Alıcı iki Kazak bir Rus

06.07.2007 - 11:05 | Son Güncelleme :

Genel seçime sayılı günler kala yüzde 51 hissesi satışa çıkarılan Petkim, 2 milyar 50 milyon dolarlık rekor fiyatla TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu`nun oldu.
Pazarlık görüşmeleri, dün Petkim Yönetim Kurulu üyesi ve Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman İlter`in komisyon başkanlığında gerçekleşti. 8 firmanın teklif verdiği ihalede önce kapalı `elemesiz` turda en yüksek teklif 1 milyar 50 milyon dolar olarak belirlendi. Daha sonra 3 elemeli yazılı tur yapıldı ve en düşük teklifi veren Fırat Plastik, Hokan Chemicals ve Naksan-Torunlar-Toray-Kiler grubu elendi.
Kalan 5 grupla, 1 milyar 680 milyon dolar `başlangıç fiyatı` ve 5 milyon dolar artırım aralığı ile açık artırmaya geçildi. Carmel-Limak, TransCentralAsia, Zorlu, Çalık-IOCL, Socar&Turcas-Injaz arasına geçen ve 10 turda sonuçlanan kıran kırana rekabet yaşandı. İhalenin 3. turunda Carmel-Limak, 5. turunda Zorlu grubu çekildi.

İkili mücadele başladı

7. turda TransCentralAsia ile Socar&Turcas-Injaz mücadelesi başladı. 8. turda fiyat 2 milyar doları buldu. 10. turda TransCentralAsia teklifini 2 milyar 50 milyon dolara yükseltti. Socar&Turcas-Injaz OGG ihaleden çekildi. Böylece açık artırmanın ilk 7. turundan itibaren ikili mücadeleye başlayan Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu ve TransCentralAsia arasındaki yarış, 10 turda TransCentralAsia`nın galibiyetiyle sonuçladı.
Komisyon Başkanı İlter, TransCentralAsia`dan rakamı bir miktar daha yükseltmesini istedi. Şirket yetkilileri, Yüksek bir fiyata çıktık, burada kesmek istiyoruz dedi. İlter, ihalenin teknik olarak sonuçlandığını ilan etti. İhale sonucu önce Rekabet Kurulu`na, daha sonra da Özelleştirme Yüksek Kurulu`nun (ÖYK) onayına sunulacak.

Ofer ihaledeydi

İhaleye katılan sekiz grup şöyle:

TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu: İhaleyi bu grup kazandı. Bir Rus finansal ortak (Investment Bank Troika Dialog) ve stratejik yatırımcı olarak 2 Kazak şirketinden (Kazak Caspi Neft ile Investment Industrial Group Eurasia) oluşuyor.
Carmel - Limak Ortak Girişim Grubu: Limak Holding ihaleye, Ofer ailesinin yüzde 26 payla ana hissedarı olduğu İsrail`in en büyük petrokimya şirketi Oil Refineries`in yan kuruluşu Carmel Olefins (COL) şirketiyle ortak girdi.
Zorlu Holding: Ahmet Nazif Zorlu`nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu holding, ihaleye tek başına katıldı.
Hokan Chemicals Ortak Girişim Grubu: Anadolu Endüstri, Yıldız Holding (Ülker) ve Ak Girişim (Akkök), eşit iştirakle, Hokan Chemicals adı altında ihaleye katıldı.
Çalık - IOCL Ortak Girişim Grubu: Çalık Holding ihaleye Samsun - Ceyhan Trans Anadolu Ham Petrol Boru Hattı projesinde ortağı olan Hindistanlı petrol şirketi Indian Oil Corporation Limited (IOCL) ile birlikte katıldı.
Naksan - Torunlar - Toray - Kiler Ortak Girişim Grubu: Petkim`in en büyük müşterilerinden Naksan ihaleye, Torunlar ve yine bu grubun şirketi Toray`ın yanı sıra AKP`li milletvekili Vahit Kiler`in şirketi Kiler`le birlikte katıldı.
Fırat Plastik, Kauçuk Sanayi ve Ticaret: Nevzat Demir`in sahibi olduğu Fırat Plastik ihaleye tek başına katıldı.
Socar & Turcas - Injaz Ortak Girişim Grubu: BTC projesinin ana ortaklarından Azerbaycan petrol şirketi Socar ile Erdal Aksoy ve Shell ortaklığı olan Turcas, ihaleye Suudi Arabistanlı yatırım grubu Injaz Projects Company Limited şirketiyle birlikte girdi.

160 milyar dolarlık işlemin danışmanı


REUTERS
Troika Dialog yatırım bankacılığı ve girişim sermayesi alanında faaliyet gösteriyor. Son yıllarda ABD ve Avrupa şirketlerinin gerçekleştirdiği birçok halka arz ve alım satım işlemlerine aracılık etti. Mergers and Acquisitions dergisine göre 2005`te sayı olarak dünyada en çok alım ve satım işlemlerine danışmanlık yapan kuruluşlar arasında 4`üncü sırada yer alıyor.
Bankanın internet sitesinde yer alan bilgilere göre gerçekleştirdiği menkul kıymet işlemlerinin hacmi 2006 yılında 160 milyar dolara ulaşırken, Rusya hisse piyasasındaki pazar payı yüzde 15, ruble cinsi tahvil piyasasındaki ise yüzde 25`e denk geliyor. Varlıkları 2 milyar dolara ulaşıyor.
Bankanın girişim sermayesi şirketi Troika Capital Partners 2006`da kuruldu. Girişim ve risk sermayesi yatırımları için 500 milyon dolarlık fonu bulunuyor. Rusya`da 12 şubesi, Rusya dışında ise New York, Londra, Kiev ve Güney Kıbrıs`ta temsilcilikleri var.
Rus asıllı ABD vatandaşı Peter Derby tarafından 1991 yılında kurulan bankanın Yönetim Kurulu Başkanlığı ve CEO`luğunu Rugin Voskanian yürütüyor.

Bizzat yarıştılar


Çalık Holding Başkanı Ahmet Çalık, Zorlu Holding Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ve Limak`ın patronu Başkanı Nihat Özdemir heyetlerine başkanlık etti.
Socar&Turcas adına ihaleye katılan ekipte Azerbaycan Petrol Başkanı Rabndg Abdullah da yer aldı.
Komisyon Başkanı ihalenin ilk turlarında mola isteyen katılımcıları, Daha ilk turlardayız. Molaları kısa tutalım sözleriyle uyardı.
İlter`in sık sık katılımcılara salondan çıkmamaları ve içeride telefon görüşmesi yapmamaları konusunda da uyarması dikkat çekti.

İlk ihale fiyatını 6`ya, piyasa değerini 3`e katladı

Petkim`in yüzde 51`i ihalede 2 milyar 50 milyon dolara satıldı. Buna göre şirketin toplam değeri 4 milyar 19 milyon dolara karşılık geldi. Şirketin yüzde 88.86`sı sonuçsuz kalan birinci (2003) özelleştirme girişiminde Uzanların şirketi Standart Kimya`ya 605 milyon dolara satılmıştı.
Uzan grubuna yönelik İmarbank operasyonu olmasaydı Petkim satılmış olacaktı. Birinci ihaledeki değere göre yüzde 100`ünün fiyatı 680 milyon dolar, yüzde 51`inin değeri de 350 milyon dolara denk geliyor.
Dün yapılan ihalede ortaya çıkan (yüzde 51`i için 2 milyar 50 milyon dolar) değer, şirketin ilk ihaledekinden 6 kat daha yüksek bir fiyata satıldığını gösteriyor. Başka bir ifadeyle Petkim dünkü ihalede, ilkindeki değerinin üzerine 3.3 milyar dolar koymuş oldu.
Petkim`in Nisan 2005`te yüzde 34.5 hissesi halka arz edildi ve 267 milyon dolar gelir sağlandı. Halka arz tarihi itibariyle Petkim`in toplam değeri 773 milyon dolardı. Dün ihaledeki değer bu rakamı da 5.2 kat aştı.
Dün akşam itibariyle Petkim`in borsadaki değeri 1 milyar 417 milyon 500 bin doları bulurken, satışa konu yüzde 51`lik hissenin karşılığı ise 722.7 milyon dolar olarak hesaplanmıştı. Buna göre, ihalede ulaşılan 2 milyar 50 milyon dolarlık rakamla, Petkim borsa fiyatını yaklaşık üçe katlamış oldu.

Sanayinin hammaddecisi

Petrokimya alanında faaliyet gösteren Petkim yılda 3.2 milyon ton brüt üretim gerçekleştiriyor.
3 bin 561 personeli bulunan şirket Türkiye`nin en büyük entegre petrokimya şirketi. 50`den fazla ürün çeşidi var. Ürettiği hammaddelerden plastikler ve sentetik kauçuklar inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj sektörlerinde, sentetik elyaflar ise tekstilde kullanılıyor.
Türkiye`de petrokimyasal talebi, gelişmiş ülkelerden daha hızlı artıyor. 2006`da büyüme talep büyümesi yüzde 15 oldu. Yıllık ortalama büyümesi yüzde 10. Sektör cirosu 6 milyar dolara yakın. 2015`te bu rakamın 15 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Yabancı yatırımcının istekliliğini etkileyen de bu büyüme potansiyeli.

14 fabrikası var

Petkim`in 2006 cirosu 1.5 milyar dolardı. 2006 sonu itibariyle pazar payı yüzde 27. Bu rakamla kendi sektörünün en önemli şirketi.
Petkim 3 Nisan 1965`te kuruldu. İzmit-Yarımca`da (1970) 5 fabrikayı işletmeye açtı. İkinci kompleksini Aliağa`da (1985) kurdu. Bugün 14 fabrikası, 8 ortak tesisi, elektrik üretim ünitesi, atık giderme ünitesi, liman ve barajıyla (Güzelhisar Barajı) Türkiye`nin en gözde şirketlerinden biri. 50`yi aşan petrokimya ürünü yelpazesiyle Türk sanayinin vazgeçilmez hammadde üreticisi durumunda.
İzmit-Yarımca kompleksi 2001 yılında 60 milyon dolara satıldı. Şirketin özelleştirme süreci 2003`te başladı. 6 Haziran 2003`teki ihaleyi Standart Kimya kazandı ama ihale iptal oldu.
Yüzde 88.86`sı için ikinci ihaleye 26 Ağustos 2003`te çıkıldı. Yeterli teklif gelmedi, ihale iptal edildi. Nisan 2005`te yüzde 34.5`i halka arz edildi. Dünkü ihalede Özelleştirme`ye ait yüzde 44 hisse ile Emekli Sandığı`na ait yüzde 7 hisse (toplam yüzde 51) satılmış oldu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.