Çok borçlandık, korkuyoruz!

20.07.2007 - 10:10 | Son Güncelleme :

İlk 500 sanayi şirketi bu yıl geçen yıla göre üretimden satışlarını yüzde 21.7 artırdı. 2005`e göre rakamlarda iyileşme görünse de sanayiciyi üretim için aldığı borçlar korkutuyor. İSO Başkanı Tanıl Küçük, Bu, kur riski ile elde edilen bir başarıdır dedi


İstanbul Sanayi Odası`nın (İSO), `Türkiye`nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2006 Yılı Raporu`nda birinciliği yine Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (Tüpraş) aldı. Şirketin üretimden satışları 18.6 milyar YTL olarak gerçekleşirken onu 5.6 milyar YTL ile Ford Otomotiv, 3.9 milyar YTL ile de Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) izledi. Üretimden satışlarda ilk on içerisinde kamu sadece bir şirket ile (EÜAŞ) yer alırken, kârlılıkta ilk on kuruluş arasında birincilik yine Tüpraş`ta oldu. İlk 500 şirketin üretimden satışları 150 milyar YTL`den 184 milyar YTL`ye fırladı. 2005 yılında krizden sonraki en kötü yıl olduğu için, 2006 yılında rakamlarda zıplama görünse de aslında sanayi devleri 2004 yılı rakamlarını özledi.

`CİDDİ RİSK ÜSTLENDİK`

Dün 2006 yılı sonuçlarını açıklamak üzere basının karşısına çıkan İSO Başkanı Tanıl Küçük, sanayi sektörünün üzerinde risklerle büyüdüğüne işaret ederek, özellikle dış borçlanma nedeniyle alınan kur riskinin altını çizdi. Küçük, Biz 220 kilometre hızla gitmek istemiyoruz.
 
Normal bir hızla ilerlemek istiyoruz. Bunun adı temkinli olmaksa, evet, temkinliyiz. 2006 yılında 2005`e göre elde edilen nisbi başarı, kur riski başta olmak üzere ciddi riskler üstlenilerek elde edildi.

Kalıcı kazanımlar değil. Bu risklerin gerçekleşmesi durumunda hem ülke ekonomisi hem de kuruluşlar zor durumda kalabilecektir dedi. Küçük`ün sanayicilerin dış borçlarındaki artış kaygısı 2005 ve 2006 yılı uzun vadeli borçlar toplamında kendini gösterdi.

Sanayicilerin en kötü yıllardan biri olarak ilan ettikleri 2005`te 485 özel sanayi kuruluşunun yüzde 18.7 olan uzun vadeli borçları, 2006`da yüzde 25.6`ya yükseldi. Nitekim Küçük de 2006 yılında Türkiye`ye çoğu şirket satışlarından olmak üzere Türkiye`ye 18 milyar dolar net sermaye girdiğini, dış borçların özel sektör ağırlıklı olmak üzere 170 milyar dolardan 207 milyar dolara çektiğini ifade etti. Küçük, 138.6 milyar dolar ithalata karşılık, 85.5 milyar dolar ihracat yapılmış. Daha önceki yıllarda olduğu gibi üretilenden fazla tüketilmiş dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.