Çekirdek kırıldı

04.07.2003 - 09:12 | Son Güncelleme :

Yazla birlikte sebze meyve fiyatları düştü, özel sektör de duyarlı davranarak zam yapmadı. Hem tüketici hem de toptan eşya fiyatları eksiye düştü

Türkiye uzun bir aradan sonra yeniden eksi enflasyonlu günlere geri dönmenin mutluluğunu yaşıyor. Toptan eşya (TEFE) ve tüketici fiyatları (TÜFE) 18 yıl sonra ilk defa aynı anda eksiye geçti. Haziran ayında tüketici fiyatları binde 2, toptan eşya fiyatları ise yüzde 1.9 oranında düşüş gösterdi. Yıllık enflasyon artışı da TEFE`de yüzde 29.6, TEFE`de yüzde 29.8 olarak gerçekleşti.

ÖZEL SEKTÖR ETKİSİ
Toptan eşya fiyatları mayıs ayında küçük oranda bir düşüş göstererek artıştaki durgunluğun ilk sinyallerini vermişti. Haziranda ise yüzde 1.9 düşüşle rekor kırdı.

Tüketici fiyatları ise 16 yıl sonra ilk defa eksili rakamları gördü. 2003 yılının ilk altı ayında fiyat artışları toptan eşyada yüzde 11.5`te, tüketici fiyatlarında yüzde 12`de kaldı. Hükümet, yılsonu için TEFE`de yüzde 20, TÜFE`de ise yüzde 17.4`lük artış hedefliyordu. Haziran itibariyle eksi enflasyona geçiş, bu hedefe büyük oranda yaklaşılmasına yardımcı olacak.

Haziranda fiyat artışlarının eksi çıkmasında hiç kuşkusuz tarım ürünlerinin büyük payı var. Yaz aylarıyla birlikte sebze-meyvenin ucuzlaması enflasyonun da dizginlenmesini beraberinde getirdi. Haziranda tarım fiyatları yüzde 7.6 düşüş gösterdi. Ancak özel sektörün de ekonominin canlanmaya başlamasını fırsat bilip zam yapmaması, fiyatlardaki artışın kırılmasına büyük oranda yardımcı oldu. Haziranda toptan eşyadaki düşüşün 0.1`inin kamu sektöründen, 1.8`inin ise özel sektörden kaynaklanması bu tespiti doğrular nitelikte.

Haziranda toptan eşyada en büyük fiyat artışı yüzde 8.7 ile tütün ürünleri imalatında oldu. Bunu yüzde 3.4`lük artışla suyun toplanması arıtımı ve dağıtımı, yüzde 2.5`lik artışla motorlu kara taşıtları izledi. Tüketici fiyatlarında ise en büyük artış yüzde 2.2 ile çeşitli mal ve hizmet harcamalarında gerçekleşti. Bunu yüzde 1.9 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 1.1 ile konut izledi.

ÇEKİRDEK BÜZÜLDÜ
Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan imalat sanayi fiyatları da 21 yıl aradan sonra en düşük seviyesine ulaştı ve binde 2 olarak gerçekleşti. Özel imalat sanayiinde fiyat artışları son olarak 1982`nin Mayıs ayında binde 8 olarak kayıtlara geçmişti. Yüzde 3.6 artışla 2003 yılına başlayan çekirdek enflasyon düzenli bir düşüş trendi gösterdi ve bugünkü rakamlarına indi. Çekirdek enflasyonun bu kadar düşük çıkmasında özel sektörün zam yapmama politikasının da büyük etkisi oldu.İstanbul`da ise fiyatlar tüketicide 1.4, toptanda 1.2 arttı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.