Başbakan`a göre çiftçiye erken ödeme

27.02.2008 - 10:03 | Son Güncelleme :

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çiftçilere iki taksit halinde yapılan mazot, gübre, hayvancılık destekleri ve hububat primlerini öne çektiklerini belirterek, 1.8 milyar YTL`lik ödemenin mart ayında bir defada yapılacağını söyledi. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, söz konusu ödemenin aslında 2006 yılında tahakkuk edip, 2007 yılında ödenmesi gereken para olduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili açıklamayı partisinin grup toplantısında yaptı. Doğrudan gelir desteğinin kaldırıldığını anımsatan Erdoğan, bunun yerine verimliliği esas alan, bölgeler arası adaleti gözeten ve Türkiye`nin uluslararası taahhütleriyle uyumlu bir destekleme politikasına geçileceğini söyledi.

`Gübrede dışa bağımlıyız`
Türkiye`de yılda 5.5 milyon ton gübre kullanıldığını, bunun 3 milyon tonunun ithal olduğunu kaydeden Erdoğan, yerli üretimin hammaddesinin yüzde 90`ının ise ithal olduğunu dile getirdi.
Türkiye`nin gübrede dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Erdoğan, bu nedenle İran`ın özelleştirme kapsamına aldığı 10 çeşit gübre üreten, en büyük gübre fabrikasına Tarım Kredi Kooperatifi`nin iştiraki olan Gübretaş`ın yüzde 50 oranında hissedar olduğunu anlattı. Erdoğan, Toplam değeri 685 milyon dolar olan bu işletmenin 4.5 milyon ton yıllık üretim kapasitesi var. Şu an üretim kapasitesi 2.5 milyon ton.
Mayıstan itibaren bu fabrikadan Türkiye`ye yılda 1.3 milyon ton gübre ithalatı yapılacak. Böylece ülkemizin uluslararası piyasada gübre tekellerine ve spekülatörlere karşı eli güç kazanacaktır dedi.

Erken değil, geç ödeme
TZD Başkanı İbrahim Yetkin ise, Başbakan Erdoğan`ın erken yapılacağını söylediği ödemelerin 2006 yılında tahakkuk edip 2007 yılında ödenmesi gereken para olduğunu belirtti. Daha önce bu ödemenin bu yılın nisan ve haziran aylarında iki taksit halinde yapılmasının planlandığına dikkat çeken Yetkin, bu anlamda ödemenin yaklaşık iki ay önceye çekildiğinin söylenebileceğini ifade etti. Hükümet 1 Ocak 2008`den bu güne kadar bu yıl 400 milyon YTL tutarında tarımsal destek ödemesi gerçekleştirdi.
Marttaki 1 milyar 840 milyon YTL ile birlikte toplam ödeme miktarı 2 milyar 440 milyon YTL olacak. Hükümet 2007 yılında yapılması gereken 1 milyar 710 milyon YTL tutarındaki doğrudan gelir desteği ödemesini ise mayıs ve temmuz aylarında iki taksit halinde gerçekleştirecek. Böylece çiftçilerin 2007`de ödenmesi gereken tarımsal desteklere ilişkin alacakları kapatılmış olacak.

5.4 milyar YTL ödenecek
Hükümet, 1 milyar 710 milyon YTL`lik doğrudan gelir desteğiyle birlikte bu yıl çiftçilere toplam 5 milyar 400 milyon YTL ödeyecek. Çiftçilere yapılacak tarımsal destek ödemeleri YTL olarak şöyle:

Doğrudan gelir desteği: 1 milyar 710 milyon

Mazot desteği: 492 milyon

Gübre desteği: 352 milyon

Yağlı bitkiler primi: 1 milyar 280 milyon

Hububat primi: 365 milyon

Çay desteği: 113 milyon

Hayvancılık desteği: 731 milyon

Tarım Reformu Uygulama Projesi: 69 milyon

Kalkınma desteği: 93 milyon

Tarım sigorta desteği: 55 milyon

Patates siğili desteği: 24 milyon

Çay budama primi: 56 milyon

Kuraklık desteği: 60 milyon
Hükümetin ülkenin bütün sektörleriyle olduğu gibi tarım sektörüyle de beraber yaşadığını, oradaki sıkıntıyı kendi sıkıntısı gibi gördüğünü anlatan Erdoğan, Henüz sıkıntılar bitmiş değil. Ama özellikle ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayalı bölgelerimiz başta olmak üzere, Türk tarımını ayağa kaldıracak bütün adımlar atılıyor. Tarımımızın kalkınmasını sadece bugünümüz açısından değil, geleceğimiz açısından da hayati derecede önemsiyoruz dedi.
Erdoğan, tarım sektörünü daha etkin, daha verimli hale getirmek için hükümet olarak büyük gayret sarf ettiklerini kaydetti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.