Banka çalışanları ayaklandı

19.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

1- Türkbank çalışanları, banka genel müdürlüğünü işgal ederek çatıda eylem yaptılar

2- Bazı Türkbanklılar eylemi Sümerbank Genel Müdürlüğü önüne taşıdı

3- Kapatılma kararı alınan Emlakbank’ta da çalışanlar ekran karartıp, mühür bıraktı


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) yeni üyelerinin ilk toplantısında bankacılık yapma yetkisini kaldırdığı Türk Ticaret Bankası’nın (Türkbank) çalışanları dün tepkilerini genel müdürlüğü işgal ederek gösterdi.

Saat 12.30’da başlayan eyleme binanın önünde başlayan çalışan ve emeklilerden oluşan topluluktakilerin bir kısmı binaya girerek eyleme bankanın çatısında devam etti..


Bilgisayarlara pankart
Türkbank çalışanları, bilgisayarlarına ve bankanın zırhlı araçlarına Türkbank kapatılamaz yazıları astı. Türkbank kapatılamaz, bu siyasi bir oyundur yazılı pankartları taşıyan çalışanların bir bölümü eylemlerini Sümerbank’ın önüne giderek sürdürdü ve sonra sessizce dağıldılar. Ankara’daki Bölge Müdürlüğü önünde de eylem yapan Türkbanklılar alkış ve ıslıklarla Ulus - Anafartalar Caddesi’ni bir süre trafiğe kapattılar. Polisin yolun açılması ve yapılan eylemin toplu gösteri kanununa aykırı olduğu anonsu ile karşılaşan çalışanlar bir süre direndikten sonra İstiklal Marşı okuyarak yolu açtılar. Bir basın açıklaması yapan Türkbanklılar daha sonra olaysız dağıldı.

Mevduatlar ödenmedi
Türkbank İzmir Merkez Şubesi önünde toplanan Türkbank çalışanları ve emeklileri de kararı protesto ettiler. Dün bir genelge yayınlayarak tüm mevduatın sahiplerine ödenme yapılmasını isteyen banka yönetimi kararının birçok şubede uygulanmadığı, paraların ödenmediği öğrenildi.

Bankada örgütlü BANK - Sİ - SEN Sendikası Başkanı Alptekin Sağlanmak, Türkbank Munzam Sandık Vakfı Başkanı Celal Balabanlı ve Başkan Yardımcısı Ali Rıza Adaş, Türkbank’ı zora sokan kredileri veren Hazine’yi suçladılar. Yöneticiler, dava için kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasını istedi.

Balabanlı dün düzenlediği basın toplantısında, bankanın Mayıs 2001 itibarıyla kârda olduğu ve ayda 15 trilyon lira kar ettiğini dile getirdi. Banka niçin kapatılıyor? Nedeni basit; Eze Zeytinciliği’ne, Martı Denizcilik’e, Tony Cauki’nin sahibi olduğu şirketlere kredileri 1995’ten bu yana bankayı yöneten Hazine verdi. Bu nedenle Hazine istiyor. ‘Hükümet düşüren banka’ olarak anılmak kötü birşey ancak bugün bankayı o dönemde hükümet olanlar kapatmak istiyor diye konuştu. Bankanın mevduat kabul etme yetkisinin iptal edilme kararının iptal edileceğini iddia eden Balabanlı, yargının yürütmeyi durdurma kararı vereceğine inandığını söyledi.

Alptekin Sağlanmak ise BDDK bağımsız bir kurul olarak görmüyoruz. Yeni BDDK üyesi daha göreve başlayalı üç gün bile olmadan Türkbank’ın kapatılma kararına imza attılar dedi.

Sağlanmak Devlet Bakanı Kemal Derviş için Ankara’da melek mi, şeytan mı diye konuşulduğunu hatırlatarak, Evet melek, ancak Cebrail değil diye konuştu.


Emlakbank bilgisayar kapattı
Ziraat ve Halkbank içinde eritileceği belirtilen Emlakbank’ta bir aydır genel müdürlük önündeki eylemler, şube içlerine taşındı.

Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm Emlakbank şubelerinde çalışanlar, 11.00 - 14.00 saatleri arasında bilgisayar ekranları kapatarak işlem yapmadı. Çok acil işi olan ve emekli maaş almak isteyenler dışındakilerin işlerini yapmayan çalışanlar, gelen telefonlara da cevap vermedi. Bilgisayar kapatma eyleminin önümüzdeki günlerde daha da artarak süreceğini belirten çalışanlar gerekirse tüm gün işlem yapmayacaklarını ifade ettiler.

Müfettişler de eylemde
Bankada bir diğer eylem de müfettişlerin mühür bırakma eylemi oldu. Müfettişler, her türlü yolsuzluğa ve istismara karşı kararlı bir şekilde görev yürüttüklerini belirterek bankanın kapatılma kararını yeni bir yolsuzluk örneği olarak yorumladılar.

Bank - Sen Genel Sekreteri Veysel Kalay da tasfiye kararının, getirisi götürüsü hesaplanmadan aceleyle verildiğini kaydederek, şöyle konuştu: Bunu, yasa tasarısını hazırlayanlar da çok iyi bildiklerinden, yaptıklarından sorumlu olmamak için kendilerine yasal güvence sağlamaya çalışıyorlar.


Şubelere talimat: Mevduatı ödeyin
Türkbank’ın kapatılma kararının ardından genel müdürlük dün bir genelge yayınlayarak müşterilerin mevduatlarının ödenmesini, kiralık kasaların kapatılmasını, repo yapılmamasını ve yeni hesap açılmamasını istediler.

Türkbank Genel Müdür Vekili İsmet Tuğul ve Genel Müdür Yardımcısı İsmet Tuğul imzalı genelgeyle 17 istek tüm şubelere gönderildi. İsteklerden bazıları şöyle:

Kartlar kapatılıyor
• Müşterilerin hiçbir hak kaybı olmadığı açık olarak anlatılacak.
• Banka çalışanların tüm hakları korunacak.
• Vadesi dolsun dolmasın tüm mevduatlar gelen müşterilere ödenecek.
• Vadesi dolmamış mevduatlar, mudinin vade bozma talebi olmazsa vade sonunda hak edeceği faizle birlikte ödenecek.
• Repolar vade sonunda verilecek. Vade öncesi bozulma talepleri Menkul Kıymetler Müdürlüğü ile temasa geçilerek ödenecek.
• Tüketici kredileri de dahil olmak üzere nakdi ve gayrinakdi kredi kullandırılmayacak.
• Daha önce verilen teminat mektupları dahil gayrinakdi kredilerin vadelerine kadar devam edilecek.
• ATM ve kredi kartı verilmeyecek. Henüz müşteriye verilmeyenler şubede tutulacak.
• Kredi kartları 1 Temmuz’dan itibaren kullanıma kapatılacak.
• Kredi alacaklarına karşılık çek ve senet alınacak. Tahsil amacıyla çek senet alınacak. Teminattaki çek ve senetlerse iade edilmeyecek.
• ATM’lerde yeterli para bulunduracak.
• Mevcut kiralık kasalar 1 Temmuz’a kadar tasfiye edilecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.