Borsada 5+5 Taktikleri.

02.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Cumhurbaskanligi secimleri...Endeksin yeni tarihi zirveleri test etmesinin onundeki tek engel olarak gosteriliyordu. Gercekten de oyle oldu. Gecen hafta Cumhurbaskani Suleyman Demirel`in yeniden secilebilmesinin onunu acmak icin uclu paket icerisinde Meclis`e sunulan 5+5 formulu milletvekillerinden yeterli oyu alamadi. Boylece Demirel`in bir donem daha gorevine devam etmesine olanak verecek duzenlemenin kaderi 5 Nisan`daki ikinci oylamaya kaldi. Tabii borsanin da... Peki bundan sonra ne olacak? Ellerinde hise olan yatirimcilar daha yuksek zararlar mi yazacaklar? Nakitte olanlar alim icin daha uzun sure beklemek zorunda mi kalacaklar? Iste belki de bu hafta, tum bu sorularin cevabini alabilecegiz. Kesin olan bir sey varsa, o da bu sureci yakindan takip etmeyen ve hesabini iyi yapamayan kaybedecek; stratejsini belirleyenlerse bu sureci lehine cevirebilecek. Bu hafta siyasi gelismeler piyasanin gundemini tamamen dolduruacak. Hatta belki de 16 Nisan`a kadar son kez piyasalar tamamen siyasete odaklanacak. Aslinda piyasalari en fazla kaygilandiran gelisme Cumhurbaskanligi secimi degil. Piyasa daha cok hukumet icerisinde bas gosteren belirsizlige tepkisini verdi. Cunku uzmanlara gore Cumhurbaskani`nin herhangi bir kisi olmasi piyasalar acisindan pek bir sorun yaratmiyor. Sorun ANAP, DSP ve MHP arasinda baslayan birbirini suclama yarisinin bir hukumet krizine yol acabilecegi ve daha keskin cikislarin devam etmesi durumunda da hukumetin devamliliginin tehlikeye girebilecegi endiselerinin piyasa icin ciddi bir risk olarak gorulmesi. Bu haftanin cok kritik olmasinin en onemli nedeni, normal sartlar altinda carsamba gunu 5+5`in de icinde buludugu uclu paket icin ikinci tur oylamanin yapilacak olmasi. Ve bu tarih belki nisan ayinin da kedirini belirleyecek. Cunku eger oylama yapilirsa, olasiliklar uzerinden yepyeni bir surec baslayacak. Bu surec de Apo krizinden beri cok uyumlu bir sekilde devam eden koalisyon hukumeti cin buyuk bir sinav halini alacak. 5+5`in ikinci tur oylamalarda Meclis`ten gecmesi durumunda sorun buyuk olcude gundemi mesgul etmekten uzaklasacak. Uzmanlarin ortak gorusune gore, 5+5`in carsamba gunu Meclis`ten gecmesi durumunda piyasanin tepkisi gayet olumlu ve sert olacak. Cunku tam da yukselise hazirlanirken, hesapta olmayan nedenlerle 15 bin 500`lu seviyelere kadar gelen endeksin, piyasanin onundeki engelin kalkmasiyla kumulatif ve hacimli bir alim dalgasiyla karsilasmasi bekleniyor. Bu alimlarin da ilk asamada 18 bin seviyelerine kadar surebilecegi dusunuluyor.
Peki 5+5 bir kez daha reddedilirse ne olur? Uzmanlar, bu gelismenin piyasada buyuk bir satis dalgasi getirebilecegine dikkat cekiyor. Cunku boyle bir olasilik gozlerin 16 Nisan`da baslayacak secim surecine yogunlasmasini saglayacak. Yani piyasa siyasete endeksli ve stresli iki, uc haftalik donemle karsi karsiya kalacak. Agirlikli gorus, bu olasliikta koalisyon hukumetinin yeni ve ortak bir aday cikararak bu kisiye tam destek verecegi seklinde. Bu olasiligin gerceklesmesi durumunda eskisinden daha saglikli bir ortamin ortaya cikacagi ve bunun da piyasalardaki iyimserligi artirarak once 18 bin, sonra da 20 bin seviyelerine kadar varan sert bir yukselis daglasini beraberinde getirebilecegini beklentisi hakim. 5+5`in Meclis`ten gecmemesi durumunda ortaya cikabilecek kotumser tablo ise hukumet icerisinde bir kriz ortaya cikabilecegi. Yani koalisyon uclu paketi meclisten geciremezse su anda var olan restlesmelerin bir kriz ortamina donusebilecegi olasiligina dikkat cekiliyor. Bu durumda da yine 12 bin seviyelerine varan bir dusus gerceklesebilecegi dusunuluyor. Piyasalar acisindan riski ortadan kaldirabilecek tek unsur olarak Demirel`in aday olmayacagini aciklamasi gosteriliyor. Bu durumda ne koalisyon ne de muhalefet partileri icin bir sorun kalmiyor. Tabii bu borsa icin de gecerli... Tum olasiliklar goz onune alindiginda, kesin olan bir sey var ki, o da endeksin en kotu ortamda bile 2 dolarin altini gormesi cok zor. Yani bir erken secim olmasi ve Turkiye`nin her seye sil astan baslamasi durumunda ancak bu seviyelerin kirilabilecegi dusunuluyor. Normal sartlar altinda ise endeks icin dip seviyesi 15 bin. Olumlu senaryolardan birinin gerceklesmesi durumundaysa bu defa herkes kemerlerini baglayacak ve once 18 bine, sonra da 20 bin seviyelerine varan hizli bir yukselis dalgasi gelebilecek. Bu nedenle elinde hisse bulunduranlar ve nakitte olanlar icin iki ayri strateji oneriliyor. Hissede olanlar icin bir erken secim olasiligi disinda, bundan sonra en fazla 15 bin 500-15 bin seviyelerine kadar bir dusus olasiligi bulunuyor. Ve zaten endeksin kotu olasiliklarla yeni geri cekilmeleri ani olacagi icin buradan sonraki kayip da en fazla yuzde 4-5`lerde olusacak. Fakat siyasi sorunun hallolmasi halinde baslayacak yukselisle bu aciklar kapatilacagi gibi muazzam karlar da elde edilebilecek. Bu nedenle hissede olanlara kesinlikle paniga kapilip satis yapmamalari oneriliyor. Nakitte olanlar icinse hic problem yok. Cunku onlar en uygun zamani bekleyip 20 bin seviyelerine varacak yukseliste yerlerini alacaklar. Elbette ki borsa bir risk isi. Ve siyaset de bu riskin bir parcasi. Uzmanlara gore, riski zamaninda satin alan yine kazanacak. (PARA-BORSAMARKET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.