BDDK bankalara sert çıktı!

22.07.2008 - 16:36 | Son Güncelleme :

Bazı bankaların piyasanın üzerinde tezgah altı faiz verdiğine dair dedikodular artarken BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’den sert uyarı geldi

Son dönemde bazı bankaların yüksek mevduata, piyasanın  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/TevfikBilgin2.jpg" align="right" vspace="5">üzerinde tezgah altı faiz verdiğine dair dedikodular artarken BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’den sert uyarı geldi.

VATAN
 
Bilgin, “Eğer bankalar frene basmamakta ısrar ediyorsa gerekirse biz BDDK olarak alacağımız tedbirlerle o bankaları yavaşlatırız. Gerekirse bankaları büyütmeyiz” dedi.

Bankacılık sektörünün anazilini yapan otorite kurum BDDK’nın Başkanı Tevfik Bilgin, faiz yarışına giren bankaları uyardı. Piyasada özellikle bir kamu bankasının piyasanın üzerinde tezgah altı faiz verdiğine dair spekülasyonların arttığı bir dönemde gelen açıklama sektör tarafından anlamlı bulundu.

Bankaların bazı dönemlerde bir yarış içinde sağı solu görmediklerini ifade eden Bilgin, şöyle devam etti:

“Bu dönemde özellikle şu çok önemli. Bankalar devamlı şu stratejiyle oyun oynuyorlar. Kendi eş değer bankalarına bakıyorlar. Yani kendine yakın büyüklükteki bankaların pozisyonuna göre hareket ediyor. O hızlı gidiyorsa, öbürü de hızlı gidiyor, yavaşlıyorsa, o da yavaşlıyor, bir şeye giriyorsa, öbürü de giriyor. Yani birbirleriyle yarışta kopmak istemiyorlar. Ama bu dönemlerde şu çok önemli yarış yapsınlar elbette, bu ekonominin bir gereği. Herkes kendi mali bünyesine, mali tutarlılığına, yapısına bakacak. Aktif ve pasifin kalitesine bakacak ve ona göre yarışa devam edecek ya da bir miktar frene basacak. Eğer bu yapı bazı bankalarda farklı durumdaysa BDDK olarak tabii ki takip ediyoruz. Eğer o bankalar da frene basmamakta ısrar ediyorsa, gerekirse biz alacağımız tedbirlerle o bankaları yavaşlatırız. Yani gerekirse bankaları büyütmeyiz. Bu çok önemli. Çünkü direksiyon başında bankacılarımız işletme körlüğüne kapılabiliyorlar. Büyüklüklerle oynuyorlar. Yarış içinde sağı-solu çok fazla görmüyorlar. Dışarıdan bir gözün bazen uyarması önemli olabiliyor.”

Bilgin, bir kamu bankasının bu yönde zararına çalıştığı ve hatta piyasanın yapısını da bozmaya başladığı yönünde söylentiler olduğunun belirtilmesi üzerine, şu anda ona yönelik bir tespitleri olmadığını kaydederek, “Kamu-özel, büyük-küçük ve ortanca hiçbir ayrım yapmıyoruz. Hepsini aynı uzaklıkta ve yakınlıkta izleyip aynı önlemleri hepsi için alıyoruz. Hiçbir fark yok. Çünkü oyunu aynı alanda oynuyorlarsa, kurallar hepsine eşit uygulanıyor” şeklinde konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.