Başçı sinyali verdi, faiz dibe gitti

12.11.2012 - 11:58 | Son Güncelleme :

Başçı’nın açıklamaları piyasalarda dalgalanmaya neden oldu

Merkez Bankası`ndan faiz indirimi sinyali geldi. <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/erdem_basci..jpg">

AA Finans Masası`nda konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TL`nin güçlü kalmaya devam etmesi durumunda faiz indiriminin bu yıl gündeme gelebileceğini söyledi.

TL`nin aşırı değerli olma noktasına geldiğini belirten Başçı, TL`deki ilave kazançlara küçük de olsa politika tepkisi vermek gerekeceğini ifade etti.

Fitch`in not artırımını yorumlayan Başçı, küresel finans sistemini kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği kararlar üzerine inşa etmenin doğru olmadığını söyledi.

Başçı, ``Türkiye`de enflasyon düşecek,  Türkiye`de büyüme hızlanacak ve Türkiye`de dış denge bozulmayacak. Bu 3 faktörü  bir araya koyduğumuzda Türkiye`nin kredi notunun daha iyi noktalarda olması  gerekiyor`` dedi.

Yatırımcının gözünde Türkiye`nin yatırım yapılabilir düzeye zaten geldiğini beilrten Başçı, "Not artırımı sonrası ülkelerin büyüme oranı hızla artar. Hiçbir şoför dikiz aynasına bakarak karar vermez, ileriye bakarak karar verir" diye konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ``Önümüzdeki 2 aylık dönemde enflasyon cephesinde iyi haberler gelmeye devam edecek. Yüzde 7,4`ün altında yılı bitireceğimizi tahmin ediyoruz`` dedi. 

Başçı, Anadolu Ajansı`nın yeni portalı Finans Haberleri Terminali`nin canlı toplantılar dizisi AA Finans Masası`nda gündemi değerlendiriyor.

Başçı, küresel finans sistemini kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği kararlar üzerine inşa etmenin doğru olmadığını söyledi.

Başçı, ``Türkiye`de enflasyon düşecek, Türkiye`de büyüme hızlanacak ve Türkiye`de dış denge bozulmayacak. Bu 3 faktörü bir araya koyduğumuzda Türkiye`nin kredi notunun daha iyi noktalarda olması gerekiyor`` dedi.

Erdem Başçı, ``Yakın planda önümüzdeki 2 aylık dönemde enflasyon cephesinde iyi haberler gelmeye devam edecek. Yüzde 7,4`ün altında yılı bitireceğimizi tahmin ediyoruz`` dedi.

Faizin beli kırıldı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın, “Türk Lirası güçlü kalmaya devam ederse ölçülü faiz indirimini gündeme getirebiliriz” piyasalarda dalgalanmaya neden oldu.

Başçı’nın açıklamalarının ardından oluşan faiz indirim beklentisi ile, yüzde 6,53 olan gösterge tahvilin bileşik faizi yeni tarihi düşük seviye olan yüzde 6,36’ya kadar geriledi.

Açıklama öncesi 1.79 TL’nin altında bulunan dolar da açıklama sonrası 1.80 TL’ye çıktı. TL’nin aşırı değerli olma noktasına glediğini belirten Başçı, “Reel efektif kur endeksi 120-125 arasında kalırsa kısa vadede tepki veririz. 130 sınırını geçerse elimizdeki tüm araçları kullanıp kuvvetli politika tepkisi verebiliriz” dedi.

TL’nin değerlenmesine karşı şu an ölçülü adımların yeterli olduğunu ifade eden Başçı, “Elimizde birden fazla araç var. Şu anda küçük adımlarla değer kazancı baskısını azaltabiliris. Faizlerde ölçülü indirimi zaman zaman kurul gündemine alabiliriz. TL’nin aşırı değer kazancı kasımda olursa kasımda, aralıkta olursa aralıkta elimizdeki araçları kullanabiliriz” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.