Buzlar yemekte eridi

24.01.2003 - 09:43 | Son Güncelleme :

TÜSİAD Genel Kurulu`nda işadamlarına seslenen Başbakan Gül, Ülke ekonomisine katkıda bulunan sanayici büyüklerimizin fikirlerini almaya her zaman hazırız. Eleştiriden kaçmıyoruz dedi


Vaat eden değil, reform yapan ve uygulayan bir iktidar olacaklarını vurgulayan Gül, iş dünyasının önündeki engellerin kaldırılacağını söyledi. Gül, Mart`a kadar İş Yasası`nın çıkarılacağı sözünü de verdi

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği`nin (TÜSİAD) 33. Seçimli Genel Kurul Toplantısı, iş dünyası ile hükümet arasındaki buzları da eritti. Irak konusunda TÜSİAD`ın sert eleştirileri ile gerginleşen ilişkiler, dünkü toplantıda hem Başkan Tuncay Özilhan`ın hem de toplantının onur konuğu olan Başbakan Abdullah Gül`ün yumuşak mesajları ile tatlıya bağlandı. Her türlü öneri konusunda iş dünyasına açık çek verdiğini belirten Başbakan Gül, Hepimizin sorununu özel sektör çözecek. Türk sanayiinin oluşmasında büyük emeği olan TÜSİAD üyelerinin fikirlerini dikkate almaya hazırız dedi. İş dünyasının sıkça dile getirdiği yeni iş yasasının Mart`tan önce yasalaşacağı konusunda da güvence veren Gül, işadamlarının önündeki engellerin kaldırılacağını söyledi. Gül, şöyle devam etti

Milyonlarca insanın işsiz olduğu bir dönemde en büyük güvencenin iş vermek olduğuna inanıyorum. İnsanlar `iş olsun da nasıl olursa olsun` deme noktasındadır. Hatta işsizler ordusunu gördükçe kendimizden utanırız. Sorunun çözümü özel sektörde istihdamı artırmaktır. Bunun için her türlü desteği vereceğiz. Özel sektörün önündeki mayınları temizleyeceğiz.

MAYINLAR TEMİZLENECEK
Hükümetin her konuda eleştiriye açık olduğunun altını çizen Gül, ancak eleştirirken yapıcı olmaya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. 1 puanlık faiz artışının 1 milyar dolara maloluyor diyen Gül, eleştirilerin piyasaya olumlu yansımasına dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

TÜSİAD`ı yaptığı çalışmalardan dolayı takdir ettiklerini belirten Gül, Meclis`te mutlak çoğunluğa sahip olduğumuz için ülkeyi tek başımıza yönetmeyi düşünmüyoruz. İşleri müşterek yapmaktan mutluluk duyacağız diye konuştu.

Toplantılar yaklaştıkça harekete geçen bir hükümet olmayacaklarını da vurgulayan Gül, uygulamacı bir iktidar olacaklarının altını çizdi. Hükümetin birinci ilgi sahasının her zaman ekonomi olacağını ifade eden Başbakan Gül, Türkiye`nin bataktan düzlüğe çıkması için tek parti iktidarının bir şans olduğunu kaydetti. Gül, Biz de bu bilinç içindeyiz. Rahat bir çoğunluğumuz var. Köklü reformlar dönemi başladı. Bunda kararlıyız. Önümüzdeki günlerde reformlarımızı görmeye başlayacaksınız diye konuştu.

Gül`ün sözleri herkesi tatmin etti
TÜSİAD`ın öğlen yemeğindeki onur konuğu Başbakan Abdullah Gül`dü. İki hafta önce hükümetin Irak politikasını sert bir dille eleştiren ve Gül`den sitem telefonu alan TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan (ortada) ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç`un, yemekte Gül`le hararetli konuşmaları buzların eridiğini gösteriyordu. Daha sonra kürsüye çıkan ve işadamlarının önündeki engelleri kaldıracaklarını söyleyen Gül, bu sefer iş dünyasından olumlu tepki aldı. Fotoğraf Recai KÖMÜR (SHA)

Kötü adamlığa razıyız ama doğru bildiğimizi söyleriz
TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan dünkü yemekte konuşmasına, eleştirilere rağmen her zaman doğru bildiklerini söylemeye özen göstereceklerini vurgulayarak başladı. Özilhan, 32 yıldır sayısız hükümetle çalıştık. Destek verdik, eleştirdik, tepki gördük, tehtid edildik. Ancak hep doğru bildiğimizi söyledik. Çünkü her toplumda iktidarların sırtını sıvazlayan, kulağına hoş gelen sözler söyleyen çok olur. Ama gerektiğinde sevimsiz olma riskini üstlenerek gerçeği söyleyen az bulunur dedi.

TÜSİAD`a bazı konularda serzenişte bulunulduğundan yakınan Özilhan, şöyle devam etti Bu konular işadamlarını ilgilendirmez, bunlar yüksek seviyeli konulardır, deniyor. Bazı konuların sokakta konuşulmayacağı söyleniyor. Biz bu görüşü yanlış buluyoruz. Ülkeyi ilgilendiren tüm sorunların sokakta tartışılabildiği rejimlere demokrasi deniyor.

Hükümetin Irak konusundaki tutumunu eleştiren sözlerinin çarpıtıldığını iddia eden Özilhan, TÜSİAD`ın savaş istemediğini, ancak savaşın kaçınılmaz olduğu durumlarda zararı en aza indirecek bir politikanın güdülmesi gerektiğini söyledi. Ekonomik dengelerin henüz kırılganlığına kaybetmediğine de dikkat çeken Özilhan, Hükümet de bu kırılgan dengenin üzerinde oturuyor. Yapılması gereken zemini sağlamlaştıracak biçimde programın gereklerini yerine getirmektir. Şunu bilelim ki bu program çökerse yeni bir program olmayacaktır. Kimse topluma bu acı ilacı bir daha içiremez diye konuştu.

Hükümetten beklenenin tek başına iktidar avantajını da kullanıp geriye dönüş izlenimi uyandıracak adımlardan kaçınarak reformları sürdürmesi olduğunu ifade eden Özilhan, Bunu güçlü bir tek parti iktidarı yapamazsa hiç kimse yapamaz dedi.

Koç ve Sabancı: Başbakan Erdoğan olmalı
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, yönetimde iki başlı durumun olmaması gerektiğini belirterek, AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan`ın başbakan olması gerektiğini belirtti. Sabancı, ``Bu kadar güçlü bir şekilde kazanan Tayyip Bey, başbakan olamadı. Bu ayıplı işi düzeltmeliyiz`` dedi. Bunun demokrasiyi öğrenmenin faturası olduğuna işaret eden Sabancı, Halk ona, başbakan yapmak üzere oyunu verdi. Parlamentoda sandalye verdi. Biz de durumu düzeltmeliyiz. Keşke baştan Erdoğan Başbakan olsaydı`` diye konuştu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Koç da, parti başkanı ile başbakanın ayrı olmasının iki başlı gibi görüntü verdiğini belirtti. Koç, ``Bu Batı`ya karşı iyi bir mesaj vermiyor. Bence Sayın Erdoğan`ın başbakan olması lazım dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.