Buffalo Operasyonu

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Devlet Bakanı Keçeciler: -Konu Gümrük Müfettişlerince Ele Alınmış, Bunlar Hakkında Rapor Hazırlanmış. Konu 15 Eylül`De Adliyeye İntikal Ettirilmiştir -Özellikle Serbest Bölglerden, Dahilde İşleme Rejimi Kapsamında Getirilip, İşlenip Dışarı Çıkartılmama Şeklinde Veya Yolcu Beraberinde Getirilen Tonlarca Et Yakalanmıştır -Bu Yıl İçinde Gümrük Muhafaza Birimleri Tarafından 388 Bin 690 Kilogram Çeşitli Et Yakalanmıştır -Bugün, Son Bir Bilgi Notu Geldi. İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü`Nce Yürütülen Araştırma Sonucunda, Toplam 4 Trilyon Değerinde 1 Milyon 100 Metre Kumaşın, Dahilde İşleme Belgesi İle Getirilip Yurtiçinde Satıldığı Tespit Edilmiş, 26 Kişi Yakalanıp Bugün Savcılığa Verilmiştir -Hükümetimiz Bu Olayların Üzerine Gidecek, Ortaya Çıkaracak Ve Failleri Kim Olursa Olsun Gereken Ceza Verilecektir

ANKARA (A.A) - 10.11.2000 - Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, sürdürülen Buffalo operasyonu ile ilgili olarak, konunun gümrük müfettişlerince ele alındığını, bunlar hakkında rapor hazırlandığını ve raporların, konunun adliyeye intikal ettirildiğini söyledi. Keçeciler, önümüzdeki günlerde Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri`ne (BAE) yapacağı ziyaretlerle ilgili bilgi vermek üzere düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Buffalo Operasyonu hakkındaki sorularını da yanıtladı. Keçeciler, bu konudaki çalışmaların 1-2 yıldan beri sürdürüldüğünü, bu kaçak etlerin Türkiye`ye çeşitli kanallardan girdiğinin daha önce tespit edildiğini belirterek, konu Bakanlar Kurulu`nda gündeme getirilmiş ve İçişleri, Gümrük Müsteşarlığı, Tarım Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığının katılımı ile bir heyet oluşturulmuş ve bu heyet alınabilecek tedbirler konusunda ciddi çalışmalar yapmıştır şeklinde konuştu. Netice itibariyle, konunun gümrük müfettişlerince ele alındığını ve hazırlanan raporların 15 Eylül`de Adliyeye intikal ettirildiğini belirten Bakan Keçeciler, şöyle devam etti: Muhtelif kapılardan, özellikle serbest bölgelerden dahilde işleme rejimi kapsamında getirilip, işlenip dışarı çıkartılmama şeklinde veya yolcu beraberinde Edirne Kapıkule`den getirilmek şeklinde, muhtelif miktarlarda tonlanca et yakalanmış ve bunlar mahkemeye intikal ettirilmiştir. Mersin Serbest Bölgesi`nden Mardin Serbest Bölgesi`ne intikal ettirilen etlerle ilgili ise DGM Savcısı Talat Şalk`ın talimatıyla, 3 Kasım 2000`de yapılan kontrolde yaklaşık 650 ton dondurulmuş etin bulunduğu anlaşılmıştır. Diğer taraftan bu yıl içinde gümrük muhafaza birimleri tarafından 388 bin 690 kilogram çeşitli et yakalandığına işaret eden Keçeciler, bunlar arasında domuz eti, karides, balık ve et bulunmaktadır. Bazıları sahte işlemlerle gümrükçüleri aldatmak suretiyle girmiştir. Mesela balığın altına et saklanmıştır. Tabii bunu yakalamak oldukça zorlaşmıştır ama onlar da yakalanmıştır şeklinde konuştu.

-BAZILARI YOLCU BERABERİNDE GİRİYOR-

Bakan Keçeciler, kaçak etin bazılarının yolcu beraberinde girdiğini de bildirerek, Bugün Gümrük Birliği normlarına göre her yolcunun beraberinde 300 Euro`luk hediyelik eşya getirme hakkı vardır. Maalesef özellikle Moldova, Romanya`dan gelen turistler yanlarında et getirmektedir dedi. Keçeciler, bunun sıkıntı yarattığını, ancak yasaklandığı takdirde bu kez de yurtdışındaki işçi vatandaşların sıkıntıya gireceğini kaydetti. Keçeciler, et bile yolcu beraberinde getiriliyor. Maalesef tuhaf ancak bu yönüyle Türkiye, komşularıyla biraz sıkıntıları olan bir ülkedir. Ama bunların üzerinde hassasiyetle durulmaktadır ifadesini kullandı.

-SON BİLGİ NOTU KUMAŞ-

Türkiye`de ticaretin, et ithalatının vergisini ödemek kaydıyla serbest olduğunu da ifade eden Keçeciler, şunları kaydetti: Vergisini vermeden haksız kazanca sebep olacak tarzda ve bütün usulleri çiğneyerek Türkiye`de bir takım kazanç yollarını denemek isteyenler şunu bilmelidir ki, hükümetimiz kesin kararlıdır, bu olayların üzerine gidecek ortaya çıkaracak ve failleri kim olursa olsun gereken ceza verilecektir. Hiç bundan endişesi olmasın vatandaşın. Hadiselerin üzerine gidilmektedir, bunlar yakalanıp adliyenin pençesine verilmektedir. Şimdi de bugün son bir bilgi notu geldi. İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü`nce yürütülen araştırma sonucunda, toplam 4 trilyon değerinde 1 milyon 100 metre kumaşın dahilde işleme belgesi ile getirilip yurtiçinde sattıkları tespit edilmiş, 26 kişi yakalanıp bugün savcılığa verilmiştir. Bakan keçeciler, gazetecilerin yakalanan etlerin sağlık kontrolüne ilişkin sorularına da şu yanıtı verdi: Kaçak olarak girdikten sonra kimin kestiği, hijyenik şartlara uygun olup olmadığı hiç belli değil. Yazık. Bizim bunları mutlaka durdurmamız lazım. Yakalanınca Tasiş`e teslim ediyoruz. Biz onu yakalamakla sorumluyuz. Tasiş ondan sonra inceletir, veteriner raporu alır, uygunsa satar sonra da mahkeme neticesine göre karar verir. Gazetecilerin, gümrüklerde bu tür kaçakçılık olaylarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de, Bakan Keçeciler şunları söyledi: Gümrüklerde olay yaşanmıyor, yakalanıyor. Ama önemli olan bizim ekonomik tedbirlerimizi, bu meseleler üzerinde yoğunlaştırmamız lazımdır. Ekonomik tedbirlerle bu hadiseler önlenebilir. Polisiye tedbirler bizim almamız gereken işlemlerdir, biz bunu eksiksiz yapacağız. Her işi beraber uyguluyoruz hükümet olarak. Et eğer Türkiye`de, komşularına göre pahalı olursa, kaçak olarak et girmeye çalışır, o yüzden ekonomik tedbirler alıyoruz. Ekonomik tedbirler yerine oturuncaya kadar polisiye tedbirlerimizi de ihmal etmiyoruz.

-HAYALİ İHRACAT RAKAMLARI-

Bakan Keçeciler, hayali ihracat rakamlarına ilişkin soru üzerine de, o konudaki rakamların hayali olduğunu, hayali ihracat Türkiye ihracatının yüzde 37`sidir şeklindeki görüşlere kesinlikle katılmadığını belirttti. Keçeciler, doğru da değildir. Yalan yanlış verilmiş aldatıcı rakamlardır. Türkiye`de hayali ihracat yoktur diyemeyiz ama o kadar yüksek boyutlarda da değildir. Mücadele edilmektedir hükümetimiz döneminde de bu azalmıştır şeklinde konuştu. Bakan Keçeciler`in açıklamaları sırasında basına dağıtılan bilgi notunda da, 5 Ekim 1999 tarihli soruşturma raporunda, Inter Gıda ve Tekstil Sanayi Tic. Ltd. Şti tarafından tabela şirketi olarak kurulan Burçak Su Ürünleri Ltd. Şti üzerinden, 1998 yılında 8 gümrük giriş beyannamesi ile ton balığı adı altında, 892 ton dondurulmuş et sokulduğunun tespit edildiği ve bu konuda takibat isteminde bulunulduğu bildirildi. Ayrıca, 24 Aralık 1999 ve 15 Eylül 2000 tarihli iki ayrı soruşturma raporlarında da, 1997 yılında yine ton balığı adı altında 2 bin 687 ton dondurulmuş etin Türkiye`ye sokulduğu, diğer olayda da 511 ton sığır etinin yurtiçinde satıldığının belirlendiği ifade edilerek, her iki olay için de takibat isteminde bulunulduğu belirtildi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.