Borsaları İngiliz banka ve resesyon belirtisi salladı

06.02.2008 - 09:55 | Son Güncelleme :

Avrupa ve ABD’de gelen ekonomik verilerin beklentilerin atında olması ve İngiliz The Royal Bank of Scotland (RBS) zordayım diyerek Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) başvuru yaptığı söylentileri piyasaları alt üst etti. Avrupa borsalarında kayıplar artarken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 3’e dayanan değer kaybı gerçekleştirdi. Dolar ise 1.18 YTL’ye tırmandı.

AVRUPA VE
ABD VERİSİ: Önceki gün ABD borsalarının aşağı yönlü kapanışı sonrasında Asya borsalarında da yüzde 1’e ulaşan düşüş gündeme geldi. Avrupa’da açıklanan hizmet endeksinin beklentilerden kötü gelmesiyle satışları artırdı. Türkiye saati ile 15.30’da açıklanan ABD imalat dışı ISM hizmetler endeksi ise ocak ayında 41.9 puanla beklentilerin çok altında kaldı. Bu veri, piyasalarda ’resesyonun, yani eksi büyümenin önemli belirtisi’ olarak algılandı. Açıklamanın ardından ABD borsasında vadeli işlemler hızla geriledi. Avrupa borsalarında da kayıplar yüzde 3’e dayandı.

İMKB YÜZDE 2.99 GERİLEDİ: RBS’nin 12.5 milyar sterlin finansal açığı nedeniyle Avrupa Merkez Bankası’na nakit ihtiyacı için başvuru yaptığı söylentileri piyasaları olumsuz etkiledi. Tüm bu gelişmeler yurtdışını takip eden İMKB Ulusal 100 Endeks’inde de satış getirdi. Güne temkinli ama aşağı yönlü başlayan borsa, ABD verisinin ardından hızla satışla karşılaştı. İlk seansta yüzde 0.50 olan kayıp, ikinci seansta yüzde 3’e dayandı. Borsa günü yüzde 2.99 değer kaybıyla 44.350 puandan tamamladı.

DOLAR 1.18 YTL’YE TIRMANDI: Dün Japon Yeni’nin de Euro karşısında değerlenmesi döviz piyasasını hareketlendirdi. Bono piyasasında yaşanan çıkış gösterge tahvilin bileşik faizini yüzde 16.60 seviyesine taşıdı. Dolar ise bankalar arası piyasada 1.16 YTL düzeyinden yaptığı açılışı, ABD verisi sonrasında 1.18 YTL’ye tırmanarak tamamladı.

Royal Bank’ın açığı 24.6 milyar dolar

THE ROYAL Bank of Scotland (RBS), tahminen 12.5 milyar sterlinlik (24.6 milyar dolar) finansal açığı olduğu yönündeki spekülasyonlar nedeniyle sağlam sermaye yapısı bulunduğu yönünde yatırımcıların güvenini tazelemeye uğraşıyor. Edinburg merkezli banka, analistler ve yatırımcılardan, fonlarını yükseltmek için varlıklarını satması veya ortaklarına yeni hisse senetleri çıkarması yönünde başvurması için zorlu sorularla karşılaşıyor. Bankanın subprime mortgage kriziyle bağlantılı finansal enstrümanlarında daha fazla zarar yazma ihtimali olabileceği yönünde de endişeler bulunuyor. Bazı yatırımcılar, bankanın nakit çağrısı yapsaydı, bu RBS’nin yönetim kurulunu sarsabileceği ve Başkan Sir Tom McKillop ve CEO Sir Fred Goodwin’in olası ayrılışına neden olabileceğine de inanıyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.