ABD için yeni büyük risk!

17.07.2008 - 10:33 | Son Güncelleme :

Merill Lynch, Fannie Mae ve Freddie Mac bozgunundan önce ABD’nin büyük bir finansal krize gireceği konusunda tüm dünyayı uyarmıştı

Merill Lynch, Fannie Mae ve Freddie Mac bozgunundan önce   <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsayabanci.jpg" align="right" vspace="5">ABD’nin büyük bir finansal krize gireceği konusunda tüm dünyayı uyarmıştı.

Çeviren Tolga KAMİLOĞLU

ABD’nin Asya, Rusya ve Orta Doğu yatırımcılarına bağlı bir zeminde geliştiğini, 700 milyar dolarlık dış ticaret açığını da bu ülkelerden finanse etmeyi umut ettiğini belirten Merill Lynch, Nikkei balonu patladıktan sonra 1990’larda ABD’ de Japonya’dan daha fazla güven kaybı oluşmuştu.

Japonya o dönemde faiz oranlarını sıfıra çekebilirdi. Fakat ABD için aynı durum söz konusu değildi. Şimdi de aynı değil.  ABD’de yabancı yatırımcı sermayeyi tabi ki de karşılamak istemeyecek. ABD bu zararı kendisi karşılamak zorunda. Fannie Mae ve Freddie Mac’in zararını orta ölçekteki bankalar finanse edecek.

ABD’ni ne yapması gerekiyor? Tabi ki agresif ve belirgin girişimlere ihtiyaç var. Hem de hiç olmadığı kadar... Global Insight ekonomisti Brian Bethune, ‘ABD Hazinesi piyasalara 20 milyar dolar sıcak para pompalaması gerekiyor.’ diyor ve ekliyor: ‘Titreyecek veya sallanacak vaktimiz yok. Piyasa daha vahşi ve acımasız bir ortama sürüklenebilir. Piyasalardaki güven tamamen yok olmadan önce sirayet zincirini kırmamız gerekiyor!’

Dünyanın en büyük iki finansal kuruluşu olan Fannie ve Freddie, 12 trilyon dolarlık Amerikan mortgage endüstrisinin hemen hemen yarısını oluşturuyor. Bu rakam da bu iki şirketin sektördeki dev olma eğilimini arttırıyor. Şimdi bu iki şirketin trilyon dolarlık borçları yabancı yatırımcıların elinde. Merak edilen nokta da şu ki yabancı yatırımcı doların bu kadar oynak olduğu bir ortamda gelip de bu iki şirkete destek olacak mı?

ABD’nin mali açığının 241 milyar dolarlık bölümü yabancılardan geliyor. Kimdir bu yabancılar? Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkeleri. Bu bölgedeki hammadde ve petrol üretimi ABD’yi bağımlı hale getiriyor ve ABD’nin cari açığı büyüyor.

Global enflasyon da bir taraftan öcünü alıyor. Birçok Asya ülkesi faiz oranlarını sert bir şekilde yükseltirken, sermayelerini Kuzey Amerika’dan çekiyorlar. Bu da doğal olarak ABD ekonomisine yansıyor.

Rusya Maliye Bakanı Dmitry Pankin, Fannie Mae ve Freddy Mac’teki çöküşü çok ciddiye almadığını, ABD hükümetinin bu açığı mutlaka kapatacağını söylüyor ve hiçbirşeyin yerini oynamaya gerek olmadığını belirtiyor.

Dış politika uzmanları durumun bu kadar basit olduğu konusunda kuşkulu. Çünkü Rusya’nın ABD ile bir soğuk savaş yaşadığı görüşündeler. Aynı şekilde Rus lider Putin de aynı görüşte.
Görünen o ki Moskova hükümeti ABD’nin gururunun kırılmasından garip bir zevk alıyor...


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.