Barroso`dan şok sözler

25.09.2006 - 17:24 | Son Güncelleme :

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, `Romanya ve Bulgaristan`ın üyeliğinin ardından genişleme sürecinin durması gerektiğini` söyledi

<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/JoseManuelBarroso.jpg" align="right" vspace="5">Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, `Romanya ve Bulgaristan`ın üyeliğinin ardından genişleme sürecinin durması gerektiğini` söyledi. Bu iki ülkenin AB`ye 2007 yılında üye olması bekleniyor.

Barroso, birliğe yeni üye almadan önce AB`nin en kısa zamanda `anayasa krizini` aşması gerektiğinin altını çizdi.

Fransa Başbakanı Dominique de Villepin ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Barroso, Anayasa konusu çözmeden genişlememiz akıllıca olmaz diye konuştu.
 
Bugüne dek Türkiye`nin AB üyeliğine olumlu yaklaşımıyla bilinen Barroso`nun bu sözlerinin ardından, Türkiye ve Hırvatistan`ın üyelik sürecinin nasıl ilerleyeceği soru işareti yarattı.
 
Türkiye - AB fiili müzakereleri başladı
 

AB ile Türkiye arasındaki fiili müzakereler, Kıbrıs Rum kesiminin tüm engelleme çabalarına karşın 12 haziranda başlamıştı.
 
Kıbrıslı Rumların, Türkiye ile fiili müzakerelerin `bilim ve araştırma` başlığında açılıp kapanmasına yönelik itirazları, AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi`nde aşılmıştı.
 
`Bilim ve araştırma` faslıyla ilgili AB müktesebatının sınırlı olması nedeniyle fiili müzakerelerin aynı gün açılıp kapatılmasına itiraz eden Rum kesimi, bunu `Türk liman ve havaalanlarının açılması ve tanınma`yla bağlantılı hale getirmeye çalışmıştı.
 
Son ana kadar Rum kesiminin itirazlarının giderilmesini bekleyen Ankara, AB`nin Ortak Tutum Belgesi`ni incelemiş ve Ortaklık Konseyi`ne katılma kararı almıştı.
 
Bu gelişmenin ardından Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başmüzakereci Ali Babacan, Lüksemburg`a hareket etmişti.
 
Kıbrıs Rum yönetimi ile varılan uzlaşmaya göre, AB`nin müzakerelerle ilgili Ortak Tutum Belgesi`ne eklenen bazı ifadelerle fiili müzakerelerin yolu açılmıştı.
 
Belgede, Gümrük Birliği ve Ek Protokol içinde olmak üzere Ortaklık Anlaşması gereklerinin yerine getirilmesinin önemi vurgulanmıştı.
 
Bu konuda sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde bütün müzakere sürecinin etkileneceği kaydedilen belgede, ``AB, bu çerçevede 21 eylül 2005 tarihinde Kıbrıs ile ilgili yayımladığı deklarasyona atıfta bulunuyor`` denilmişti.
 
Belgede, gelişmeler çerçevesinde gerektiği takdirde fiili müzakerelerin başlatılacağı bilim ve araştırma faslına geri dönebileceği belirtiliyordu.
 
Türkiye 3 ekimde müzakerelere başladı

 
Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 3 ekim tarihinde başlamıştı. Türkiye`nin 3 ekimde AB ile müzakerelere başlamasından önce Avusturya`nın `imtiyazlı ortaklık` ta diretmesi krize neden olmuştu.
 
Avusturya, Müzakere Çerçeve Belgesi`ne `imtiyazlı ortaklık` ibaresinin girmesi için uzun süre direnmişti.  25 üyeli birlik içinde tek kalan Avusturya`nın sonunda direnci kırılmış ve Müzakere Çerçeve Belgesi onaylanmıştı.
 
Avusturya ile yürütülen pazarlıkların uzun sürmesi nedeniyle diplomaside pek sık uygulanmayan bir kural işletildi. Pazarlıkların yürütüldüğü Lüksemburg`ta saatler gece yarısına iki dakika kala 23.58`de durdurulmuştu.
 
AB Dönem Başkanlığı`nı yürüten İngiltere, bu süreçte Türkiye`ye önemli ölçüde destek vermişti. AB kulislerinden sızan bilgilere göre, İngiltere`nin diplomasideki başarısı müzakerelerin başlamasında etkili oldu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.