Borsada yükseliş sürecek mi?

04.02.2008 - 17:50 | Son Güncelleme :

Borsalarda cuma günü etkili olan yükseliş yeni haftada da etkisini gösteriyor

Borsalarda cuma günü etkili olan yükseliş yeni haftada da <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsaimkbyukselis2.jpg" align="right" vspace="5">etkisini gösteriyor

Sabah Asya borsalarına gelen alımlar ve Çin borsasının yüzde 8`lik yükselişi dünyanın kalanını da olumlu etkiledi. İMKB ilk işlemlerin ardından yüzde 2`nin üzerinde bir artışla 45 bin 500`e dayandı.

Borsa, yüzde 2,85 değer kazandı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 195 puan artarak 45 bin 719 puandan kapandı.

Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0,43 değer kazandı.

İlk seanstaki 1.072 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 1.267 puan yükseldi. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer artışı yüzde 2,85 oldu.

Cuma günü Microsoft`un Yahoo`ya verdiği rekor teklifle morali düzelen yatırımcılar piyasaya olumlu bakıyor. ABD ekonomisinin halen canlılığını koruduğuna ilişkin beklentiler en büyük etkiyi borsalar üzerinde gösterdi. Cuma günü tüm borsalarda hızlı yükselişler yaşanırken, bugün de Asya`da benzer bir hareket izlendi.

Tokyo Borsası yüzde 2.7, Şangay ise yüzde 8.1 yükselişle kapandı. Çin borsasındaki bu yükseliş son 2.5 yılın en büyük artışı olurken, hükümetin hisse senedi fiyatlarındaki düşüşü durdurmak için adım atacağı yönündeki beklentilere bağlanıyor.

İMKB KALDIĞI YERDEN DEVAM

Cuma günü hızlı bir şekilde yükselen İMKB yeni haftada da olumlu görünüyor. Global borsalardaki yükselişin olumlu yansıdığı İMKB`de endeks 45 binin üzerinde hareket ediyor. Borsa, saat 10.00 itibariyle yüzde 2.37 artışla 45 bin 504 puanda bulunuyor.

Borsadaki hareketi değerlendiren Anadolu Yatırım Teknik Stratejisti Halil Reçber, şubat ayında borsanın olumlu bir görüntü sergilemesini beklediğini söyledi. Endeksin ilk etapta kritik 46 bin seviyesine kadar taşınması normal olacaktır diyen Reçber, sonrasında ise borsanın 48 bin 500 ve ardından 50 bin 500 seviyesine kadar bir yükseliş potansiyelinin bulunduğunu kaydetti.
 
Tera Menkul Kıymetler Genel Müdürü Emre Tezmen ise, borsanın dünya piyasalarından dolayı artıda açıldığını, daha sonrasında ise enflasyon verilerinin izleneceğini kaydetti. Tezmen, gün boyunca yurtdışı piyasaların izleneceğini ve enflasyon açıklanan kadar işlem hacminin düşük olacağını belirtti.

"Borsada yukarı çıkış hareketi sürecek"

Gedik Yatırım Danışmanı Serkan Balcı, ekonomik kırılganlığın devam ettiğini, ancak daha stabil bir ortamda bulunulduğunu kaydetti.

Balcı, piyasalara ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, piyasalarda son dönemlerde yurt dışı kaynaklı ciddi problemler olduğunu, 42.000 destek seviyelerine kadar düşüş yaşandığını hatırlattı.

Balcı, önemli bir şok gelişme olmadığı sürece bu seviyenin kırılacağını düşünmediğini söyledi.

Borsanın haftaya yükselişle başladığını, bin puana yaklaşan yükselişlerin görüldüğünü kaydeden Balcı, bu yükselişte özellikle FED`in önce 0,75, ardından 0,50 puanlık faiz indirimlerinin etkili olduğunu, Microsoft`un Yahoo`yu satın almak için verdiği teklifin de piyasaların moral depolamasını sağladığını anlattı.

Balcı, Borsa`da 46,000-48,500 bandının ilk satış fırsatı olarak görülebileceğini belirterek, ekonomik kırılganlığın sürdüğünü, ancak daha stabil bir ortamda bulunulduğunu dile getirdi.

“Borsa`da yukarı çıkış hareketi devam edecek” diyen Balcı, olağanüstü şeyler olmazsa 48.000 seviyelerinde satışlarla karşılaşılabileceğini söyledi.

ENFLASYON RAKAMLARI ÖNEMLİ

Yurtdışına odaklanan piyasalarda içeride günün en önemli konusu enflasyon rakamları olacak. TÜİK, ocak ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 17:00`da açıklayacak. Enflasyonuh doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yapılan zamların etkisiyle geçen yılın aynı ayına göre yüksek çıkması bekleniyor. Reuters`ın anketine göre Ocak ayında  Tüketici Fiyatları Endeksi`nin (TÜFE) yüzde 1.11 ve Üretici Fiyatları Endeksi`nin (ÜFE) ise yüzde 1 artması bekleniyor.

Ocak ayı enflasyonu, Merkez Bankası`nın faiz politikasını şekillendirmesi açısından son derece önemli.  Raymond James Başekonomisti Özgür Altuğ, enerji ve ulaştırma gibi kalemlerde yapılan  fiyat artışlarının yılın ilk ayında enflasyonun yıllık bazda yüzde 25`ine denk gelmesini beklediklerini ifade ederek, Bunun da Merkez Bankası`nın faiz indirimleri konusunda elini zayıflatacağını tahmin ediyoruz dedi.

DOLAR 1.16`YA GERİLİYOR

Piyasalardaki olumlu hava kurlar üzerinde baskı oluşturuyor. Döviz kuru bankalararası piyasada hafif bir düşüşle 1.1630 seviyesine indi.

TEB Döviz Piyasası Yöneticisi Levent Güven, Reuters`a yaptığı açıklamada, Uzakdoğu piyasalarındaki iyimserlik tüm gelişmekte olan piyasalara olduğu gibi  bize de yansıyor. Tabii ki gözümüz yine S&P vadeli işlemlerinde ve paritelerde olacak ama iyimser bir piyasa günü olma ihtimali yüksek. Yukarı hareketlerde satıcı geleceğini tahmin ediyorum dedi.

Güven, dolar/YTL`nin gün içinde 1.1590/1.1690 bandında hareket edebileceğini söyledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.