Anadolu`daki müşteri bile artık hedge fonları biliyor

04.02.2008 - 10:07 | Son Güncelleme :

Akbank Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, Türkiye`de en az 1 milyon doları olan aile sayısının 22 bin olduğunu söyledi.
Uluslararası finans dergisi Euromoney`nin global çapta düzenlediği başarı ödüllerinde private banking alanında (özel bankacılık) `Türkiye`nin En İyisi` ödülünü Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı ile birlikte Londra`da alan Fikret Önder, bu ailelerin toplam servetlerinin 100 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.
Anadolu`da muhafazakâr sayılabilecek tasarruf sahiplerinin bile sağladığı yüksek getiriye karşın yüksek risk de taşıyan hedge fonları yakından takip ettiğini belirten Önder, bu fonlar hakkında bankacıdan daha fazla bilgisi olan yatırımcılar olduğunu ifade etti.


60 milyar dolar dışarıda

Türkiye`de özel bankacılık hizmetinden yararlananların toplam varlıklarının 15 milyar dolar olduğunu ifade eden Önder, 2010 yılına kadar Türkiye`de zengin kişi sayısında yüzde 20`lik artış beklentisi olduğunu söyledi.
Dünyada zenginlik araştırmalarını Boston Consulting dışında Mc Kinsey, Cap Gemini Consulting`in yaptığını bildiren Önder, bu şirketlerin Türkiye`de özellikle golf klüpleriyle işbirliği içinde servet araştırmaları yaptığını bildirdi.
Dünyada yaşanan son krizde Türkiye`deki servet sahiplerinin paniğe kapılmadığını anlatan Akbank Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, Anadolu`da hedge fonlar hakkında bilgi sahibi olan tasarruf sahipleriyle tanıştıklarında şaşkınlık yaşadıklarını vurguladı.
Önder, Türklerin yurtdışında olan toplam paralarının ise 60 milyar dolar civarında olduğunun tahmin edildiğini söyledi.


Evin dışındaki servet

Dünyada zengin sayılmak için kişilerin oturduğu evin dışında en az 1 milyon dolarlık varlığının olması gerektiğini söyleyen Önder, Türkiye`deki dolar milyarderi ailelerin toplam serveti olan 100 milyar doların 15 milyar dolarının özel bankacılık yönetimi altında bulunduğunu bildirdi.
Dünyanın zenginleri hakkında da bilgi veren Fikret Önder, Boston Consulting`in 2006 yılı rakamlarını kapsayan araştırma raporuna göre dünyada 10 milyon varlıklı kişi ve aile olduğunu açıkladı.


Yarısı özel hizmet alıyor

Önder, bu milyaderlerin toplam servetlerinin ise 2006`da yüzde 11 yükselerek 37 milyar 200 milyon dolara çıktığını söyledi.
Önder, dünya zenginlerinin yüzde 50`sinin özel bankacılık hizmeti aldığını söyledi. Dünya zenginlerinin yüzde 64`ü ABD, Japonya, Almanya, İngiltere ve Fransa vatandaşları olmasına karşın son yıllarda zenginlikteki en hızlı gelişme Afrika, Latin Amerika, ve Ortadoğu ülkelerinde görülüyor.
Önümüzdeki dönemlerde bu bölgelerdeki ortalama büyümenin Avrupa`nın iki katı olması bekleniyor.

`İsviçre efsanesi Türkiye`de yaşıyor`

Günümüzde bütün ülkelerde otorite istediği takdirde bankaların müşteri bilgilerini verdiklerini söyleyen Fikret Önder, İsviçre hakkında müşteri sırrının verilmediği düşüncesinin Türkiye`de yaşayan bir efsane olduğunu söyledi.
Bu ülkenin Amerika ve Avrupa ülkelerinin baskılarıyla 90`lardan bu yana bu özelliğini verdiği tavizler sonucunda kaybettiğini ifade eden Önder, Artık İsviçre`ye bavulla para getirip bankaya yatırma devri kapandı dedi.
Önder, İsviçre`nin yerini Panama ve Güney Kıbrıs`ın aldığını kaydetti.

`Kriz iyimserliği bize zarar verir`

Türkiye`nin dünyadaki dalgalanmalara karşı en açık ülke olduğunun daha önceki krizlerde görüldüğüne dikkat çeken Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı, global krizin Türkiye için avantaj yaratıp yaratmayacağı konusundaki düşüncelerini şöyle açıkladı:
Gelişmiş ülkelerde yaşanan dalgalanma ve ekonomik sorunların Türkiye tarafından avantaj yaratacağı düşünülerek çok fazla iyimserlikle yatırım yapılmaması gerekir. Biz yurtiçi tasarruf gücü yüksek olan bir ülke değiliz. Bu ülkelerin tasarruflarını kullanarak birikim yapabiliyoruz. Bu nedenle bu krizin daha derinleşmesinin Türkiye`ye faydası değil zararı olur.



8 milyar doları Akbank yönetiyor

Akbank`ın 2001`de Türkiye`de bankacılık sektöründe kriz yaşanırken özel bankacılık birimini kurduğunu anlatan Akbank Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikrek Önder, 2007 sonu itibarıyla Akbank`ın özel bankacılıkta 8 milyar dolarlık serveti yönettiğini bildirdi.
2007 sonu rakamlarına göre Akbank`ın bu alandaki müşteri sayısının 3 bin olduğunu bildiren Önder, Akbank`tan özel bankacılık hizmeti almak isteyen kişilerin en az 500 bin YTL`lik tasarrufa sahip olmaları gerektiğini söyledi.
Müşterileri arasında profesyonel üst düzey yöneticiler, orta ve küçük ölçekli şirket ortakları ve sahiplerinin de bulunduğunu söyleyen Önder, kurumsal müşteriler arasında devlet kuruluşları ve bazı vakıfların da olduğunu iletti.
Özel bankacılık hizmetini müşteri ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş özel şubelerde veren Akbank`ın bu özellikte İstanbul (Merkez, Suadiye, Nişantaşı), Ankara, İzmir, Adana ve Bursa`da şubeleri bulunuyor. Bankanın genel müdürlüğünde servet danışmanlığı hizmeti verilirken genel müdürlükte ayrıca özel müşteri danışmanlığı hizmeti de sunuluyor.


Özel servet danışmanlığı için grup oluşturuldu

Akbank Özel Bankacılık, 5 milyon doların üzerinde varlık sahibi olan kişi ve ailelere hizmet vermek için Özel Servet Danışmanlığı Grubu oluşturdu. Türkiye genelinde hizmet veren ekip, aile servetinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yatırımların gözetimi ve raporlanmasına ilişkin hizmet veriyor.
Bu grupta görevli olan her özel müşteri yöneticisi en fazla 20 müşteriye hizmet veriyor. Özel Servet Danışmanlığı hizmeti alan Akbank müşterileri, isterlerse vergi danışmanı ve ekonomistlerle bire bir görüşme fırsatı buluyor ve özel veraset konularında bilgi alıyorlar.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
995 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.