Bilezikler bozduruluyor

05.02.2008 - 09:46 | Son Güncelleme :

İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç, rekor düzeye ulaşan altın fiyatlarının, son dönemde gerek Anadolu`dan gerekse Kapalıçarşı`dan hurda altın arzına neden olduğunu söyledi.
Saraç, Piyasaya arz edilen çeşitli form ve saflıklardaki altınlar, Türkiye`de faaliyet gösteren rafinerilerce standart saflık ve ağırlıktaki altın külçelere dönüştürülmek suretiyle bu altınların İAB aracı kuruluşları tarafından İAB Kıymetli Madenler Piyasası`nda satışa sunulması sağlandı dedi.
Bu yıl yüzde 12 yükseldi
Osman Saraç, altının geçen yıl yüzde 32 oranında artış kaydettikten sonra, bu yılın ilk ayında yüzde 12 yükseldiğini belirterek, bu artışın daha çok dünya genelinde artan yatırım amaçlı altın talebinden kaynaklandığını ifade etti.
Saraç, FED`in iki kez faiz indirimine gitmesi sonrasında zayıflayan doların görünümündeki belirsizlik, rekor düzeyde seyreden ham petrol fiyatları ve artan enflasyon endişeleriyle finansal piyasalardaki karmaşalar üzerine, dünya genelinde yatırımcıların altın satın almaya yöneldiğini kaydetti.
Saraç, Türkiye`de de yatırım amaçlı altın talebinde kaydedilen artışın, İAB işlem hacminin ocak ayında önemli oranda artmasını sağladığını ifade etti.


1.2 milyar dolarlık işlem

İstanbul Altın Borsası`nda (İAB) Aralık 2007`ye göre geçen ay el değiştiren altın miktarı, işlem hacmi ve sayısı dolar bazında iki katını aştı.
İAB verilerine göre, 3-31 Aralık 2007 tarihleri arasında Kıymetli Madenler Piyasası`nda 523 işlemde 19 bin 10 kilo altın karşılığı 490 milyon 434 bin 484 dolarlık işlem yapıldı.
2-31 Ocak 2008 tarihleri arasında ise 1353 işlemde 44 bin 198 kilo altın karşılığı 1 milyar 258 milyon 381 bin 925 dolarlık işlem gerçekleştirildi.
Kıymetli Madenler Piyasası`nda dolar bazında gerçekleşen altın işlemleri miktarı aralık ayına göre geçen ay yüzde 131 artış kaydederken, altın işlemlerinin sayısı ise yüzde 158`lik artış gösterdi.

`Haziran ayına kadar 1000 doları test eder`

Güney Afrika`daki altın madenlerinin, enerji sağlamada sorunlarla karşılaşması üzerine üretimi durdurmalarının da altının rekor düzeye yükselmesinde rol oynadığını ifade eden Osman Saraç şunları kaydetti:
Altın piyasasında yapılan değerlendirmelerde, ABD ekonomisindeki zayıflamanın bu yılın ilk yarısına değin etkili olması ve daha sonra da yerini toparlanmaya bırakması bekleniyor.
ABD dolarına karşı bir alternatif olarak görülen altının buna bağlı olarak bu yılın haziran ayına değin 1000 dolar/ons seviyesini test edeceği yurtdışındaki analistlerce tahmin ediliyor.
Daiichi Commodities`den kıymetli madenler analisti Yukuji Sonoda, yatırımcıların emtia alımına yöneldiğini söylüyor. Sonoda, haziran sonunda altının 1000 dolar/ons`a ulaşacağını, daha fazla yatırımcının Hazine bonolarından altına kaymasının beklendiğini ifade etti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.