Borsada av mevsimi

03.09.2012 - 09:02 | Son Güncelleme :

Borsada bugün tarihi bir gün...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci2222.jpg">Borsada bugün tarihi bir gün. Manipülasyona karşı savaş açan İMKB`nin bu işlemleri yapanlara uygulayacağı 5 maddelik tedbir süreci boykota kadar varacak.

Hisse senedi piyasasında gerçekleştirilen manipülatif işlemlere karşı son iki yıldır önemli kararlara imza atan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda ( İMKB ) bugün tarihi bir gün. Radikal`in haberine göre borsa işlemlerinin açık, düzenli ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesine aykırı emir ve işlemler ile bu nitelikteki emirleri veren veya işlemleri yapan yatırımcılara uygulanacak tedbirleri düzenleyen ‘Yatırımcı bazında tedbir düzenlemesi‘ bugün yürürlüğe giriyor. Bu düzenlemeye göre kendinden kendine ve parçalanmış aktif emirlerle emir ileten ve işlem gerçekleştiren yatırımcılara beş aşamalı tedbir uygulanacak.

UYARI VE KİMLİK İLANI

İMKB ’nin belirli kriterlere göre piyasanın sağlıklı işlemesine aykırı bulduğu bu işlemleri 90 günlük dönemde en az üç kere yapan yatırımcılar, ilk aşamada İMKB tarafından bilgilendirilecek. İMKB bu yatırımcılara, işlemlerinin borsa işlemlerinin açık, düzenli ve dürüst bir şekilde gerçekleştirilmesine aykırı özellik taşıdığı konusunda bilgilendirecek. Eğer bu yatırımcı bilgilendirilmesinin ardından 30 gün geçtikten sonra bu işlemlerini tekrar devam ettirip 90 günlük sürede yine en az üç kere tekrar ederse, kimlik veya unvan bilgileri ilan edilip Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda duyurulacak.

PARAN KADAR AL MALIN KADAR SAT

Yatırımcı kimlik bilgilerinin ilan edildiği tarihten sonra 30 günlük süre içinde bu işlemlerini en az üç kere tekrarlaması durumunda, ilgili yatırımcıya tüm hisse senetlerinde geçerli olmak üzere 15 gün süreyle brüt takas uygulaması getirilecek. Brüt takas uygulanan yatırımcıların kimlik ve unvan bilgileri ile tedbirin uygulanma süresi ilan edilip KAP’ta duyurulacak. Bu uygulamada, söz konusu hisse senetlerinde alım yapmak isteyen yatırımcıların takas tarihinde hesaplarında alımlarını karşılayacak tutarda nakit, satım yapmak isteyen yatırımcıların takas tarihinde hesaplarında satımlarını karşılayacak miktarda menkul kıymet bulundurması gerekiyor.

AÇIĞA İŞLEM YAPAMAYACAK

Brüt takas kapsamına alınan yatırımcının bu işlemlerine devam etmesi durumunda, ilgili yatırımcıya tüm hisse senetlerinde geçerli olmak üzere 30 gün süreyle ‘önceden depo’ şartı getirilecek. ‘Önceden depo’ şartı, bir alım-satım emri verildiğinde, emir konusu nakit veya hisse senetlerinin, yatırımcının emri verdiği üye nezdindeki hesaplarında bulunuyor olması zorunluluğunu ifade ediyor.

BOYKOT EDİLECEK

‘Önceden depo’ şartı kapsamına alınan bir yatırımcı, bu işlemlerine devam etmesi halinde beşinci ve en son madde olan ‘yatırımcı emirlerinin geçici süreyle kabul edilmemesi (boykot)’ aşamasına geçilecek. Yatırımcının bu işlemlerine devam ettiğinin tespit edilmesinin ardından 45 günlük boykot uygulanacak. Boykot süresince aracı kurumlarda, yatırımcının yatırımcı adına veya hesabına verilen hiçbir alım ya da satım emrini kabul edemeyecek.

5 MADDELİK EYLEM PLANI

1-Yatırımcı yazılı olarak bilgilendirilecek.

2-Yatırımcının kimlik ve unvan bilgileri ilan edilecek.

3-Yatırımcıya brüt takas uygulaması getirilecek.

4-Önceden depo şartı uygulanacak.

5-Yatırımcı emirlerinin geçici süreyle kabul edilmemesi (boykot).

EN KRİTİK İŞLEM

Kendİnden kendİne İşlem: Bir yatırımcının, farklı hesap ve aracı kurumlarda bulunan hesapları arasında yaptığı işlem. Yani bir aracı kurumdan satarken, diğerinden alıp canlı bir piyasa izlenimi yaratılması.

PARÇALANMIŞ EMİRLE İŞLEM:

Verdiği emirleri tek seferde karşılayacak yeterlikte pasifte bekleyen emir varken, 30 saniye veya daha kısa süre içerisinde, en az 5 sözleşme yaratacak şekilde işleme dönüşen aynı yönlü, aynı veya daha iyi fiyatlı aktif emirler iletmesi.

MANİPÜLASYON NEDİR?

Yapay olarak, sermaye piyasası araçlarının, arz ve talebini etkilemek, aktif bir piyasanın varlığı izlenimini uyandırmak, fiyatlarını aynı seviyede tutmak, arttırmak veya azaltmak amacıyla yapılan işlemler.

Bigpara turuna katılın

Altın fiyatları, döviz fiyatları, dolar, euro, sterlin, canlı borsa, hisse senetleri, hisse fiyatları, dünya borsaları, en çok artan hisseler, en çok azalan hisseler, uzman görüşleri, banka faizleri, VOB, teknik analiz, KAP haberleri


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
996 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.011 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.