Bankacılığa süper DENETİM KURULU

22.07.2003 - 09:02 | Son Güncelleme :

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, BDDK ve TMSF`yi denetleyebilecek kurul oluşturulması önerisini Meclis`e götürecek. Kurulun `inceleme`ve `soruşturma` yapma yetkisi olacak

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, TBMM Genel Kurulu`na, bankacılık sistemini ve bu alandaki kurulların işleyişini denetleyebilecek bir denetim kurulu oluşturulması önerisi götürecek. 5 uzmandan oluşacak `Süper Kurul`, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`nu (TMSF) denetleyebilecek.

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu önerisine göre, Başbakanlık Teftiş Kurulu`nun koordinatörlüğünde çalışacak kurulun `inceleme` yanında `soruşturma` yapabilme yetkisi de olacak. 5 kişilik kurulda şu uzmanlar görev alacak: Bir Sayıştay denetçisi, bir bankalar yeminli murakıbı, bir hesap uzmanı, bir başbakanlık müfettişi, bir Başbakanlık YDK başdenetçisi.

TBMM Genel Kurulu`na bu önerinin hangi formatta getirileceği, kurulun görev süresinin sınırlı olup olmayacağı netlik kazanmadı. Kalıcı bir denetim kurulunun oluşturulabilmesi için yasal değişiklik gerekiyor. Bu durumda konu, yasa önerisiyle TBMM gündemine getirilecek.

Süper Kurul`da görev alanlar



Bankalar Kanunu`na göre haklarında tedbir istenen bankalarla ilgili inceleme yapacak.


Bankacılık sektörünün güçlendirilmesi için geçen yıl gerçekleştirilen yeniden sermayelendirme operasyonu kapsamında banka yeminli murakıpları, bağımsız dış denetim kuruluşları ve BDDK tarafından yapılan üçlü denetimi inceleyecek. Kurul ayrıca, BDDK`nın, Maliye müfettişi, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu üyesi ve banka yeminli murakıbı tarafından yıllık olarak yapılan olağan denetimlerinin ne kadar sağlıklı yapıldığını da ele alacak.


BDDK ve TMSF kapsamındaki off-shore bankacılık uygulamalarını inceleyecek.


BDDK yönetiminin tüm işlemlerini denetleyecek.

Kurul, TBMM`den onay görürse, özel olarak da şu görevleri üstlenecek:


Demirbank, Ulusalbank dosyalarını inceleyecek.


Sitebank, Milli Aydın Bankası (Tarişbank), Kentbank, EGS Bank, Bayındırbank için inceleme ve soruşturma yapacak,


Hazine`ye 493 milyon dolar ek yük getiren İktisat Bankası`nın off-shore bankası Trade Deposit Bank olayını inceleyecek. Bu olayda İktisat Bankası`nın Malta Şube`si ile birleşme olmadığı halde Hazine tarafından bu şubeye 251 milyon dolar aktarıldığı, Hazine`nin yüklendiği toplam zararın ise 493 milyon dolara ulaştığı tespit edildi.


Bankekspres`in Tekfen Grubu`na satılmasını inceleyecek.


Esbank`a el konulması dosyasını inceleyecek.

İktisat Bankası karar metni

Komisyonun, BDDK`nın eski Başkanı Zekeriya Temizel başta olmak üzere BDDK yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına yol açacak İktisat Bankası karar metni ise şöyle: `Sorumluların belirlenmesi amacıyla komisyon raporunun Başbakanlık Teftiş Kurulu`na intikal ettirilmesine, ayrıca, Trade Deposit Bank`ın İktisat Bankası`nın Malta Şubesi ile birleşmesinin gerçekleşmediğinin tespit edilmesine rağmen, 15.3.2001 tarihinde bankaya el konulması sırasında fiili birleşmeyle el konulması suretiyle kamunun 493 milyon dolar zarara uğratılmasına neden olan başta BDDK yöneticileri olmak üzere, TMSF yetkilileri ve İktisat Bankası Yönetim Kurulu üyeleri ve Genel Müdürü hakkında Cumhuriyet Savcılığı`na suç duyurusunda bulunulmasına; bu konuda, İktisat Bankası ile ilgili evvelce başlatılan soruşturmanın, suç duyurusu dilekçemizin altına not düşülmesine karar verildi.`


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.