`Bu iş burada kalamaz, 22 batıkla tek tek görüşülecek`

17.02.2004 - 09:17 | Son Güncelleme :

Uzanlar`a ait şirketler ve mal varlığına el konulması konusunda Başbakan Erdoğan, Bu iş burada kalamaz. 22 batık bankayla tek tek görüşülecek, uzlaşma olmazsa yasanın gereği yapılacak dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, 22 batık banka ile ilgili Uzanlar`a yapılan işlemin uygulanabileceğini belirterek, Bu iş burada kalamaz. 22 batık banka var. Bunlarla tek tek görüşülüp ödeme yapılması istenecek. Uzlaşma olmazsa yasa neyse o yapılacak dedi.
Erdoğan, Kanal D`de Uzanlar`la ilgili soruları yanıtlarken dünkü Bakanlar Kurulu`nda bakanlara talimat verdiğini açıkladı. Batıkları ödetmek için ilgili bakanların çeşitli adımlar atmasını istediğini belirten Erdoğan, Bu paraların alınmasının takipçisi olacağız diye konuştu. Uzanlar`a kişisel bir kinleri olmadığını belirten Erdoğan, yasalar gereği TMSF`nin gereğini yaptığını kaydetti. Bu iş burada kalamaz diyen Erdoğan, bankasına el konulan ve borç ödemeyen patronlara da şu mesajı gönderdi:
22 batık banka var. TMSF gereken adımları atacaktır. 22 batık bankayla ilgili planlama yapıldı. Tek tek bu bankaların patronlarıyla görüşülecek. Uzlaşırsa uzlaşır, uzlaşmazsa yasa neyse o yapılacak.

`İşimiz tahsilat`
Uzanlar`la ilgili net delillerin olduğunu ifade eden Erdoğan, İmar`la ilgili BDDK Başkanı`na sormuştuk 600 - 700 milyon dolar demişti. Ama 6 milyar dolarda iş noktalandı. Bu tablo bizi yıkıma götürür. Bunun için ciddi planlama yapılması lazım. İlk ödemeyi yaptık. Gerisi ne olacak, bu parayı nasıl tahsil edeceksiniz dediler. Belgeli olsun TMSF gerekeni yapar dedi.
İşlerinin bundan sonra tahsilat olduğunu belirten Erdoğan, Uzanlar`ın Motorola`ya olan borçlarının ödenip ödenmeyeceğinin sorulması üzerine, Bu işin muhatabı biz değiliz, bizdeki şirket. Devlet bunu ödemeyecek. ABD`de Motorola`nın başkanıyla görüştüm, bize nasıl yardımcı olacaklarını sordular. Yabancı sermayenin mağduriyetini istemeyiz dedi.
Uzan şirketleriyle ilgili tüm yetkinin TMSF`de olduğunu belirten Erdoğan, Satarsa çok daha isabetli olur. Çünkü bunlar da ayrıca bir yük dedi. Uzan şirketlerinde çalışanlara bordro dışı ücret ödenmeyeceğini belirten Erdoğan, el konulan gazete ve televizyonlardan resmi gazete gibi yayın beklemediklerini de söyledi.


Yasa, TMSF`ye satış imkânı tanıyor
Kamuoyunda hortumcu yasası olarak bilinen Bankalar Kanunu`nun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapan 5020 sayılı Kanun`un 20`nci maddesi ile TMSF ayrı bir başkanlık haline getirildi.
Yeni yasayla getirilen en önemli değişiklik ise TMSF`ye batık banka ortaklarının sahip olduğu malvarlıklarına el koymaya imkân tanıması oldu.
Kamuoyunda tartışma yaratan yasa, TMSF`ye alacağının tahsili için bir bankanın yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortaklarının söz sahibi oldukları şirketlerin yönetim ve denetimini devralmaya, yöneticileri değiştirmeye ve yeni yönetici atamaya imkân tanıyor.
Bu kişiler ortaklar genel kurulu tarafından görevden alınamıyor ve haklarında şahsi sorumluluk davası da açılamıyor.

Fon isterse kapatabilir
Yasa TMSF`ye devraldığı şirketleri işletme hakkı tanıdığı gibi hisselerini satışına da imkân veriyor. Yasa ile hisseleri yönetimi devralınan şirketlerin kapatılmasına da karar verilebiliyor.
Banka sermayedarının mal kaçırmasını önlemek için getirilen 21`inci maddede ise yönetimi TMSF`ye devredilen bankaların ortaklarının kendi lehine kullandıkları her türlü banka kaynağı ile yurtiçi ve yurtdışında sahip oldukları her şey Hazine alacağı haline getiriliyor.
Ortakların yakın akrabalarına açılan krediler ve aktarılan kaynaklar da danışıklı olduğu anlaşılırsa Hazine alacağına dönüşüyor.
Ortak ve yakınları dışında bankanın yönetim kurulu ve kredi komitesi başkan ve üyeleri ile genel müdür, genel müdür yardımcıları, imzaları bankayı ilzam eden memurlar ve müdürlerinin kendileri, eşleri ve çocukları, evlatlıkları ile bunların diğer kan ve kayın hısımlarına aktarılan kaynaklar da Hazine alacağı haline geliyor.


Bakan Cemil Çiçek`ten `Gelin, anlaşın` çağrısı
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bankaları TMSF`ye devredilmiş olan eski banka patronlarını, `borçlarını ödemek için görüşme masasına oturmaya` çağırdı. Uzanlar`ın 219 şirketinin yönetimine el konulmasına ilişkin soru üzerine, 5020 sayılı Bankacılık Yasası`na dikkat çeken Çiçek, Yasa çervesinde bu ve benzeri işlemleri takip edecek, kararları alacak devlet kurumu TMSF`dir. Bakanlar Kurulu`nun gündemine böyle bir konu gelmez dedi. Çiçek, TMSF`ye bankaları devredilmiş olanların gelip bu borçlarını nasıl ödeyeceklerini görüşmelerinde fayda var. Aksi halde TMSF yasadan doğan yetkileri kullanacak dedi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da Kanunları spor olsun diye çıkarmıyoruz. Ne icap ettiriyorsa onu uygularız dedi.

Korkmaz Yiğit
Banka: Bank Ekspres
Zarar: 434 milyon dolar
Ödeme planı: Yok

Cavit Çağlar
Banka: İnterbank
Zarar: 1 milyar 170
milyon dolar
Ödeme planı: Yok

Yavuz Zeytinoğlu
Banka: Esbank
Zarar: 1 milyar
113 milyon dolar
Ödeme planı: Yok

Selçuk Yaşar
Banka: Yaşarbank
Zarar: 1 milyar
148 milyon dolar
Ödeme planı: Yapıldı

Murat Demirel
Banka: Egebank
Zarar: 1 milyar
219 milyon dolar
Ödeme planı: Yok

Hayyam Garipoğlu
Banka: Sümerbank
Zarar: 496 milyon dolar
Ödeme planı: Yok

Ali Balkaner
Banka: Yurtbank
Zarar: 656 milyon dolar
Ödeme planı: Yok

Mahmut Ceylan
Banka: Bank Kapital
Zarar: 392 milyon dolar
Ödeme planı: Yapıldı

Dinç Bilgin
Banka: Etibank
Zarar: 697 milyon dolar
Ödeme planı: Ön protokol var plan açıklanmadı

Erol Aksoy
Banka: İktisat Bankası
Zarar: 1 milyar
953 milyon dolar
Ödeme planı: Yok

Kamuran Çörtük
Banka: Bayındırbank
Zarar: 115 milyon dolar
Ödeme planı: Yok

Halis Toprak
Banka: Toprakbank
Zarar: 879 milyon dolar
Ödeme planı: Yok

M. Emin Karamehmet
Banka: Pamukbank
Zarar: 3 milyar
618 milyon dolar
Ödeme planı: Yapıldı
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.