Borsa Sirketlerinin Onemli Bir Bolumu 97`de Enflasyonunuzerinde Kar Elde Etti.

17.03.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Hisse senetleri borsada islem goren sirketler 1997 sonu itibariyla bagmisiz denetimden gecmis sene sonu bilancolarini 99.1, TEFE`nin yuzde 91.0 oldugu gozonunde bulundurulursa sirketlerin onemli bir bolumunun enflasyonun uzerinde kar elde ettigi dikkati cekti. Bu kapsamda yapilan degerlendirmede karini en fazla artiran sirket siralamasinda Kristal Kola`nin basi cektigi belirlendi. 1996 sonu itibariyla 843 milyon lira kar aciklayan Kristal Kola`nin 1997 sonunda karini 427 milyar 383 milyon liraya yukselttigi goruldu. Karindaki bu yuksek artisa iliskin sirket ust duzey yetkilileri Kristal Kola`nin 1990 senesinin ekim ayinda faaliyete basladigini hatirlatarak, `1996 senesinde ise uretim satislarimiz holding bunyesinde iken 97 senesinde bunlari sirkete devrettik. Bu da sirketin karliligini arttirdi` dediler. `Kristal` markali kola, diet kola, portakalli gazoz, diet portakalli gazoz, sade gazoz, soda, maden suyu ve su uretimi siselemesi ve pazarlamasi faaliyetlerinde bulunan sirket halen IMKB`de `Ulusal Pazar`da islem goruyor. Karindaki buyuk artisin yani sira 1997 yilinda 8 milyar 472 milyon lira tutarinda menkul kiymetinin de bulunmasi sirketin ayni zamanda tasarruf etme imkani buldugunu gosteriyor. Ilk uc siralamasinda Kristal Kola`yi 1996 sonunda 8 milyar 240 milyon lira olan karini 1997 sonunda yuzde 5894 artisla 493 milyar 904 milyon liraya yukselten Kutahya Porselen ve 26 milyar 355 milyon liradan yuzde 3007 artisla 819 milyar 44 milyon liraya yukselten Banvit izledi. Bu arada 1996 yilini kar ile kapatan bisas tekstil, Birlik Mensucat, Cimentas, Eminis Ambalaj ve Pinar su`yun 97 yilini zararla kapattigi goruldu. Ote yandan 1996 yilinda zarar aciklayan CBS Boya, Denizli Cam, Marmaris altinyunus 1997 senesinde kar acikladi. Duran Ofset, Metas, Petrokent Turizm, Turkiye Kalkinma Bankasi, Tupras, Gima, Dogusan, Emsan Besyildiz, Emsan Paslanmaz Celik 1996 senesinde oldugu gibi 1997 yilini da zararla kapatti. Anadolu Bira, Anadolu Gida, Turk Demir Dokum, Altinyunus Cesme ile THY ise henuz bilancolarini borsaya bildirmediler. Turk demir dokum denetimlerin halen surdugunu hafta sonunda acilanacagini belirtirken, Altinyunus Cesme`de bilanconun denetimden gectigini her an aciklanabilecegini, Anadolu Gida ise bilgisayar sisteminde cikan bir ariza nedeniyle 23 Mart tarihine kadar ek sure istediklerini gecimenin SPK`nin bilgisi dahilinde oldugunu acikladi. (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.