Bomonti aynı Bomonti ama fiyatı 1.5 ayda 5’e katlandı

11.10.2006 - 10:40 | Son Güncelleme :

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilk ihalesini iptal ettiği Bomonti Bira Fabrikası’nın dün yapılan ikinci ihalesinde ortaya çıkan fiyat herkesi hayrete düşürdü.

17 Ağustos’ta yapılan ilk ihalede 12.7 milyon YTL’ye Global Yatırım’ın aldığı Bomonti Bira Fabrikası’nda fiyat 60.2 milyon YTL’ye çıktı. Önceki ihalede 12.5 milyon YTL’den fazla fiyat vermeyen İbrahim Çeçen’e ait IC-Antbel A.Ş. bu kez fiyatını 60.2 milyon YTL’ye çıkartarak Bomonti’yi Global’in elinden aldı.

Açık artırmada, IC Antbel ile son tura kadar çetin bir mücadele sürdüren Global Yatırım ise ihaleyi kıl payı kaybetti. Ancak tarihi Bomonti Bira Fabrikası’na verilen fiyatın 1.5 ay içinde 5 kat artması, üstelik fiyatı artıranların da bir önceki ihalenin aktörlerinin olması bir hayli kafa karıştırdı. Bakanlık yetkilileri 1.5 ay önceki ihalede ortaya konan şartlarla, dünkü ihaledeki şartların aynı olduğunu belirtip “Mal aynı mal. Bomonti aynı Bomonti ama fiyat aynı değil. Biz de şaşkınız” yorumunu yaptı.

ORTAKLAR RAKİP OLDU
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iptalle aynı gün Resmi Gazete’de ilan yayınlayarak ihaleye çıktığı Bomonti’yle ilgili herhangi bir proje değişikliği bulunmuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İstanbul’daki tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nın işletme hakkının 49 yıllığına tahsisine ilişkin ihaleyi 17 Ağustos’ta Global Yatırım kazanmış, ancak bakanlık ihaleyi iptal etmişti. Global Yatırım’ın ihaleye yeniden girme kararı alması, bakanlıkla “restleşme” şeklinde yorumlanmıştı.

Önceki ihalede olduğu gibi dünkü ihalede de Nihat Özdemir’e ait Limak A.Ş, İbrahim Çeçen’e ait IC Antbel ve Mehmet Kutman’ın Global’i yarıştı. Yazıcılar Holding başvuru yapmasına rağmen ihaleye katılmadı. Global Yatırım, daha önce de İsrail’li Ofer Grubu’yla birlikte tartışmalı Galataport ihalesini aldığında, sözkonusu firmalarla ortaklık kurmuştu. Ancak bu kez bu 3 firma Bomonti için rakip olarak yarıştılar.

Açık artırmadaki turlar sırasında fiyatın 23 milyon YTL’ye çıktığı sırada Limak A.Ş. ihaleden çekilince IC Antbel ile Global arasında çetin bir rekabet başladı. 23 milyon YTL’den devam eden artırma turları IC Antbel’in fiyatı 60 milyon 250 bin YTL’ye çıkarmasına kadar sürdü. Fiyatın bu noktaya çıkması üzerine 60 milyon YTL veren Global ihaleden çekildi ve Bomonti ihalesi IC Antbel’de kaldı.

Çeçen: İlk İhalede tam hazır değildik
IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, projelerinin Şişli’ye yeni bir soluk getirecek, konaklama, kongre ve alışveriş merkezi içerdiğini söyledi. Öte yandan ihaleyi almalarının ardından soruları yanıtlayan IC Antbel Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çeçen, “İlk ihalede vermediğiniz fiyatın 5 katını verdiniz. Bu nasıl oldu?” sorusuna “O zaman finansman kaynaklarımız itibarıyla hazır değildik. İlk ihalenin iptal edilmesinden bu yana hazırlıklarımızı tamamlayabildik. Ayrıca yabancı bir ortakla anlaştık” dedi. Yabancı ortakla ilgili soruya ise Çeçen, “Henüz isim veremiyoruz” demekle yetindi. İhale sonrası baba İbrahim Çeçen ve Murat Çeçen’i ilk kutlayan da ihaledeki rakibi Mehmet Kutman oldu.

1991’den beri boş duruyordu
İstanbul’un en eski semtlerinden birine adını veren Bomonti Bira Fabrikası, Türkiye’deki ilk bira üretim tesisi olarak biliniyor. 1890 yılında İstanbul Feriköy’de bir bira fabrikası kuran İsviçreli Bomonti kardeşler, 1902 yılında işletmelerini bir dönem İstanbul Tekel Bira Fabrikası denilen şimdiki yerine taşıdı. 1912’de Bomonti Nektar Şirketleri birleşerek Bomonti-Nektar Birleşik Bira Fabrikaları şirketini kurdu. Fabrika 1938’de Tekel’in yönetimine girdi. Tekel tarafından bira fabrikası olarak kullanılan bina, 1991’de boşaltıldı ve o tarihten bu yana kullanılmıyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.