Borsazede Fonu geldi eskiler havasını aldı

22.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

SPK sonunda tebliği yayınladı. Merkezi Kayıt Kuruluşu faaliyete geçerse, Yatırımcıyı Koruma Fonu da işlerlik kazanacak. Bu fonla, tasfiyesine karar verilen aracı kurum mağdurlarına ilk aşamada 7.5 milyar lira ödenecek. Ancak, fon mevcut borsazedeleri kapsamıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) uzun süredir hazırlığını yaptığı Yatırımcıları Koruma Fonu`na (YKF) işlerlik kazandıran yönetmeliği tamamladı. Ancak bunun için öncelikle Merkezi Kayıt Kuruluşu`nun (MKK) kurulması gerekiyor. Zaten, bu fonda mevcut borsazedeleri değil, önümüzdeki dönemde mağdur olabilecekleri ilgilendiriyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından, ‘‘Aracı Kurumların Tedrici Tasfiye Esaslarına İlişkin Yönetmelik’’ yenilendi. Resmi Gazete`nin dünkü sayısında yayımlanan yönetmelik, Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca oluşturulan Merkezi Kayıt Kuruluşu`nun faaliyete geçtiği tarihte yürürlüğe girecek. Bu kuruluşla birlikte işlerlik kazanacak olan YKF`den tedricen tasfiyesine karar verilen aracı kurum mağdurlarına ilk aşamada 7.5 milyar lira ödenecek. Bu tutar, 1 Ocak 2001`den itibaren her yıl Maliye Bakanlığı`nca ilan edilen yeniden değerleme katsayısı oranında artırılacak.

Ancak bu fon, daha önce yetkileri iptal edilen 16 aracı kurumdaki 26 bin civarındaki yatırımcıyı kapsamayacak. Bakanlar Kurulu tarafından daha önce Sermaye Piyasası Kanunu`nda değişiklik yapan 4487 sayılı kanuna geçici bir madde eklenerek, 18 Aralık 1999 tarihinden önce yetki belgeleri iptal edilen kurumların müşterileri için özel bir fon kurulması ve 3 milyar lira ödenmesi öngörülmüştü. Bu aracı kurumların YKF dışında tutulması, 1999 tarihinden itibaren Fon kapsamına girebilecek aracı kurumun da bulunmayışı nedeniyle yeni fon, en azından şimdilik hiçbir borsazede için çözüm getirmeyecek. Şirketleri kapsamayan Fon, faaliyeti durdurulan bankalardaki yaklaşık 40 bin borsazede için de herhangi bir ödeme içermiyor.

Yönetmeliği değerlendiren Aracı Kurumlar Derneği Başkanı Bedii Ensari, ‘‘Asıl bu batan bankalardan Demirbank, Esbank ve Yaşarbank hisselerinin yatırımcıları ne yapacak? Bunların zararı ne olacak’’ diye konuştu. Ensari, Fon`un Merkezi Kayıt Kuruluşu`na bağlanmasını da, ‘‘Çok alakasız bir kuruma bağladılar, bu kuruluşun faaliyete geçmesi çok zor’’ diye yorumladı.

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Reha Tanör, Fon`un yürürlüğe girmesinin Merkezi Kayıt Kuruluşu`na bağlanmasını eleştirerek, ‘‘Bu kuruldu mu, hayır. Ne zaman kurulacak, bilinmiyor. Kolay değilki bunu kurmak, sermaye piyasası araçlarının kaydileştirilmesiyle ilgili, bu hemen yapılacak bir iş değil’’ dedi. Tanör, ‘‘Bu kuruluşun ya çok süratle kurulması lazım, kaydileştirmeye sonra geçilebilir. Ya da yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ona bağlanmamalı’’ diye konuştu.

New York Borsası Başkanı İMKB’de

New York Borsası Başkanı Richard Grasso, bugün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nı (İMKB) ziyaret edecek. Avrupa`nın önde gelen borsalarını ziyaret programı çerçevesinde bugün İMKB`ye gelecek olan Richard Grasso, Başkan Osman Birsen ile görüşecek. Grasso, sermaye piyasalarının küreselleşmesi sürecinde New York Borsası`nın, uluslarararası yatırımcıların her piyasaya ulaşabilmelerine imkan sağlayacak ortak bir listenin oluşturulmasına yönelik çalışmalar konusunda Avrupa borsaları ile işbirliği temaslarını sürdürüyor. Beraberindeki 5 kişilik heyetle İstanbul`a gelen Grasso`nun, bu alanda İMKB`nin daha önceki temaslarına da cevaben işbirliği önerisi getirmesi bekleniyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.