelik ve genelge çıkarma gibi konularda özellikle Adalet Bakanına yetkiler veren hükümlerden vazgeçildiğini ve bu yetkilerin yeniden HSYK Genel Kurulunda veya ilgili dairelerinde kalacak şekilde değiştirildiğini gördüm.

Anayasa Mahkemesi değerlendirmeli

Düzeltilen bu açık aykırılıklar dışında Kanunun diğer lehinde ve aleyhinde tartışılan maddelerinin ise Anayasa Mahkemesi`nce değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünerek yayımlanmasını uygun buldum.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.