Akut krizden çıktık

22.03.2002 - 11:20 | Son Güncelleme :

Hangi pencereden bakıldığına bağlı olarak `kriz bitti` yorumunun değişeceğini söyleyen Özilhan, `Aşağı iniş durdu. Fakat bir an önce büyümeye geçilmeli` dedi.

Devlet Bakanı Kemal Derviş`in, Washington`da düzenlenen Amerikan-Türk Konseyi (ATC) konferansında, `Artık ekonomik kriz bitti. En kötüsünü geride bıraktık` sözleri, ekonomi çevrelerinde yankı bulmaya devam ediyor. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, işadamı penceresinden krizin bitmediğini ama akut krizin sonlandığını söyledi. Özilhan, `Bunun yorumu baktığınız pencereye bağlı. Akut krizden kasıt aşağı iniş durdu. Dolayısıyla makroekonomik göstergeler yeniden dengeye geliyor. Enflasyon ve faizler düşüş trendinde. Diğer taraftan işadamı penceresinden baktığımız zaman, büyüme, istihdam, yatırımların hızlanması bekleniyor. O açıdan baktığımız zaman kriz bitmedi. Dolayısıyla 2002 bir geçiş dönemi olacak. Herhangi bir dış ve iç kriz olmazsa 2003 gerçek bir büyüme yılı olur` dedi. Kriz tartışmasıyla ilgili diğer görüşler ise şöyle:

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: `Programda üç ana hedeften biri tutmadı. Enflasyonun yüzde 35`e indirilmesi ve faiz dışı bütçe fazlasının yüzde 6.5 olarak gerçekleşmesi hedefleri başarıyla sürüyor. Fakat üçüncü hedef ekonominin yüzde 3 düzeyinde büyümesi henüz gerçekleşmedi. Kriz bitti diyebilmek için büyümeye geçilmesi gerekiyor.`

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan: `Bakanın sözlerini kötüye gidişin durması anlamında doğru kabul ediyorum. Kriz krizini atlattık. Her gün kriz senaryoları vardı. En azından onu atlattık. Ama diğer taraftan kendi yaşadıklarımızdan krizin atlatılmadığını, sadece hız kestiğini, bir çalılığa gelip takıldığımızı söylemek mümkün.`

Derviş hayal aleminde

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün: `Sayın Kemal Derviş`in söylediklerinin bir dil sürçmesi olduğunu düşünüyorum ve bunda da samimiyim. Sayın Derviş hayal aleminde yaşıyor. Hazine`nin üçüncü katından, Amerika`dan bakıp krizin bittiğini söylemek gayet yanlış. İstanbulda tepelerde, Boğaz gezintisi yapmasın da halkın içine girsin. Doğru, Boğaz`da, yatların, villaların içinde kriz yok. Amerika`da kriz yok.`



--------------------------------------------------------------------------------



PO taban, Borsa tavan yaptı

Petrol Ofisi A.Ş (PO) hisseleri ikincil halka arzından sonraki ilk işlem gününde taban yaptı. 34 bin liradan açılan PO hisse senedi yüzde 13.24`lük düşüşle, günü 29 bin 500 liradan tamamladı. PO ile gelen hareketlilik Borsa`yı 694 puan birden yükseltti. Piyasaya para girişinden dolayı dolar biraz daha düştü. Uzmanlar, PO`daki oluşan fiyatı normal karşılarken, neden olarak halka arzı fiyat olan 30 bin lirayı gösteriyorlar. Aracılar, PO`dan çözülen paranın piyasa geneline yayılmasıyla artan işlem hacminin desteğinde Endeks`in yükseldiğini söylüyorlar.

ABN Amro Yatırım`dan Kerim Sarç şu yorumu yaptı: `Piyasa bir süredir yükseliş istiyordu. Düşüş durmuştu. Satışlar çok azalmıştı. Ancak Irak tedirginliği ve halka arzlar piyasayı olumsuz etkiledi. Bunların atlatılmasının ardından artık yükseliş eğilimi başladı.`


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.