Avrupa faiz artırdı! Dolar yükseldi

03.07.2008 - 17:53 | Son Güncelleme :

Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını beklentiler dahilinde çeyrek puan artırarak yüzde 4.25 seviyesine çekti

Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını beklentiler dahilinde<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349TrichetJeanClaude.jpg" align="right" vspace="5"> çeyrek puan artırarak yüzde 4.25 seviyesine çekti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz oranını yüzde 4,25`e yükseltti.

AMB`nin 21 üyeli Yönetim Kurulu bugün yaptığı toplantıda, yüzde 4 olan faiz oranını çeyrek puan artırarak yüzde 4,25 yaptı. Böylece, banka bir yıldan uzun süredir ilk kez faiz artırımı yapmış oldu.

Artan enflasyon baskısı nedeniyle AMB`nin faiz oranını çeyrek puan artırması bekleniyordu.

Avrupa`nın daha radikal faiz arttırımına ihtiyacı var

Avrupa Merkez Bankası`nin faiz oranlarını 0.25 puan arttırması adeta devede kulak. Piyasalara çok küçük bir oranda nefes aldırabilecek bu girişim, yaz aylarının devamında enflasyonun yükselmesine neden olabilir. Ekonomik gidişatta da büyüme veya enflasyonu düşürebilme anlamında çok çok az bir düzelme sağlayabilecek. İngiltere`deki Interbank`ın faiz oranları zaten ortalama yüzde 5 seviyelerinde ve Avrupa Merkez Bankası`nın bu son girişimi bu rakamın daha yukarılara çekilmesine yardımcı olamayacak gibi görünüyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, enflasyonun ekonomi üzerindeki baskısını `kambur` olarak nitelendiriyor. ve bu `kambur` da her geçen gün daha da geniş bir alanı etkileyerek hammadde fiyatlarının düşmesine engel oluyor. Daha da kötüsü, talep hızlı bir şekilde yavaşlamıyor. Yüksek hammadde fiyatları tüketicinin duyduğu güveni olumsuz etkilerken, euro`nun değer kazanması da ekonomik kasılmalara neden olabiliyor. Tüketici de zaten alım gücünün kaybından şikayetçi.

DOLAR YÜKSELİYOR

ECB`nin kararı öncesi 1.5902 seviyesine kadar çıkan ve 1.60 seviyesindeki rekora göz kırpan euro/dolar paritesi, kararın ardından önce beklemeye geçti. Parite 1.5880-1.5900 aralığında dengeli görünürken, yatırımcılar Trichet`in açıklamalarındaki büyüme vurgusu nedeniyle euro satıp dolar almaya başladı.

Parite Trichet`in konuşması devam ederken önce 1.58 seviyesine kadar geriledi, arkasından da 1.5750`ye kadar geldi. Böyle dolar euro karşısında kısa bir süre içerisinde yüzde 1`e yakın değer kazanmış oldu. 
Ancak uzmanlar, önümüzdeki dönemde Trichet`ten veya diğer yetkililerden faiz artırımlarının devam edebileceği yönünde bir sinyal gelmesi halinde euronun dolar karşısında tekrar yükselebileceğine dikkat çekiyor.

Dresdner Kleinwort analisti Rainer Guntermann, ECB`nin kötünün iyisini seçtiğini belirtti. Guntermann, "Bizim korkumuz petrol fiyatları ve enflasyonun yeni faiz artırımlarını beraberinde getirmes" diye konuştu. 

“FAİZ ORANI FİYAT İSTİKRARININ BAŞARILMASINA YARDIMCI OLUYOR”

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet, şu anki faiz oranının ve para politikasının fiyat istikrarının başarılmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Trichet, AMB Yönetim Kurulunun yüzde 4 olan faiz oranını çeyrek puan artırarak yüzde 4,25`e çıkardığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, bankanın temel amacının orta vadede fiyat istikrarını korumak ve enflasyon beklentilerinin korunması konusunda güçlü bir kararlılık göstermek olduğunu belirtti.

Bankanın bugünkü toplantıda aldığı kararın da bu doğrultuda olduğuna işaret eden Trichet, ileri ki süreçte de tüm gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Trichet, açıklamasında, avro bölgesinde aşağı yönlü risklerin sürdüğüne de dikkat çekti.

AMB Başkanı Trichet, geçen ay, Temmuz ayında olası bir faiz artırımı olabileceği sinyalini vererek piyasaları şaşırtmıştı.

Banka, faiz oranlarını en son 6 Haziran 2007`de yüzde 4`e yükseltmişti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.