3. Dünya Savaşı Erdemir`de çıkacak

01.02.2005 - 10:00 | Son Güncelleme :

Henüz ihaleye bile çıkmayan Erdemir`e talip olanların sayısı 39`a ulaştı. Yönetim Kurulu Başkanı Berber`e göre satış kıran kırana geçecek.

Henüz Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satış ihalesine bile çıkmadığı halde her gün bir talibi çıkan Erdemir`de kapışma şiddetli olacak. Öyle ki aralarında Mittal, Arcelor, Corus, Novolipesk ve Severstal gibi dünya devlerinin de bulunduğu tam 39 şirket ÖİB`ye başvurmuş durumda. Dünyanın gözünü diktiği Erdemir`in Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, bu yoğun talep ile ilgili esprili bir benzetme yapıyor. Bu gidişle 3. Dünya Savaşı Erdemir`de çıkacak diyen Berber`e göre kurumun değeri de her geçen gün artıyor.

RUSLAR`A DİKKAT
Erdemir`in talipleri arasında Ruslar`ın dikkatli izlenmesi gerekiyor. Şimdilik sakin duran Ruslar`ın blok satış kararının netleşmesinden sonra agresif olarak ortaya çıkması bekleniyor. Yerli çelik tüccarları da kendi aralarında bir konsorsiyum oluşturarak harekete geçmez üzere hazırlıklarını sürdürüyorlar. İşte Türkiye`nin toplam enerjisinin yüzde 1`ini tüketen 16 bin kişilik bir aileye sahip, 2004`ün dokuz ayında 2 milyar dolar cirosu 426 milyon dolar da kârı bulunan Erdemir`in Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber ile Yarımca`daki yeni yerlerinden, İsdemir ve Divhan`a kadar bir çok konuyu konuştuk. Dünya devlerini mıknatıs gibi çeken bu tesisleri yerinde gördük. Şimdilerde herkesin merak ettiği Erdemir`de satışın nasıl olacağı. Bir süre önce Erdemir hisselerinin New York Borsası`nda satışı için çalışma başlatan ve ÖİB`nin talebi ile bu çalışmayı durduran Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, `Blok satış mı, halka arz mı daha doğru` sorumuza, Önemli olan Erdemir`in geleceğini ipotek altına almayan bir satış olması yanıtını veriyor. Erdemir`in yüzde 46`sının satışı için çalışmalar sürerken, kurum da ise yatırımlar tam gaz devam ediyor. Gemi sanayi için levha üretmek üzere kurulan tesis de bunlardan biri. ABD`den söküp getirilen ve 130 milyon dolara mal olacak tesis 2005 sonunda devreye girecek. 3 yıl kadar önce devir aldıkları İsdemir`in yassı demire geçişi için yatırımların sürdüğünü anlatan Berber şunları kaydediyor: İsdemir`i aldığımızda oraya buraya hatılmış 10 bin ton envanter dışı demir kütükleri bulduk. Kapanmak üzere olan bir şirketi ayağa kaldırdık ve bugün 220 milyon dolar kâr eden bir kurum haline getirdi. 2004`de Divhan`ı aldık. ÖİB her ay 5 trilyon lira maaş gönderiyordu. Bu yıl 35 milyon dolar kâr bekliyoruz. Oysa burası devlette iken 30 milyon dolar zarar ediyordu. Demek ki aldığımız her yere kâr getiriyoruz.

TREN GEMİYE BİNDİ
Erdemir`de yaklaşık 1.5 aydır ilginç bir proje hayata geçmiş durumda. Devlet Demiryolları ve Ulaştırma Bakanlığı`ndan Ereğli ile Zonguldak arasına demiryolu döşenmesini talep ettiklerini anlatan Berber sonrasını şöyle özetliyor: Ulaştırma Bakanı`na, `Ereğli`ye demiryolunu getirenin heykelini dikeceklermiş` dedim, o da bana, Bizde para yok, o zaman siz yapın da biz sizin heykelinizi yapalım` dedi. Baktık 150 milyon dolarlık bir maliyet söz konusu. Bunun üzerine 15 milyon dolarlık bir yatırımla Ereğli-Zonguldak arasında demiryolu taşımacılığını başlattık. Erdemir`de üretilen ürünler doğrudan vagonlarla gemiye bindiriliyor. 55 vagon alan bir gemi bu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.