Borsaya Kredi Dopingi.

16.02.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Cikis donemlerinde kar hirsinipercinleyen kredili alimlar, gecen haftanin son uc gununde, yeniden kendini gostermeye basladi. Bayram sonrasinda yabanci alimlarinin da etkisiyle 4 binli seviyelere yukselmesi beklenen borsa, Korfez krizi, erken secim, ozellestirmeye iliskin aciklamalarla sok dusus yasarken, bu depremden en buyuk darbeyi kredililer aldi. Ozellikle kamu hisselerinde yuksek miktarda kredili alim yapan buyuk spekulatorlerin sert dusus nedeniyle hisselerini satamadiklari ve buyuk zarar ettikleri one suruluyor. Hatta dususun hizlanmasinda,a raci kuruluslar tarafindan otomatik olarak yapilan kredili satislarinin da buyuk etkisi oldugu soyleniyor. Dususte Korfez krizinin patlak vermesi ve savas ihtimaline kadar suruklenmesi en buyuk nedeni olustururken, erken secim, ozellestirme ve yuksek enflasyon da kendini hissettirdi. Ozellikle kamu hisselerindeki yuzde 50`ye varan deger kayiplarinda Ozellestirme Idaresi Baskani Bayar`in aciklamalarinin etkili oldugu ileri suruldu. Bayram sonrasi cikis ivmesinin hizlanacagi beklentisi ile bayram oncesinde kredi hacmi artarken, beklentilerin aksine ozellikle kamu hisselerinde sok dususlerin yasanmasi kredili oyunculara buyuk darbe vurdu. Dususun birbucuk hafta devam etmesiyle hisselerde yuzde 30-40`lik deger kaybi yasanirken, spekuloterler de aldiklari krediler nedeniyle anaparalarini eritmeye basladi. Ancak gecen haftanin son uc gununde baslayan tepki alimlariyla hafif cikis yasanirken, spekulatorler de aldiklari krediler nedeniyle anaparalarini eritmeye basladi. Ancak gecen haftanin son uc gununde baslayan tepki alimlariyla hafif cikis yasairken, spekulatorler zararlarinin en azindan bir kismini telafi etmek icin araci kurularinda destegini alarak yeniden kredili alimlara yoneldiler. Ancak borsa cevreleri, dususe neden faktorlerde degisiklik olmadigi icin araci kurumlarin temkinli hareket ettiklerini bayram oncesindeki gibi kendilerini riske atmadiklarini vurguluyor. Borsacilar, kurumlarin da hem zararlarini kismen gidermek, hem de musterilerini kaybetmemek icin kredi acmayi kabul ettikleri, ancak kredi hacminin ocaktaki kadar yuksek olmadigi belirtiliyor. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.