`Başka hamamböcekleri de olabilir!`

16.07.2008 - 14:04 | Son Güncelleme :

ABD`deki krize ilişkin Türk basınında bir tartışma var. Bir tarafta bu yılın başında ABD resesyona gidiyor diyenler, karşı tarafta ise Resesyon olmaz diyenler var.

Servet Yıldırım/REFERANS

Tartışmanın kaynağı 2007 sonu ve 2008 başında yapılan öngörüler. Nouriel Roubini gibi ABD`nin uzun sürecek derin bir resesyona doğru gittiğini düşünen iktisatçılar o döneme damgasını vurmuşlardı. Ancak 2008`in ilk yarısı geçip resesyon hala görülmeyince bu krizin resesyonsuz atlatılacağını düşünenler seslerini yükselttiler. Ancak sorunlar ve belirsizlik hala devam ediyor. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ABD`deki sorunun çok daha derin olması olasılığı arttı diyor. Sorunun kaynağı ABD`de de bugünlerin en fazla kabul edilen görüşü de buna yakın. CNBC-e`nin New York Muhabiri Selim Atalay havayı anlatırken Hamamböceği Teorisinden bahsetti.

Finansal kriz havası

Bugünler de özellikle Fannie Mae ve Freddie Mac gibi önde gelen ipotek kredisi sağlayıcılarının başlarına gelenlerden sonra çok fazla itibar görüyor bu teori. Teoriye göre eğer mutfakta bir hamamböceği gördüyseniz, mutlaka başka hamamböcekleri de tezgahın ya da dolapların ardından biryerlerde vardır. Şimdi ABD`de yatırımcılar harıl harıl diğer hamamböceklerini arıyorlar. En çok sorulan soru Sırada kim var?. Yapılan yorumlarda ya da söylentilerde 100`e yakın yerel bankanın riskli olduğu ve batma noktasına geldiği konuşuluyor. Tam bir finansal kriz havası. Ortalık toz duman, gerçek ile dedikodunun kolayca ayırt edilemediği bir durum. Bizim 2001`den hatırladığımız manzaralar bunlar. Televizyonlarda geçen hafta sonunda el konulan Indymac adlı yerel finans kuruluşunun önünde bekleyenlerin oluşturduğu uzun kuyrukların görüntüleri var. Televizyonlarda, dergilerde ve web sitelerinde Bankanız kapanırsa ne yapmalısınız türünden nasihatlar yer alıyor.

ABD`de hava durulmadı

Mali sektör şirketlerinin hisse senetleri hızla değer kaybediyor. İşte tüm bunlar ABD`de havanın henüz durulmadığının ve gerginliğin devam ettiğinin işaretleri. Bu durumun rakamsal ifadesi olan ve Amerikan piyasalarındaki stresi ölçen VIX korku endeksi 25`in üzerinde bulunuyor. Bu rakam oldukça yüksek. Kriz öncesi seviyelerin 15`in altında olduğunu belirtelim. Adı felaket tellalına çıkan Roubini hala Amerikan ekonomisinin derin bir mali krize doğru sürüklenmekte olduğunu ve uzun süreli bir durgunluk olasılığının yüksek düzeyde bulunduğunu söylüyor. Geçen hafta CNBC-e`ye yaptığı açıklamada Bu durgunluk Amerikanın ticaret partnerlerini de durgunluğa sürükleyebilir dedi. Roubini`nin görüşleri bundan altı ay önce olduğu kadar destek bulmuyor ancak herşeyin geçip bittiğini düşünecek noktada da değiliz.

Avrupa`da zor günler yakın

Üstelik bu durgunluğun bizim için çok önemli pazar konumunda bulunan Avrupa`ya bulaşma riski önemli. Avrupa şu ana kadar petrol zengini ülkeler ile Çin gibi sermayenin birikmekte olduğu ülkelere yaptığı yüksek ihracat sayesinde ekonomisini bir durgunluktan uzak tuttu ama bu durumun sürdürülebilirliği kolay değil. Avrupalı önde gelen bankaların araştırma raporlarında bir resesyon olmasa bile durgunluğun yaşanma olasılığının yüksek olduğu vurgulanıyor, hatta bu durgunluk 1993 yılındaki durgunluğa benzeyeceğini düşünenler de var. Önümüzdeki ay açıklanacak ikinci çeyrek büyüme rakamları bu durgunluğun ilk işaretini verebilir. Yüksek petrol fiyatları, güçlü euro, ABD`deki kriz, Avrupa Merkez Bankası`nın faiz artırımları ve zayıf tüketici talebi nedeniyle başta Avrupa Birliği`nin lokomotifi Almanya olmak üzere Avrupa ekonomilerinin önemli bir bölümünü büyümede zor günler bekliyor.

Haberin Devamı















 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.